Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Elävän arkiston blogi pääkuva

Radio-ohjelmien lähetystietoja tarjolla avoimena datana

Kuvaesimerkki radio-ohjelmien lähetysrekisterin tietueista.
Esimerkki radio-ohjelmien lähetystiedoista. Kuvaesimerkki radio-ohjelmien lähetysrekisterin tietueista. arkistoaineistot,avoin tieto,Avoin data,tietokannat,radio-ohjelma,Radio- ja tv-lähetysyhtiöt

Yle on julkaissut radio-ohjelmiensa lähetystietoja avoimena datana osoitteessa http://elavaarkisto.kokeile.yle.fi/data/.

Avattu tietokanta on lähetysrekisteri MRAD, eli loki Ylen lähettämistä radio-ohjelmista vuosilta 1997-2005. Tietokannan avulla voit selvittää, mitä ohjelmia tuli radiosta tiettynä päivänä, minkälaisia ohjelmia on tehty sinun asuinpaikkakunnaltasi tai vaikkapa eri ohjelmatyyppien määriä eri vuosina.

Tietokanta koostuu noin 3 miljoonasta rivistä. Jokainen rivi edustaa yhtä lähetettyä ohjelmaa. Tietokanta julkaistaan .csv-muodossa. Voit avata tiedostot myös taulukkolaskentaohjelmassa (esimerkiksi Excelissä), joten tietojen tarkastelu ei vaadi ohjelmointitaitoja.

Mikä radion lähetystietokanta?

Lähetystietokannan tiedot ovat karttuneet osana Ylen radiokanavien suunnittelu- ja lähetystoimintaa. Tietokantaan on lisätty kellonaikojen ja kanavatunnusten lisäksi muun muassa huomautuksia ohjelmien alkuperästä ja sisällöstä sekä lisätietoja lehdistön ja kuuluttajien käyttöön. Tietoja ovat luoneet radion parissa työskennelleet yleisradiolaiset osana normaalia työtään. Tämän rekisterin alku- ja loppuvuodet liittyvät yhden käytössä olleen järjestelmän elinkaareen. Nykyisinkin vastaavaa tietoa karttuu, mutta eri järjestelmiin. (Vuodesta 2009 eteenpäin lähetettyjä radio-ohjelmia voi selata mm. Kansallisen audiovisuaalisen insituutin vastikään avatusta RITVA-hakupalvelusta.)

Lähetystietokannan tiedot ovat luonteeltaan historiallisia eikä tietokanta enää kartu. Osa tietokannan kentistä on jätetty ensimmäisessä julkaisuvaiheessa pois, koska niihin liittyy mm. tekijänoikeuksia tai yksityisyyden suojaa koskevia avoimia kysymyksiä. Nyt tarjolla on siis ohjelmakartta eri kanavien lähettämistä ohjelmista ja näiden lähetysajoista, mutta haluaisimme jatkossa täydentää tietoja kuvauksilla ohjelmien sisällöstä ja tiedoilla niiden tekemiseen osallistuneista henkilöistä.

Minkälaista dataa meidän pitäisi seuraavaksi avata?

Yle pyrkii avaamaan yhä enemmän tietoa avoimena datana, ja olemme myös koonneet listan kaikista avoimista aineistoistamme. Esimerkiksi Elävän arkiston metatiedot löytyvät jo avoimena datana. Kokeilujen tarkoitus on myös saada tiedon käyttäjiltä palautetta siitä, mitä uusia tietoja meidän pitäisi avata. Kaikki ideat ja kokemukset ovat tervetulleita! Voit kommentoida tähän alle tai ottaa yhteyttä sähköpostilla osoitteeseen elavaarkisto@yle.fi.