Hyppää pääsisältöön

Kirk Douglas 100 vuotta

Kirk Douglas elokuvassa Spartacus
Kirk Douglas elokuvassa Spartacus Kirk Douglas elokuvassa Spartacus Spartacus,Kirk Douglas,kino klassikko

Viiden elokuvan sarja Kino Klassikossa satavuotiaan Hollywood-tähden kunniaksi.

Kirk Douglas täytti joulukuun 9. päivänä sata vuotta. Tämä “Lumppurin poika”, kuten Douglas nimesi ronskit muistelmansa, on samoin satavuotiaan Olivia de Havillandin ohella vanhin yhä elossa Hollywoodin kulta-ajan tähtinäyttelijä.

Teema juhlistaa Douglasin satavuotispäiviä esittämällä Kino Klassikossa viisi elokuvaa Douglasin parhailta vuosilta. Niiden joukossa ovat nuoren Stanley Kubrickin ohjaamat Kunnian polut ja Spartacus sekä elokuvat Nyrkkeilysankari ja Hän rakasti elämää, joista Douglas oli parhaan näyttelijän Oscar-ehdokkaana. Vaikka Douglas oli urallaan ehdokkaana myös elokuvasta Särkyneiden haaveiden kaupunki, hän ei koskaan voittanut itse palkintoa, joskin hänelle myönnettiin vuonna 1995 erityinen kunnia-Oscar elämäntyöstään.

Kuoppaleukainen, soraääninen ja hampaitaan kiristelevä Douglas esitti yleensä sitkeitä taistelijoita ja vallankäyttäjiä: rikollispomoja, yritysjohtajia, lännenmiehiä, viikinkipäälliköitä, kapinajohtajia, upseereita ja elokuvatuottajia. Roolihahmojensa tavoin hän puski omassa elämässään tiensä pohjalta huipulle, ja Douglas itse luonnehtikin elämäänsä niin korniksi b-elokuvan käsikirjoitukseksi, että hän ei sellaista koskaan ostaisi.

Douglas syntyi New Yorkin Amsterdamissa vuonna 1916 köyhään juutalaisperheen. Hänen vanhempansa olivat lukutaidottomia Venäjältä tulleita siirtolaisia ja jo lapsena Douglas, oikealta nimeltään Issur Danielovitsh Demski, päätti paeta slummielämästä. Hän ryhtyikin näyttelijäksi nimenomaan siksi, että näki näyttelijäopinnoissa parhaan tilaisuuden päästä korkeakouluun ja eroon köyhyydestä.

Toisen maailmansodan aikainen sotilaspalvelu laivastossa keskeytti orastavan uran, jonka alkuvaiheissa hän oli keksinyt hyvin skotlantilaiselta kuulostavan taiteilijanimensä Kirk Douglas. Yksi hänen kurssikavereistaan oli Lauren Bacall, jonka suosituksesta Douglas pääsi vuonna 1945 hakemaan roolia elokuvassa Paholaisnainen. Hän sai siinä heti hyvän keskeisen roolin tililleen ja ennen vuosikymmenen loppua Douglas oli saanut ensimmäisen Oscar-ehdokkuutensa ja aseman yhtenä Hollywoodin lupaavimmista uusista miestähdistä.

1950-luvulla Douglas vakiinnutti asemansa ja oli erityisen suosittu toiminnallisissa rooleissa, kuten lännenelokuvissa. Hän sai kovan kilpakumppanin Burt Lancasterista, jonka kanssa Douglas teki myös seitsemän yhteistä elokuvaa. Mutta Douglas pystyi myös taitaviin draamatulkintoihin, kuten taidemaalari Vincent Van Goghin roolissa elokuvassa Hän rakasti elämää.

Douglas oli myös ensimmäisiä filmitähtiä, jotka perustivat oman tuotantoyhtiönsä. Vuonna 1955 perustettu, hänen äitinsä mukaan nimetty Bryna antoi Douglasille mahdollisuuden täsmälleen sellaisia elokuvia kuin hän halusi. Nuoren Stanley Kubrickin ura lähti vauhtiin Douglasin tuotannoissa Kunnian polut ja Spartacus, joista jälkimmäinen oli myös tärkeässä roolissa Hollywoodin “mustan listan” repimisessä kun Douglas antoi boikotoidun käsikirjoittajan Dalton Trumbon käyttää omaa nimeään elokuvan alkuteksteissä.

Douglasin suosio jatkui vankkana 1960-luvun ajan mutta sen jälkeen hän vetäytyi sivummalle ja ajautui unohdettaviin elokuviin. Douglas kokeili pari kertaa myös ohjaamista, jopa lupaavin tuloksin lännenelokuvassa Kova sakki, mutta iän karttuessa hänen vanhin poikansa Michael Douglas nousi perheen suurimmaksi tähdeksi.

Vuonna 1991 Douglas selviytyi helikopterionnettomuudesta, jossa kuoli kaksi ihmistä, ja vuonna 1996 paha sydänkohtaus hankaloitti vakavasti hänen puhekykyään. Niinpä vuonna 2004 Douglas ilmoitti tehneensä viimeisen elokuvansa Illusion, joskin hän sen jälkeenkin on esiintynyt eräässä tv-elokuvassa.

Douglas on kirjoittanut kymmenkunta romaania ja muistelmateosta. Hänen lapsistaan tunnetuin on tietenkin Michael Douglas, joka syntyi vuonna 1944 Douglasin ensimmäisestä avioliitosta Diana Dillin kanssa. Vuodesta 1954 lähtien Douglas on ollut naimisissa saksalaissyntyisen Anne Buydensin kanssa.

Kommentit

Yle Teema