Hyppää pääsisältöön

Kolmen teinin vanhemmat lasten itsenäistymisen kynnyksellä: "Nyt täytyy selvittää, osaammeko olla enää kahdestaan"

Jyväskyläläiset Sauli ja Tuula Karttunen ovat uuden edessä: vauhdikkaiden ruuhkavuosien jälkeen he huomaavat yhä useammin viettävänsä perjantai-iltaa kahdestaan. Perheen 15-, 16- ja 18-vuotiaat teinit asuvat vielä kotona, mutta ovat mahdollisesti vuoden sisällä kaikki muuttamassa omilleen. Karttuset ovatkin joutuneet kääntämään katseen toisiinsa: viihdymmekö me myös kahdestaan?

Karttuset ehtivät aikanaan seurustella vain puolisen vuotta, ennen kuin ensimmäinen lapsi ilmoitti tulostaan. Lapsia tuli lähes peräkanaa kolme, joten arjessa riitti vauhtia vuosiksi eikä parisuhdetta ehtinyt paljon siinä sivussa miettiä. Nyt koti on yhä useammin tyhjä ja esimerkiksi kulttuuririentoihin voi lähteä milloin huvittaa. Se tuntuu innostavalta.

– Nyt mä saan ehkä kokea jotain, mikä on jäänyt elämättä silloin aikanaan. Olemmekin päättäneet, että vietämme enemmän aikaa yhdessä, menemme ja teemme uusia asioita, kertoo Tuula Karttunen.

Saan ehkä kokea jotain, mikä on jäänyt elämättä.

Räiskyvä Tuula ja rauhallinen Sauli ovat vuosien varrella oppineet ymmärtämään toisiaan, ja pahimmat särmät ovat jo hioutuneet pois. Enää ei pinna pala heti jos ei ymmärrä mitä toinen sanoo. Sauli Karttunen kokee myös, että rakkaus on syventynyt.

– Vuosien mittaan rakkaus muuttaa muotoaan. Onhan se nyt erilaista kuin ensihuumassa, mutta pohjalla on kuitenkin jäljellä samanlainen rakkaus toista kohtaan. Olen luottavainen, että tästä tulee hyvä elämänvaihe.

Vuosien mittaan rakkaus muuttaa muotoaan.

Eniten tulevaisuudessa molempia pelottaa se, miten lapset pärjäävät: Ottavatko he enää yhteyttä ja mitä jos eivät ota? Pärjäävätkö ja osaavatko he maailmalla, voiko heihin luottaa?

– Lasten poismuutossa pelottaa tietysti se miten he pärjäävät ja saavatko ne töitä ja elämänsä kuntoon. Kyllä vanhemmilla on aina jonkinlainen pelko ja huoli lapsista.

MHL järjesti Saulille ja Tuulalle yllätyspäivän Päijänteellä. Katso oheisesta videosta, mitä pariskunta tulevaisuudestaan miettii. Videolla nähtävät tehtävät löytyvät alta:

Lapset muuttamassa pois kotoa? Näiden tehtävien avulla saat suhteeseen uutta potkua!

Sauli ja Tuula Karttunen saivat Päijänteen-risteilylle mukaan Väestöliiton parisuhdekeskuksen psykologin Anna Salmen laatimia tehtäviä, joiden avulla he pohtivat mennyttä sekä tulevaa. Kun lapset ovat yhä vähemmän kotona tai muuttavat kokonaan pois, on parisuhteelle yhtäkkiä paljon aikaa. Kysymys kuuluukin, miten se aika käytetään – ja onko meillä enää mitään yhteistä? Näiden tehtävien avulla pääsee alkuun uudessa elämänvaiheessa.

1. Palatkaa hetkeksi aikaan ennen lapsia, siihen kun tapasitte. Kertokaa vuoroperään toisillenne mihin ihastuitte puolisossanne silloin aikanaan.

2. Muistelkaa hetki millaisia unelmia teillä oli suhteen alussa.

3. Keskustelkaa nyt hetki siitä, miten suhteenne on muuttunut alun ihastuksesta tähän päivään. Mitä hyvää muutoksessa on ollut? Mitä huonoa?

4. Parisuhteeseen kuuluu erilaisia vaiheita. Sellaisia, joissa läheisyys kasvaa ja sellaisia, jolloin etäännytään toisesta. Piirtäkää sydänkäyrän näköinen kaavio suhteenne eri vaiheista. Hyvät vaiheet sijoittuvat keskiviivan yläpuolelle ja huonot alapuolelle. Miettikää hyviä ja huonoja vaiheita aiempien kysymysten pohjalta. Mitä näissä vaiheissa elämässänne on tapahtunut? Jaa kumppanisi kanssa oma viivasi. Poikkeaako se kumppanisi viivasta?

5. Mitä odotuksia molemmilla on tulevasta kahden olosta? Millaisia unelmia? Millaisia pelkoja?

6. Mistä iloitset juuri tällä hetkellä suhteessanne? Mihin toivoisit muutosta?

MHL yllättää

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.