Hyppää pääsisältöön

Marja Hintikka: Kyllä teini tietää!

Marja Hintikka: Olin täysi teinihirviö!
Marja Hintikka: Olin täysi teinihirviö! Kuva: Jussi Nahkuri / Hans Weckman marja hintikka

Luulen, että arkeni on vaativaa ja hetkittäin jopa raskasta tällä hetkellä yhden touhukkaan taaperon, voimakastemperamenttisen tahtoikäisen ja sisälläni potkivan, 24/7 noidannuolen aiheuttavan ihmisen alun kanssa. Kun jutustelen asiasta vanhempien kanssa joilla on teini-ikäisiä lapsia, he kuitenkin nauravat ongelmilleni: “Sulla ei ole mitään käsitystä, millainen Via Dolorosa on edessä, kun nuo tulevat teini-ikään! Ja niitä on vielä kolme samaan aikaan, onnea vaan!” Kieltämättä, hieman jännittää ja hirvittää!

Mikäli teinien vanhemmat puhuvat totta, se tarkoittaa, että kymmenen vuoden kuluttua ne kuuluisat keinot vasta vähissä ovatkin! Pelkkä ajatus siitä, että omat piltit pyörisivät yläasteen leirikoulussa metsän keskellä itse tehty kilju kainalossa tuntuu kauhistuttavalta. Ja sellaistahan se oli, hirviömäinen teini-ikä silloin joskus 1990-luvulla.

Pikkulapsivaihetta elävänä äitinä voin elää vielä hurmaavassa hallinnan illuusiossa: pohtia terveellistä ruokaa, ruutuaikaa, kasvatusta ja talvihaalareiden vesipilareita. Pikkuhiljaa lapsen kasvaessa alkaa luopuminen. Vilkutus päiväkodin portilla, koulureppu selkään, ensimmäistä kertaa yökylään kaverille. Kaikkea ei pystykään kontrolloimaan, apua!

Lopulta vanhemmuus onkin ennen kaikkea irtipäästämistä, ja se voi tuntua musertavalta.

Lapsi jättää vanhemmat ja vanhemmat tulevat jätetyiksi.

Marja Schulmanin mukaan nuoren irrottautuminen vanhemmista on kovaa työtä. Lapsi jättää vanhemmat ja vanhemmat tulevat jätetyiksi. Yhtäkkiä pitäisi siis vain kestää se, että ihanat pusuhetket ja kainalokkain makoilut oman mussukan kanssa ovat ohi. Vanhemman ja lapsen suhde muuttuu salamannopeasti. Yhtäkkiä olenkin äitinä tyhmä, idiootti, nolo, vanha ja ennen kaikkea täysin UNCOOL.

Samoin kuin pikkulapsiaikana, teinin vanhempana joutuu kohtaamaan itsensä ja heikkoutensa. Muistiin palaavat myös omien teinivuosien kauhut. Kuulemma viimeistään siinä vaiheessa ymmärtää olevansa ikuinen äitiyden tai isyyden oppilas.

Moni vanhempi on teinin edessä ymmällään. Osa kokee nuoruuden myrskyjen kanssa tappelun niin rankkana aikana, että tarvitsisi siihen happea tavalla tai toisella. Monella äidillä ja isällä on harhainen kuva toisten onnistumisista teinien kanssa, ja siksi siihen liittyy monella myös voimakas häpeä - teinkö jotain väärin, ja milloin?

Jos pikkulasten vanhemmat rämpivät räntäsateessa, teinin vanhempana oleminen on raahustamista nevalla.

Missä on teinin käyttöohje?

Järjestöjen apu voi tuntua teinien vanhemmista lähinnä vitsiltä ja neuvot puheyhteyden säilyttämisestä olevan kokonaan toisesta maailmasta. Miten se puheyhteys edes on mahdollinen, jos toinen puhuu pelkillä lyhenteillä - YM, PYGE ja HV. Missä on teinin käyttöohje?

Toisaalta kaikki tuntemani teinit vaikuttavat olevan valovuoden edellä sitä, mitä itse olin vastaavassa iässä sekä tunne-elämältään että maailmankansalaisina. Esimerkiksi 13-vuotias kummipoikani suodattaa päivittäin 1000 WhatsApp-viestiä, pitää maailmanlaajuisia yhteyksiä pelikavereihinsa, katsoo leffoja ja on samalla ehtinyt lukea kaikki Harry Potterit, Nälkäpelit ja Tarun Sormusten Herrasta, joka on itseltäni jäänyt kesken. Lisäksi hän urheilee kuusi kertaa viikossa ja koulu sujuu mallikkaasti.

En siis ole kovin huolissani. Myös tutkijoiden mielestä ammattilaisapua tarvinneiden “ongelmanuorten” kriisit leimataan helposti koskemaan koko ikäluokkaa. Todellisuudessa enemmistöllä suomalalaisista teineistä menee paremmin kuin koskaan!

Haastavien nuoruusvuosien tarkoitus on erottaa ja saada päästämään irti. Riittämättömyyden tunteen syövereissä kannattaa ehkä muistaa, että teiniyskin on määräaikainen projekti ja vaihe, ja sen jälkeen olemme turhia. Palkinto irti päästämisestä seuraa (ehkä) sitten myöhemmin: kun lapsi pääsee yli teini-iästä, alkaa ihana, pitkä, aikuinen ihmissuhde.

Vai alkaako sittenkään? Se jää nähtäväksi!

Marja Hintikka live, Marjan allekirjoitus
Marja Hintikka live, Marjan allekirjoitus marja hintikka live

MHL: Kyllä teini tietää

Yle TV2 maanantaina 12.12. klo 21 - vieraina toimittaja-juontaja Katja Ståhl ja muusikko Jussu Pöyhönen.
Yle Puhe tiistaina 13.12. klo 16
yle.fi/mhl

Liity meihin:

Facebook
Twitter
Instagram
Osallistu keskusteluun: #yleMHL

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.