Hyppää pääsisältöön

Daruden Sandstorm äänestettiin suurimmaksi suomalaiseksi konemusiikkibiisiksi

Okei, olisiko se muka voinut olla jokin muu kappale?

Tididididii tididididididii tididididididii tidididididi diidii!

Tuo on se wanha tuttu melodia, joka toistuu Daruden eeppiset mittasuhteet saaneessa Sandstorm-kappaleessa. Se on biisi, joka ei vanhene koskaan ja on nyt jälleen kerran ajankohtainen.

YleX järjesti syksyllä 100 suurinta suomalaista konemusiikkikappaletta -äänestyksen, jonka Sandstorm voitti ylivoimaisesti. Äänestyksessä oli mukana lähes 400 biisiä, joita valitsemassa oli 21 kuraattoria. Kuraattorit edustavat suomalaisen tanssimusiikin eri tuulisuuntia.

Sandstorm sai reilut kahdeksan prosenttia äänistä ja voitti toiseksi tulleen Bomfunk MC’sin Freestylerin lähes kolmella prosenttiyksiköllä. Koko listauksen kärki paljastettiin tänään DJ Orionin ohjelmassa, ja se päivittyy tähän artikkeliin lauantaina.

Soitimme voittajalle, joka ei tiennyt tuloksesta silloin vielä mitään.

Olihan Ville Virtanen eli Darude puhelimessa?

- On joo.

Tiedätkö, miksi soitan sulle nyt?

- En ihan tarkasti tuota noin tiedä. Paas kertoen, mikä homman nimi on.

Eli me YleX:llä järjestettiin syksyllä Suomen suurin konemusiikkikappale -äänestys. Ja sen aika ylivoimainen voitto meni sun Sandstorm-biisille, että onneksi olkoon!

- Ahah, siistiä! Kiitti! Asiallista.

Eikö! Tuliko tämä voitto sulle yllätyksenä?

- On se tavallaan ylläri. En halua kuulostaa ylimieliseltä, mutta kun äänestys julkaistiin, niin jotkut kaverit ja muut sanoivat, että Sandstormin pitäisi olla korkealla. Mutta se, että se on noin yleinen mielipide, niin se on positiivinen ylläri. Tosi siistiä!

Myös se on siistiä, että nyt on viikonloppu ja Sandstorm raikaa sen aikana monilla klubeilla ympäri maailman. Miltä se tuntuu?

- Ihan todella siistiä, että se soi edelleenkin. En tiedä miten siihen pitäisi suhtautua… Tavallaan se konkretia on kaikkein siisteintä Se, että edelleen 17 vuoden jälkeen sitä soitetaan, niin se on hienointa. Olen siitä äärettömän ylpeä. Soittakoon sitä kuka vain, missä vain.

Mikä on sun mielestä ollut Sandstormin merkitys suomalaiselle EDM-musalle?

- No ohoh! Sitä tarvitsisi varmaan kysyä joltain järkevältä, joka on puolueeton. Se, mitä on tullut useissa paikoissa vastaan ja josta olen suunnattoman ylpeä on se, että on tyyppejä, jotka ovat tulleet kertomaan, että mun biisin takia ja tuollaisen maailmalle pääsyn vuoksi ovat ruvenneet tekemään musaa.

Ollaan myös kuultu, että sä promoat suomalaista tanssimusaa aktiivisesti ulkomaille ja ulkomailla?

- Mun periaate on, että jos setissä on tilaa biisille ja mulla on toisessa handussa jenkkibiisi tai ruotsalainen biisi ja toisessa handussa suomalainen biisi, joka on yhtä hyvä, niin kyllä mä sen suomalaisen aina soitan.

- Haastatteluissa multa kysytään tosi usein, että mikä on mun tämän hetken up and coming -suositus, yksi tai viisi tyyppiä. Aina yleensä sanon sen yhden nuoremman uuden tyypin, mutta sitten mä aina käännän sen, että heitän jotkut Joonas Hahmot tai Super8 & Tabit tai Alex Mattsonit. Ne on hyviä paikkoja puskea vähän suomalaisia veljiä esille siinä kohtaa.

Se on oikein! Mut mitäs luulet, kun suomalainen EDM on koko ajan kehittynyt ja uusia artisteja puskee esille, niin milloin tulee seuraava Sandstormin kaltainen megahitti ja kuka sen tekee?

- Aika hankala juttu [ennustaa] siinä mielessä, että en mäkään tehnyt sitä varten, että siitä tulisi hitti. Vuosien varrella on tullut niin paljon suomalaisia biisejä vastaan, joista olen miettinyt, että ne on vähintään yhtä hyviä kuin mikä tahansa, mitä olen itse tehnyt, mutta niistä ei ole tullut maailmanlaajuisia hittejä. Se on kiinni ajasta, paikasta ja tuurista. Musa itsessään tekee ison osan duunista, mutta se, kenen käteen se jossain kohtaa osuu, vaikuttaa paljon enemmän.

- Mutta mä heitän aina nuo konkarit, Joonas Hahmot ja Kauppisen Kimmot, heillä on sitä tietotaitoa ja lahjoja. Mutta sitten on Alex Mattson ja yksi kirkas tähti, Alma, joka kirjoittaa ja laulaa mahtavasti. Potentiaalia on vaikka kuinka paljon.

Mitä mieltä sä olet näin 17 vuoden jälkeen Sandstromista? Vieläkö se potkii?

- Kyllä mä tykkään. Sanotaan, että en mä vapaa-aikaani Sandstromia kuunnellen vietä. Mutta aika monet jutut siihen liittyy. Olen tehnyt siitä aika monta remixiä, kuten hiljattain sen Angry Birdsin. Kyllä sitä tulee kuunneltua eri muodoissa. Ja tietty keikoilla soitan eri remixejä. Se on mulle rakas biisi, ja olen siitä ylpeä.

Sulla on nyt viikonloppuna keikat Ähtärissä ja Seinäjoella. Kai sanot ennen Sandstromia, että nyt tulee kaikkien aikojen suurin suomalainen konemusikkikappale?

- No ehkä, kun on faktaa pöydässä, niin kehtaa sanoa! Kiitos kaikille äänestäjille, tämä on suuri kunnia mulle.

Lue myös:

YleX:n 100 suurta suomalaista konemusiikkibiisiä -listaus on nyt valmis – kolmen kärkeen Darude, Bomfunk MC’s ja Slusnik Luna

Mitä syntyy, kun yhdistetään suomalainen kulttihahmo Windows95Man, Sandstorm ja lentokone? No kansainvälinen viraalivideo!

Miltä Sandstorm kuulostaa sinfoniaorkesterin esittämänä? No, aika huikealta

Miltä tuntuu, kun artisti tunnetaan vain yhdestä biisistä? Ei haittaa yhtään, sanoo Darude

Tältä näyttää kaamea #darude – artisti seuraa fanien darrakuvia Instagramissa

Darude: Kun YouTube soittaa, niin puhelimeen vastataan