Hyppää pääsisältöön

Robin oli kuin Disney-prinssi – nämä olivat Linnan juhlien 10 parasta asiaa

Kuumia suopunki-juoruja, some-ilmiöitä ja jäätäviä kysymyksiä!

Presidentinlinna. // Kuva: Yle

Linnan juhlat on kohokohta suomalaisilla kotisohvilla. Juhla on vuodesta toiseen katsotuimpia tv-ohjelmia, jota tapitetaan sadoissatuhansissa suomalaiskodeissa.

Linnan juhla -valvojaisissa päästiin tänä vuonna todistamaan nämä 10 hienoa itsenäisyyspäivän hetkeä:

1. Ilmiselvin asia on sanottava heti ensin: illan säväyttävin pukeutuja ja puheenaihe oli ilman muuta poptähti Robin. Mert Otsamon suunnittelemaan, kultaisin koristein tuunattuun pukuun sonnustautunut tähti näytti nykyaikaiselta Disney-prinssiltä, kun hän asteli Linnan salissa kättelemään presidenttiparia. Kengät eriparia, totta kai!

Avaa Instagram postaus

2. Itsenäisyyspäivä ei olisi itsenäisyyspäivä ilman perinteitä. Perinteitä vaalittiinkin tinkimättömästi Linnan juhlissa – kansa sai pällisteltäväkseen oikein tyylipuhtaan helmoille tallomisen, joka kesti useita sekunteja.

Näyttävän helmoille talsimisen uhri oli tänä vuonna vuoden pakolaisnainen Rita Kostama. Yle Areenan klippiä tapahtumasta oli keskiviikkoaamuna katsottu yli 5000 kertaa. Hyvää itsenäisyyspäivää!

3. Perinteiden vaalimisen lisäksi Linnan juhlissa uudistettiin pukeutumistyylejä ja rikottiin etikettiä. Puhutuin tapaus etiketin rikkomisesta olivat Robinin eriparikengät. Mutta kuten tapana on sanoa, etikettiä saa rikkoa, kun sen tekee tyylillä.

Hienosti tavanomaista kaavaa rikkoivat myös Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan puheenjohtaja Milja Asikainen ja Suomen ylioppilaskuntien liiton puheenjohtaja Heikki Koponen.

4. Itsenäisyyspäivä on monille tiedotusvälineille vuoden kiireisimpiä päiviä: toimittajat syytävät uutisia yhdestä vuoden tärkeimmästä seurapiiritapahtumasta, salamavalot välkkyvät ja näppäimistöt laulavat.

Tänäkin vuonna tiedotusvälineet ovat tehneet hyvin näkyväksi sen, miten maanisesti ne suhtautuvat vieraiden kaula-aukoista ja asujen paljastavuudesta raportoimiseen. Aihetta käsitellään esimerkiksi tässä, tässä, tässä, tässä, tässä, tässä, tässä ja tässä jutussa. Eläköön journalismi!

Ilta-Sanomien legendaarinen erikoistoimittaja Rita Tainola ei ollut Linnan pukuloistosta vaikuttunut. “On kuitenkin niin, että jos saa kutsun maan tärkeimpään juhlaan, voisi edes hieman panostaa”, Tainola kirjoittaa IS:n sivuilla.

Onneksi on olemassa emoji niille tunteille, joita Tainolan purkaus meissä aiheuttaa:

Emoji.

Mutta kyllä nähtiin Linnassa dramaattisia, hienoja ja poikkeuksellisia pukuja. Yksi mieleenpainuvimmista asuista oli kirjailija Salla Simukan goottivaikutteinen puku, jossa oli näyttävä sulkakoriste.

5. Jos Linnan meininki rupesi jossain kohtaa kyllästyttämään, somen puolella oli onneksi tarjolla muunkinlaista hengennostatusta itsenäisyyspäivän kunniaksi. Terve ylpeys kotimaasta levisi esimerkiksi Twitterissä, kun huomattiin, että tämä Slushin kyltti Helsinki-Vantaan lentokentältä lähti leviämään maailmalla somessa. Hyvä Suomi!

Skip Twitter post

6. Kuumat suopunki-juorut Lapista! Niitäkin kuultiin Linnan juhlissa, kun poroisäntä Taisto Ristimella teki paljastuksia Sauli Niinistön Lapin-vierailusta. Hänen tarinansa Niinistön kohtaamisesta suopungin kanssa paljasti, miten presidenttimmekin on lopulta vain ihminen.

- Sauli näki narun aidalla ja luuli, että se on pyykkinaru.

Suopunkia käytetään porojen kiinniottamiseen, vähän kuin lassoa, ettäs tiedät Sauli Niinistö.

7. Linnan juhlien televisiohaastatteluissa on yleensä tapana kysyä melko sovinnaisia kysymyksiä itsenäisyydestä, Suomesta ja sotaveteraaneista. Ylen toimittaja päätti kuitenkin yllättää Kari Ketosen ja Jaakko Saariluoman ja kysyi koomikoilta mahdottoman kysymyksen: Jos Suomi olisi sketsihahmo, millainen sketsihahmo Suomi olisi?

Suomen naurettavuutta onkin hauska pohtia itsenäisyyspäivänä suorassa tv-lähetyksessä, jota katsovat käytännössä kaikki! Kari Ketonen kieltäytyikin vastaamasta koska sanoi, että tuskin osaisi sanoa mitään riittävän diplomaattista.

8. Linnassa haastateltiin myös presidentti Tarja Halosta ja hänen puolisoaan Pentti Arajärveä. Tähän haastatteluun pääsi mukaan timanttinen piikki Haloselta Arajärvelle. Toimittaja kysyi, olisiko Arajärvi kiinnostunut itse presidenttiehdokkuudesta. Arajärvi ei vaikuttanut innostuneelta – eikä Tarja Halonenkaan:

- Onhan se mukana tuo Pentti tuossa Helsingin kunnallispolitiikassa, mutta kyllä musta on viisasta myöskin miettiä sitten kunkin, sinänsä pirteiden ihmisten ikää, eiks totta?

9. On totta, että tämän asian voisi sanoa Pete Parkkosesta oikeastaan aina, kun hän on missä tahansa: mutta Linnan juhlien jatkoilla hänen tukkavuorensa näytti upealta, suorastaan hypnoottiselta. Pete Parkkosen hiukset Suomen presidentiksi!

Avaa Instagram postaus

10. Linnan juhlien kuningattaren ja kuninkaan titteleistä voi kiistellä, mutta Twitterissä Linna-gamea hallitsi suvereenisti @reginkunnr-tili. Tilillä julkaistiin Linnan juhlista useita kuvia, jotka olivat saaneet mielen syövereihin sukeltavat tekstitykset.

Tämä kuva on tietenkin suosikkimme:

Skip Twitter post