Hyppää pääsisältöön

RSO kantaesittää Eero Hämeenniemen teoksen mezzosopraanolle ja orkesterille

säveltäjä Eero Hämeenniemi
säveltäjä Eero Hämeenniemi Kuva: Sakari Puhakka eero hämeenniemi

RSO kantaesittää syyskauden päätöskonserteissaan 14.–15.12. Eero Hämeenniemen teoksen Winter calm and Summer storms mezzosopraanolle ja orkesterille. Kapellimestarina on Osmo Vänskä ja solistina laulaa Lilli Paasikivi. Konsertissa juhlitaan myös William Shakespearen juhlavuotta – sen myötä ohjelmassa on Vänskän koostama kokonaisuus Sibeliuksen säveltämästä musiikista Shakespearen Myrsky-näytelmään. Arielin roolin laulaa Lilli Paasikivi ja kertojana on näyttelijä Jussi Nikkilä. Konsertti 14.12. lähetetään suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä ja verkossa yle.fi/rso.

Eero Hämeenniemen uutuusteoksen teksti on myös Shakespearea, sonetti 97. ”Sonetti 97 on yksi kaikkein kauneimmista soneteista. Olen pukenut sen hyvin eleettömään, mielestäni varsin melankoliseen sävelasuun. Lilli Paasikiven kultivoitu ääni inspiroi minua kirjoittamaan musiikkia, jossa laulaja on hyvin selvästi pääosassa, ja jossa orkesteri vain tukee häntä hyvin kevyesti” säveltäjä kertoo.

Dynaamisista ja intensiivisistä esityksistään kiitosta saanut Osmo Vänskä valittiin Minnesotan sinfoniaorkesterin musiikilliseksi johtajaksi 2003. Vänskä on vieraillut johtamassa mm. New Yorkin, Berliinin ja Los Angelesin filharmonikkoja, Chicagon, Bostonin ja Clevelandin sinfoniaorkestereita, ja Amsterdamin Concertgebouw-orkesteria. Sibeliuksen Myrskystä kokoamaansa sarjaa hän johti alkuvuodesta Lontoon filharmonikkojen konsertissa, jossa Arielin osan lauloi niin ikään Lilli Paasikivi ja kertojana esiintyi näyttelijä Simon Callow. Kuluvalla kaudella Vänskä mm. debytoi Ranskan radion sinfoniaorkesterin kapellimestarina ja esittää kaikki Sibeliuksen sinfoniat Lontoon filharmonikkojen kanssa.

Lilli Paasikivi on yksi maailman merkittävimmistä Mahlerin laulusarjojen ja sinfonioiden tulkitsijoista.
Debytoituaan Wagnerin Ring-sarjassa Sir Simon Rattlen ja Berliinin filharmonikkojen kanssa Aix-en-Provencen festivaalilla, myös Wagnerin oopperoiden roolit ovat muodostuneet merkittäviksi hänen urallaan. Kuluvalla kaudellaPaasikivi esittää Janáčekin Glagoliittimessun Oslon filharmonikkojen ja Jukka-Pekka Sarasteen kanssa, laulaa Michael Tippettin oratoriossa A Child of Our Time Leipzigin Gewandhaus-orkesterin solistina ja esiintyy Wagnerin Reininkullan konserttiversiossa Tokion Suntory Hall’ssa. Paasikivi on toiminut Suomen Kansallisoopperan taiteellisena johtajana vuodesta 2013.

Näyttelijä ja ohjaaja Jussi Nikkilä kuuluu Q-teatterin näyttelijäensembleen ja on lisäksi näytellyt mm. Kansallisteatterissa, KOM-teatterissa ja KokoTeatterissa sekä monissa elokuvissa, kuten Pussikaljaelokuva, Ganes ja Jättiläinen. Nikkilä on ohjannut Q-teatteriin näytelmät Täydellinen päivä ja Hämeenlinna. Tällä hetkellä hän tekee ohjaajadebyyttiään myös Kansallisteatterissa, jossa esitetään Shakespearen Richard III. Nikkilä on opiskellut Shakespearen teatteria London Academy of Music and Dramatic Art -koulussa, jossa epookista ammentavan ohjaustulkinnan lähtökohtina ovat vahva näyttelijäntyö ja Shakespearen tekstin ajaton ilmaisuvoima.

14.–15.12. klo 19
Osmo Vänskä, kapellimestari
Lilli Paasikivi, mezzosopraano
Jussi Nikkilä, kertoja
Eero Hämeenniemi: Winter calm and Summer storms mezzosopraanolle ja orkesterille, kantaesitys (Ylen tilaus)
Jean Sibelius: Myrsky
Liput: 8–32,50 €