Hyppää pääsisältöön

Olivera on malliesimerkki uuden sukupolven artistista: yli miljoona striimiä ja YleX:n soittolistalle ilman levydiiliä

Olivera on omakustanneartisti, joka tekee hittejä niin itselle kuin muillekin. Joskus levydiilittömyys kuitenkin voi aiheuttaa vaikeita tilanteita. Esimerkiksi silloin, kun alaston Barbie vie vuokrarahat.

Suomalaisartisti Olivera pyrkii kansainvälisille musiikkimarkkinoille. // Kuva: Meri Björn

- Mulla on menossa hepulivaihe uralla. Nyt on enemmän töitä kuin koskaan, Olivera kertoo YleX:lle.

Omakustanneartistin tuorein hitti Safe and Sound ampaisi nopeasti YleX:n soittolistalle. Artisti tuli juuri Tukholmasta, jossa hän oli kirjoittamassa biisejä avopuolisonsa DJ-tuottaja Lennon ja biisinkirjoittaja Juulia Haverisen kanssa.

- Tehtiin todennäköisesti mulle seuraava sinkku, kyllä se varmaan mulle tulee. Oli myös muutaman muunkin tyypin kanssa sessioita.

Indie-vaikutteista elektropoppia tekevä Olivera on malliesimerkki siitä, millaisia nuoria artisteja ja biisinkirjoittajia Suomessa tällä hetkellä kasvaa. Tälle sukupolvelle ei ole tärkeää, julkaistaanko kappale juuri omalla artistinimellä vai saako siihen krediitit biisinkirjoittajana tai tuottajana.

Parhaita onnistumisia yritetään tarjota muille, eikä suinkaan omia niitä itselle, koska jos onnistuu saamaan hittibiisin isolle artistille, siitä voi olla kiinni koko vuoden tulot. Enemmänkin.

- En tule mustasukkaiseksi siitä, jos joku toinen saa mun biisin. Se ei kuulu tuohon meininkiin. Harvemmin biisinkirjoittajien tekemät biisit ovat niin henkilökohtaisia, ettei niitä voisi antaa jollekin toiselle artistille. Se on hyvällä tavalla liukuhihnameininkiä. Niitä tehtaillaan ja niille etsitään koti.

Haaveissa ensimmäinen oma keikka

Uskomatonta, mutta totta! Olivera ei ole soittanut vielä yhtäkään keikkaa, mutta haaveilee live-esiintymisistä pienen bändin kanssa. Sitä ennen on kuitenkin tehtävä paljon töitä.

- Jossain vaiheessa ajattelin, etten uskalla keikkailla, mutta nyt on sellainen fiilis, että todellakin vedän. Treenaan yksin peilin edessä.

Oliveran mielestä kappaleiden äänittäminen on yksinäistä ja kuivaa puuhaa.

"En ole varmaan ikinä laulanut yhtäkään mun biisiä kokonaan alusta loppuun."― Olivera

- Se on ihan perseestä. Tykkään äänittää ihan yksin, koska mun pitää päästä sellaiseen fiilikseen, että vedän sydänverellä.

Olivera yhdistelee jatkuvasti tuoreita ottoja viime vuoden äänityksiin. Työtapa on johtanut siihen, että artisti laulaa aina kappaleensa pienissä osissa.

- En ole varmaan ikinä laulanut yhtäkään mun biisiä kokonaan alusta loppuun. Joskus tulee sellainen fiilis, että haluaisin vetää laulun yhdellä otolla ja tulkita sen yleisölle. 

Onko levydiilillä enää mitään merkitystä?

Omakustanneartisti joutuu toimimaan ikään kuin oman itsensä levy-yhtiönä. Se tarkoittaa valtavaa säätöä luovan työn lisäksi, joka ei kaikkia artisteja kiinnosta.

- Safe and Sound -single ei ole vieläkään iTunesissa, koska se ei mennyt läpi sen takia, että sinkun kansikuvassa on alaston Barbie. Se asia on jäänyt hoitamatta, koska olen keskittynyt taiteen tekemiseen. Alaston Barbie vei siis mun vuokrarahat.

Olivera neuvottelee parhaillaan eri tahojen kanssa levytyssopimuksesta. Hänen mukaansa levy-yhtiöiden merkitys on muuttunut ihan hirveästi viime vuosina. Ilman diiliäkin pärjää johonkin asti, mutta levy-yhtiöillä on enemmän suhteita.

- En usko, että seuraava sinkku on enää omakustanne, mutta sekin on yksi mahdollisuus. 

Olivera ei esimerkiksi aio tehdä musiikkivideota ilman levy-yhtiön tukea, koska hän ei jaksa tehdä käytännön järjestelyjä. Artisti on kuitenkin erittäin tarkka siitä, millaiseen paperiin hän nimensä kirjoittaa.

- Liian usein nuoret artistit tekevät sellaisia sopimuksia, joissa levy-yhtiö ei ota mitään riskiä, mutta jos se homma lähtee, niin levy-yhtiö saa voitot päältä. En ottaisi sellaista diiliä.

Oliveran lisäksi myös moni muu YleX:n Nosteessa-artisti on kirjaimellisesti saanut nostetta uralleen. Samaa reittiä ovat nousseet aiemmin esimerkiksi Sima, Töölön Ketterä, Sonny ja Mouhous, joista jokainen on allekirjoittanut levydiilin Nosteessa-tittelin jälkeen.

- Sillä on merkitystä. Se oli ensimmäinen kerta, kun joku muukin kuin mun perheenjäsen kuuli mitä teen. Nosteessa on turvallinen ponnahduslauta. Artisti tarvitsee polttoainetta, että jaksaa jatkaa duunia. Se on valopilkku, että jotain kiinnostaa.

Lue myös:

Olivera: Nyt on tullu hinku päästä keikkailemaan.

Tässä ovat viikon parhaat biisit: mukana Olivera, Axel Thesleff ja Krista Siegfrids

Elektropop-tulokas Olivera teki hennosta äänestään vahvuuden

Nosteessa-artisti Olivera: Artistinimi tuli huonosta ravintolasta