Hyppää pääsisältöön

Keitä kreikkalaiset olivat

Michael Scott Sisiliassa sarjassa Keitä kreikkalaiset olivat
Michael Scott Sisiliassa sarjassa Keitä kreikkalaiset olivat teeman historia

Kaksiosaisessa historiadokumentissa antiikin tutkija Michael Scott tutustuu muinaisten kreikkalaisten maailmaan, joka oli nykyeurooppalaisen silmin katsoen paljon vieraampi ja oudompi kuin monesti ajattelemme.
Teema tiistaina 13. ja 20.12. Areenassa 7 päivää

Kreikkalaisilta saamaamme kulttuuriperintöä ovat demokratia, kuvataiteet, arkkitehtuuri, filosofia, kieli, kirjallisuus, urheilu... Niin paljon tuttua on peräisin Kreikasta, että on helppo eksyä ajattelemaan kreikkalaisten olleen oikeastaan samanlaisia kuin me. Mutta keitä he todella olivat?

Osa 1: Kreikkalaisten elämäntapa. Michael Scott matkustaa Kreikkaan katsomaan muinaisia kaupunkeja, raunioita ja taistelukenttiä. Näemme, kuinka monimuotoinen kulttuuri kreikkalaisten maailma oli: täynnä mitä erilaisimpia ja meistä outoja, pelottavia ja sokeeraaviakin tapoja ja uskomuksia. Kreikkalaisissa oli sekä neroja että julmureita.

Osa 2: Kreikkalaisten perintö. Michael Scott matkustaa Ateenasta Olympiaan, Makedoniaan, Turkkiin ja Sisiliaan. Mikä oli kreikkalaisten menestyksen salaisuus? Kreikkalainen kulttuuri ja elämäntapa levisivät nopeasti niin laajalle, että heidän vaikutuksensa tuntuu yhä myös monissa paikoissa, joissa emme sitä osaisi odottaa näkevämme.

  • Keitä kreikkalaiset olivat (Who Were the Greeks?), Britannia 2013. Tuotanto BBC

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa