Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Isisin peitelty historia

Taistelu islamistien terroria vastaan on jatkunut jo vuosikymmenen.
Taistelu islamistien terroria vastaan on jatkunut jo vuosikymmenen ajan. Taistelu islamistien terroria vastaan on jatkunut jo vuosikymmenen. yle tv1

TV1 torstaina 8.12.2016 klo 22.00 - 22.55, uusinta keskiviikkona 14.12. klo 23.15
Katsottavissa Yle Areenassa

Taistelu islamistien terroria vastaan on jatkunut jo vuosikymmenen ajan. Miten maailman vaarallisimmaksi kutsuttu terroristiryhmä Isis pääsi syntymään? Miksi terrorismin uhasta annettuja varoitusviestejä ei kuunneltu riittävästi?

Hälytyskellot soivat

Isisin taistelijat ilmestyivät kuin tyhjästä ja alkoivat vuonna 2014 vallata avainalueita Irakissa. Hälytyskellot soivat, kun järjestö tuli Länsi-Irakiin ja otti kolmanneksen alueesta haltuunsa.

Itseasiassa nämä taistelijat olivat olleet liikkeellä jo pitkään – siitä lähtien, kun Yhdysvallat miehitti Irakin.

Yksi terroristien keskeisistä hahmoista oli Abu Musab al-Zarqawi, jonka toimintaa CIA:n terrorisminvastainen keskus selvitti.

Miksi uhkaa vähäteltiin?

Dokumentti selvittää Yhdysvaltojen sotatoimien seurauksia Afganistanissa ja Irakissa. Miten presidenttien George Bushin ja Barack Obaman hallinnon ratkaisut vaikuttivat siihen, että Isis onnistui kasvattamaan asemaansa.

Miksi Yhdysvaltain hallinto ei tunnistanut uhkaa ajoissa ja kyennyt torjumaan sitä? Onnistuiko Isis täyttämään al-Qaidan lyömisen jälkeistä valtatyhjiötä sen vuoksi, että länsi suhtautui terrorismin uhkaan vähätellen.

Frontline: The Secret History of Isis. Ohjaus: Michael Kirk. Tuotanto: PBS, Yhdysvallat, 2016.

Kommentit
 • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

  Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

  Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.

 • Jouluiset gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

  Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

  Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

 • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

  Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

  Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.