Hyppää pääsisältöön

Jenny Lehtinen: Teini-ikä on pitkien ja kivuliaiden jäähyväisten aikaa

Jenny Lehtinen: Voisin ottaa teineistä oppia!
Jenny Lehtinen: Voisin ottaa teineistä oppia! Kuva: Jussi Nahkuri / Hans Weckman jenny lehtinen

Seisoimme silmät ristissä kerrostalon pihalla, minä ja naapurin äiti. Hänellä oli puolentoista vuoden ikäerolla ensin isosisko ja kaksosvauvat. Minulla vähän iisimpi setti, reilut kaksi vuotta ikäeroa ja vain kaksi lasta. Noina aikoina tuntui usein, että kello olisi pysähtynyt lopullisesti. Silti aika kului. Kunnes yhtenä päivänä tajusin, ettei minulla ole enää kolmea pientä mamman palleroa, vaan yksi on jo jotain ihan muuta. Minusta oli tullut teinin vanhempi.

Siellä kerrostalon pihamaalla yritin rohkaista naapuria kestämään tolkutonta väsymystä vetoamalla iänikuisiin kliseisiin. Pikkulapsiaika kuluu niin nopeasti! Kohta ne vauvatkin on jo vuoden ikäisiä! Tai ehkä jopa kymmenen! Ja vähän teennäistä naurua päälle. Tuolloin sille iänikuiselle vaippa-vauvanruoka-yöheräily-rumballe ei näkynyt horisontissa minkäänlaista loppua.

Aika kuitenkin kului.

Nyt yksi lapsistani on teini. Minua pidempi. Jalkansa neljä numeroa minun jalkaani isompi.

Nyt yksi lapsistani on teini. Minua pidempi. Jalkansa neljä numeroa minun jalkaani isompi. Sellainen, joka välillä on ihan kummallisen näköinen, kun keho muuttuu miten sattuu. Milloin kasvuvuorossa on nenä, milloin koivet. Ääni on maailman hassuin, välillä matala kuin kunnon macholla, välillä kiekuva kuin… niin, mihin äänenmurroksen kourissa olevan teinipojan ailahtelevaa ääntä voisi edes verrata? Ei mihinkään.

Mutta minun mielestäni se on ehkä maailman sympaattisin ääni.

Kuten on koko teini-ikäisenikin. Niin hieno miehenalku. Juuri sellainen, joka viettää 95% ajastaan omassa huoneessaan tietokoneensa ääressä. Joka välillä säntää sieltä tekemään kunniakierroksen muun perheen luona ja tullessaan tönii ja muksii kaikkia tajuamatta, että voimansa ovat jo pikkusen eri luokkaa kuin vielä vuosi sitten.

Yleensä reitti vie jääkaapille, josta syödään niin päivällä kuin yölläkin kaikki, mikä irti lähtee.

Nuoriso on aina pilalla, mutta luulen, että heistä tuleekin aina jotain muuta kuin oman sukupolvemme ihanne. Ne keksivät aina jotakin uutta. Ne myös elävät sitä maailmaa johon ovat syntyneet - eivät sitä mennyttä ihanuutta, jonka perään me vanhemmat niin hanakasti haikailemme.

Jokin aika sitten uutisoitiin, kuinka nykynuoriso on niin velttoa, ettei se osaa edes vastata kesätöissä oikein puhelimeen. Kukaan ei nähtävästi ajatellut, miksi. Olisiko syynä se, että he eivät ole eläneet aikaa, jolloin puhelimeen pitkin vastata “Lehtisellä Jenny puhelimessa”, kun ei voinut tietää kuka soittaja on?

Oma lapseni ei edes tunnistanut lankapuhelinta, kun tuli aikanaan käymään työpaikallani. Puhumattakaan siitä, että olisi tiennyt, pitääkö luuri nostaa ennen vai jälkeen numeron näppäilyn. Pilalla, niin pilalla.

Näinä aikoina minulla on paljon enemmän opittavaa teiniltäni kuin hänellä minulta.

Hirveän harvoin uutisoidaan niistä vahvuuksista, joita teineillä on - ja joita ainakaan minulla ei aikanaan ollut.

Kun oman ikäpolveni pojat vielä homottelivat toisiaan ja koulun edessä esiintyminen oli pahempi rangaistus kuin jalkapuu konsanaan, ottavat nykyteinit, pojatkin, innolla osaa koulunsa talent-kilpailuihin. On täysin ok, että poika kommentoi toisen pojan instakuvaa "komee” ja heittää vielä pari sydäntä perään. Avoimuus, välittömyys, aitous, huomattavasti kehittyneemmät tietotekniset taidot, kyky verkostoitua ja olla sosiaalinen monin eri tavoin - tämän kaiken nykyteinit osaavat.

Teinit, nuo ihanat jukuripäät, ovat valmiita tekemään kaikkensa, jotta eivät päätyisi samanlaisiksi mölleiksi kuin me vanhempansa. Ja hyvä niin.

Näinä aikoina minulla on paljon enemmän opittavaa teiniltäni kuin hänellä minulta.

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.