Hyppää pääsisältöön

Kunnian polut

Ranskalaissotilaita suojassa kranaattikuopassa elokuvassa Kunnian polut
Ranskalaissotilaita suojassa kranaattikuopassa elokuvassa Kunnian polut Kunnian polut,teeman elokuvat

Sodanvastainen klassikko, jossa kolme ranskalaista sotilasta joutuu ensimmäisessä maailmansodassa sotaoikeuteen pelkuruudesta syytettyinä.
Teema torstaina 21.9. klo 21.00. Areenassa vain suorana.

Kirk Douglasin uran kiistattomiin kohokohtiin kuuluu Kunnian polut (Paths of Glory, 1957), tuo Stanley Kubrickin ohjaama kuuluisa sodanvastainen mestariteos. Älykkäästi ja koskettavasti mutta ilman saarnaamista elokuva valaisee armeijan ja vallankäytön mekanismeja tarinassaan ensimmäisen maailmansodan länsirintamalta vuonna 1916.

Näännyttävä sota on juuttunut taisteluhautoihin, kun kumpikaan osapuoli ei löydä keinoa, jolla sotilaat voisivat murtaa tykistön ja konekiväärien mekanisoidun tuhovoiman. Mutta yritettävä on ja hyökättävä, vaikka se johtaisi kerta kerran jälkeen turhiin ja suunnattomiin menetyksiin.

Niinpä eräs ranskalainen yksikkö saa jälleen käskyn hyökätä vahvasti linnoitetulle kukkulalle. Yritys tiedetään alun alkaen turhaksi ja järjettömäksi, sillä miehet ja tulituki eivät kerta kaikkiaan riitä vihollislinjojen murtamiseen. Komentava kenraali näkee kuitenkin tilaisuuden hankkia mainetta ja edetä omalla urallaan, ja vaikka tappiot olisivat suuria, miehiä jää tarpeeksi omien linjojen pitämiseen.

Itse hyökkäystä rintamalla johtava eversti Dax (Douglas) ymmärtää tilanteen järjettömyyden mutta voi vain totella. Hyökkäyksen jälkeen hän yrittää puolustaa sotaoikeudessa kolmea sotilasta, jotka on nimetty syntipukeiksi ja määrätty teloitettavaksi.

Sotilaita kuraisessa kranaatinkuopassa elokuvassa Kunnian polut, Kirk Douglas lähinnä kameraa
Sotilaita kuraisessa kranaatinkuopassa elokuvassa Kunnian polut, Kirk Douglas lähinnä kameraa Kunnian polut,kino klassikko

Kunnian polut on ankara armeijan ja sodan mekanismien kritiikki. Kaukana rintaman takana kartanoissaan elävät kenraalit eivät ymmärrä sotaa, taktiikkaa tai rintaman todellisuutta, tai sitten he eivät yksinkertaisesti välitä niistä. Heidän toimintaansa sanelevat ylennykset, maine, kunnia, ura ja ylimielisyys kaikkia alempiarvoisia kohtaan. Sotilaat ovat heille vain materiaalia siinä missä muu sotakoneisto.

Jotta järjestelmä toimisi, sotilailla ei voi olla todellisia oikeuksia ja komentajien epäonnistumiset on peitettävä. Sillä jos kenraaleja voitaisiin avoimesti epäillä ja syyttää, miksi sotilaat enää tottelisivat heitä?

Kubrickin sanottavaa tehostaa konstailematon, lähes dokumentaarinen mutta hyvin kuvallinen ote. Hän lähestyy niin taisteluja kuin henkilöhahmoja yhdenmukaisella realismilla, mutta päättää elokuvan kauniiseen optimismin ja toivon pilkahdukseen – kaiken nähdyn ja koetun jälkeen ihmisyys ei sittenkään ole kokonaan kuollut.

Tuossa elokuvahistorian komeimpiin kuuluvassa loppukohtauksessa esiintyvä Susanne Christian meni seuraavana vuonna naimisiin Kubrickin kanssa ja avioliitto kesti Kubrickin kuolemaan saakka.

Kunnian polut koki juuri sellaista kohtelua kun tällaiselta kuvainraastajalta voi odottaa. Sen esittäminen kiellettiin monessa Euroopan maassa: Saksassa, Sveitsissä, Espanjassa ja tietenkin Ranskassa, useimmissa aina 1970-luvulle asti ja Espanjassa jopa vuoteen 1986 asti.

Imdb:n käyttäjien listalla Kunnian polut on tätä kirjoitettaessa kaikkien aikojen 57. paras elokuva, suunnilleen samoilla sijoilla Kubrickin Tohtori Outolemmen ja Hohdon kanssa.

Elokuva on esitetty tammikuussa 2017 osana Kirk Douglas 100 vuotta -sarjaa.

 • Kunnian polut (Paths of Glory), USA 1957. O: Stanley Kubrick. N: Kirk Douglas, Ralph Meeker, Adolphe Menjou.

Lue lisää:

Kirk Douglas elokuvassa Spartacus

Kirk Douglas 100 vuotta

Teema juhlistaa Douglasin satavuotispäiviä esittämällä Kino Klassikossa viisi elokuvaa Douglasin parhailta vuosilta.

 • Rajat ovat ihmisen ongelma, kirjallisuus on niistä vapaa

  Rakennukset sortuvat, mutta kirjallisuus on kaikkialla.

  Kirjallisuus on muuttolintujen parvi ja nyt se lentää Helsinkiin. Helsinki Litin lava on hyvä paikka laskeutua, myös uusille sukupolville, kirjoittaa Aleksis Salusjärvi. Helsinki Lit suorana Ylen kanavilla 17.–18.5.2019

 • Teeman kesän 2019 elokuvat

  Leffateemoina mm. westernit, Jean Cocteau ja Jerry Lewis.

  Teema esittää kesällä mm. lännenfilmejä lauantaisin, Jerry Lewisin komedioita ja Jean Cocteaun klassikkoja.

 • Teeman kesä 2019 on länkkärikesä

  Westerneitä klassisesta moderniin lauantaisin.

  Teeman kesä 2019 on länkkärikesä. Lännenfilmejä esitetään joka lauantai-ilta kesäkuun alusta elokuun loppuun: klassikkoja, harvinaisia kulttifilmejä ja kiisteltyjäkin mestariteoksia.

Yle Teema