Hyppää pääsisältöön

Lauri Kivinen: Ylen painostamista ei sallittaisi eikä se toimisi

Hen
Hen Kuva: Yle Kuvapalvelu lauri kivinen

Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen ottaa kantaa Yle-keskusteluun ja Ylestä esitettyihin väitteisiin.

Kivinen ei näe, että Ylen riippumattomuutta uhataan.

“Riippumattomuus on julkisen palvelun median ja Ylen peruskivi. Ylellä on lakisääteinen tehtävä, jota se toteuttaa itsenäisesti. Olemme tilivelvollisia vain suomalaisille. Jos emme olisi riippumattomia, se näkyisi varmasti. Jos meihin kohdistettaisiin todellista painostusta, älähtäisimme heti”, Kivinen sanoo.

“Olen ollut Yleisradion toimitusjohtaja vuodesta 2010 ja tänä aikana Suomella on ollut viisi pääministeriä. Tänä aikana ohjelmallisiin valintoihin tai linjauksiimme ei ole vaikuttanut minkään yksittäisen tahon painostus tai pahastuminen, vaan päätökset Ylessä on tehty täysin journalistisin perustein ja totuutta tavoitellen.”

“Yhtiöllämme on ainutlaatuisen vahva pohja, kuvatut toimintamallit ja eettiset säännöt, jotta riippumattomuudesta voidaan pitää kiinni. Ylen journalismin tärkein arvo on totuudellisuuteen pyrkiminen. Se on mahdollista vain, kun toimituksemme tekevät päätöksensä itsenäisesti. Siksi myös toimitusjohtaja on rajattu journalistisen päätöksenteon ulkopuolelle.”

Ylessä vastaavat toimittajat päättävät journalistisesta linjasta. Työilmapiirissä pyritään luottamuksellisuuteen, jotta journalismista voidaan käydä suoraa, avointa ja myös kriittistä keskustelua toimitusten sisällä.

Kivisen mukaan näyttää siltä, että toimintamallit ja työilmapiiri joissakin Ylen toimituksissa vaativat uutta luottamuksen rakentamista, kuuntelua ja kuulluksi tulemista.

Toimitusjohtaja Kivinen käy ensi viikon kuluessa ripeän keskustelukierroksen Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminnassa. Hän kuulee kaikkia keskeisiä tahoja, jotka ovat olleet osapuolina viime viikon julkisessa Yle-keskustelussa.

“Monet yleläiset ovat viime viikon tapahtumista ymmällään ja itsekin otan tilanteen vakavasti. Haluan kaikin voimin edistää luottamusta ja vaalia sitä, mikä on tärkeintä: Yleisradion riippumattomuutta ja luotettavuutta suomalaisten silmissä”, Kivinen sanoo.

“Kuulemiskierroksen jälkeen minulla on mahdollisuus tehdä johtopäätöksiä tarvittavista toimenpiteistä.”

Ylen hallintoneuvosto saa Lauri Kiviseltä selvityksen Yle-keskustelun vaiheista ensi viikon tiistaina 13.12.

Lisätiedot:
Reija Hyvärinen, viestintäjohtaja, Yle, p. 040 7502 999