Hyppää pääsisältöön

Westworldin viimeinen jakso nosti Anthony Hopkinsin hahmon uusiin sfääreihin – liittyykö Fordiin vielä yksi salaisuus?

Älä lue, jos et ole nähnyt vielä Westworldin viimeisintä jaksoa! Jutussa spekuloidaan myös tulevalla.

Anthony Hopkins esittää Westworldissa Robert Fordia. // Kuva: HBO

Anthony Hopkins on ehdottomasti Westworldin näyttelijäkaartin arvokkain nimi. Vaikka HBO:n suurtuotannon muissakin rooleissa on Thandie Newtonin ja James Marsdenin kaltaisia tunnettuja nimiä, Hopkins on yksi maailman arvostetuimpia näyttelijöitä.

Siksi hänen hahmonsa Westworldissä on saattanut tuntua vähän – no, pliisulta. Totta kai on ollut alusta asti selvää, että Robert Ford on länkkäri-huvipuistossa merkittävä nimi: hänhän on sentään puiston perustajajäsen.

Pitkään on silti näyttänyt siltä, että Hopkinsin näyttelemä Ford on synkeällä perusvireellä muovattu hyvän ja pahan välillä häilyvä tietäjämies, jonka kautta päästään tutustumaan puiston historiaan mutta jolla on nykyhetken tapahtumissa vain vähän merkitystä.

Tämähän oli osa hänen juontaankin: Ford oli ensimmäisellä kaudella kuin muisto menneisyydestä, jonka puiston omistava Delos-yhtiö halusi asettaa sivuun.

Tuntui vähän laatunäyttelijän haaskaamiselta tämä tämmöinen rooli.

Westworldin ensimmäisen kauden viimeinen jakso kuitenkin nosti Robert Fordin merkittävyyden aivan uusiin sfääreihin. Ensinnäkin The Bicameral Mind -jaksossa nähtiin nyt se robottien kapinan alkusysäys, jota varmaan kaikki Westworldin katsojat ovat odotelleet alusta asti.

Kapina itsessään ei ehkä ollut kovin jättimäinen yllätys. Mielenkiintoista sen sijaan oli, että sen sysäsi liikkeelle Robert Ford.

Finaalijakso oli kuitenkin hieno siksi, että kokonaiset tarinat tulivat valmiiksi. Westworld ei ole astunut samaan ansaan kuin Lost, joka vyörytti katsojille jatkuvasti uusia mysteereitä ihmeteltäviksi muttei onnistunut antamaan moniinkaan niistä kunnollisia selityksiä. Westworldin ensimmäinen kausi oli jo itsessään kokonaisuus, jolla oli alku, keskikohta ja päätepiste.

Westworld kuitenkin jatkuu – ilmeisesti vasta vuonna 2018, tosin. Mitä käsiteltävää oikeastaan kakkoskaudelle jäi? Saimme jo tietää, että robotit todella voivat Westworldissa tulla tietoisiksi, itsenäisiä päätöksiä tekeviksi olennoiksi; saimme tietää, mitä dramaattisia tapahtumia puistossa tapahtui 30 vuotta sitten; saimme tietää, mikä on Mustiin pukeutuneen miehen tarina.

Tietysti nyt robotit ovat nousseet väkivaltaiseen kapinaan ihmisiä vastaan. Se kuulostaa jännittävältä, mutta onko siinä aineksia kokonaiseen tuotantokauteen? Finaalijakso oli vastauksissaan siinä määrin täydellinen, että tuntuu siltä, että Westworldin syvälliset kysymykset on käsitelty.

Ensimmäisen kauden päätösjakso sitoi hyvin koko kauden pakettiin, ja moniin Westworldin suuriin mysteereihin saatiin vastaus: Labyrintti tarkoitti sitä, miten robotti saavuttaa tietoisuuden ja oivaltaa voivansa tehdä omia valintoja. Ensimmäisellä kaudella seurattiin tarinaa kolmella eri aikajanalla. Mustiin pukeutunut mies todella oli William. Maeve oli ohjelmoitu pakenemaan. Dolores oli Wyatt, tai ainakin hänelle oli annettu Wyattin tarina. Robert Fordin suuri uusi tarina oli hyökkäys ihmisiä vastaan. Arnold kuoli, koska hän komensi Doloresin tappamaan hänet.

Toisin sanoen: jos Westworld olisi loppunut ensimmäisen kauden viimeiseen jaksoon, se olisi silti ollut toimiva ja kokonainen tarina. Tietysti joitain tarinoita olisi jäänyt ilmaan: mitä tapahtuu Maevelle, entä mikä oli samurai-hahmojen kansoittaman tilan merkitys? Ovatko Elsie ja Stubbs kuolleet? Nämä cliffhangerit eivät kuitenkaan ole ehkä kovin järisyttäviä, kun ottaa huomioon, miten isoja teemoja sarja on käsitellyt.

Sääli on myös se, että Anthony Hopkinsin näyttelemä Robert Ford sai surmansa, kun Dolores ampui luodin läpi hänen kallonsa. Häntä ei siis toisella kaudella tulla näkemään.

Vai onko asia sittenkään niin yksioikoinen? Kun on kyse Westworldistä, ei välttämättä. Netissä spekuloidaan jo vauhdilla, että ehkä surmansa ei saanutkaan Robert Ford vaan hänestä tehty robottikopio.

Kun Ford käski Bernardia tappamaan Theresan, taustalla näkyi 3D-tulostin vauhdikkaasti tekemässä uutta robo-isäntää. Moni uskoi, että Ford olisi tuolloin tehnyt Theresa-kopion, jottei hänen tarvitsisi selittää tämän salaperäistä kuolemaa kenellekään. Näin ei kuitenkaan käynyt.

Olisiko Theresan kuoleman aikana taustalla voinut syntyä Ford-robotti?

Viimeisessä jaksossa on muutenkin nähty vinkkejä siitä, että ehkä Fordin kohdalla kaikki ei ole sitä miltä näyttää. Kun Ford kätteli Bernardia viimeisen kerran, kamera zoomasi heidän käsiinsä. Nettispekulaatioissa arvellaan tämän olevan vihje. Fordhan sanoi aiemmin, että ensimmäisissä roboteissa jo pelkkä kätteleminen olisi paljastanut, etteivät ne ole oikeita ihmisiä.

Jos spekulaatiot osuvat oikeaan, saattaa olla, ettei Ford olekaan kuollut. Kun Entertainment Weekly kysyi asiasta sarjan luojiin kuuluvalta Jonathan Nolanilta, hän ei vastannut oikeastaan juuta tai jaata.

- Meillä on paljon mutkikkaampi säännöstö kuoleman ja henkiinheräämisen suhteen kuin muissa projekteissa, joissa olen työskennellyt. Joten sanoisin: älkää olettako mitään, Nolan totesi.

Vastaus voi tarkoittaa oikeastaan mitä tahansa. Kutkuttavaa.

Lue myös:

Westworldista on jäljellä enää finaalijakso – onko hurjall’ ilolla hurja loppu?

Täytyykö robotin suostua seksiin? Miten kuolemaa voisi kehittää? Slush perimmäisten kysymysten äärellä

Westworldin uusin jakso oli käänteentekevä – onko puiston Pandoran lipas nyt auennut?