Hyppää pääsisältöön

Lääkäri ja kuolinuutinen

Tiededokumentti: Lääkäri ja kuolinuutinen
Tiededokumentti: Lääkäri ja kuolinuutinen tiededokumentti: lääkäri ja kuolinuutinen

Kuoleman joutuu jokainen kohtaamaan ennemmin tai myöhemmin. Suuri osa meistä saa huonot uutiset aikanaan lääkäriltä, mutta lääkärit eivät usein ole kovin taitavia puhumaan potilailleen kuolemasta. Miten lääkärit voisivat paremmin auttaa ihmisiä elämän viimeisellä taipaleella?
Teema torstaina 8.12. klo 21.00. Areenassa 30 päivää

Amerikkalainen kirurgi Atul Gawande kirjoitti aiheesta vuonna 2014 julkaistun bestseller-kirjan nimeltä Being Mortal. Nyt nähdään dokumentti, jossa kuullaan Gawanden omia kokemuksia lääkärinä sekä hänen potilaidensa ja näiden omaisten kertomuksia.

"Ei tarvitse viettää kauankaan aikaa vanhojen ja parantumattomasti sairaiden kanssa nähdäkseen, kuinka lääketiede jättää apua tarvitsevat ihmiset pulaan", sanoo Gawande. "Hoidoilla jopa joudutetaan ihmisten kuolemaa ja lisätään heidän kärsimyksiään, kun potilaat itse eivät kykene tekemään viisaita päätöksiä."

Dokumentin aiheena on lääkärin ja potilaan suhde ja se, miten suuria vaikeuksia lääkäreillä on puhua potilaiden kanssa avoimesti ja rehellisesti kuolemasta. Asioista puhuminen ja niiden tärkeysjärjestykseen asettaminen voi merkittävästi parantaa potilaan elämänlaatua kuoleman lähestyessä. Dokumentissa tutustutaan myös kehittyvään saattohoitoon ja palliatiiviseen hoitoon.

Lopulta tavoitteena ei ole hyvä kuolema vaan loppuun asti hyvä elämä.

 • Lääkäri ja kuolinuutinen (Being Mortal), USA 201. Tuotanto PBS
Kommentit
 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema