Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Isisin peitelty historia

Taistelu islamistien terroria vastaan on jatkunut jo vuosikymmenen.
Taistelu islamistien terroria vastaan on jatkunut jo vuosikymmenen ajan. Taistelu islamistien terroria vastaan on jatkunut jo vuosikymmenen. yle tv1

TV1 torstaina 8.12.2016 klo 22.00 - 22.55, uusinta keskiviikkona 14.12. klo 23.15
Katsottavissa Yle Areenassa

Taistelu islamistien terroria vastaan on jatkunut jo vuosikymmenen ajan. Miten maailman vaarallisimmaksi kutsuttu terroristiryhmä Isis pääsi syntymään? Miksi terrorismin uhasta annettuja varoitusviestejä ei kuunneltu riittävästi?

Hälytyskellot soivat

Isisin taistelijat ilmestyivät kuin tyhjästä ja alkoivat vuonna 2014 vallata avainalueita Irakissa. Hälytyskellot soivat, kun järjestö tuli Länsi-Irakiin ja otti kolmanneksen alueesta haltuunsa.

Itseasiassa nämä taistelijat olivat olleet liikkeellä jo pitkään – siitä lähtien, kun Yhdysvallat miehitti Irakin.

Yksi terroristien keskeisistä hahmoista oli Abu Musab al-Zarqawi, jonka toimintaa CIA:n terrorisminvastainen keskus selvitti.

Miksi uhkaa vähäteltiin?

Dokumentti selvittää Yhdysvaltojen sotatoimien seurauksia Afganistanissa ja Irakissa. Miten presidenttien George Bushin ja Barack Obaman hallinnon ratkaisut vaikuttivat siihen, että Isis onnistui kasvattamaan asemaansa.

Miksi Yhdysvaltain hallinto ei tunnistanut uhkaa ajoissa ja kyennyt torjumaan sitä? Onnistuiko Isis täyttämään al-Qaidan lyömisen jälkeistä valtatyhjiötä sen vuoksi, että länsi suhtautui terrorismin uhkaan vähätellen.

Frontline: The Secret History of Isis. Ohjaus: Michael Kirk. Tuotanto: PBS, Yhdysvallat, 2016.

Kommentit