Hyppää pääsisältöön

Lähikuvassa harvinainen liito-orava

Liito-orava kurkkaa pesästään
Liito-orava kurkkaa pesästään Kuva: Tua Lönnroth luontovuosi

Asuinkolostaan päiväsaikaan kurkkiva liito-orava on harvinainen näky kahdesta syystä. Ensinnäkin liito-orava on yöeläin, ja toiseksi niitä on Suomessa jäljellä yhä vähemmän. WWF:n metsäasiantuntija ilahtuikin Uuden luontokuvan haasteeseen tulleesta kuvahavainnosta.

Liito-orava on uhanalainen laji. Viimeisen kymmenen vuoden aikana kolmasosa Suomen kannasta on kadonnut. Monimuotoisten metsien suojelu ja hyvinvointi ovat liito-oravakannalle elintärkeitä.

– Liito-orava tarvitsee selviytyäkseen kolopuita, lehtipuita ja isoja metsäalueita, kertoo WWF Suomen metsäasiantuntija Panu Kunttu.

Harva luonnossa aktiivisestikaan liikkuva on päässyt näkemään liito-oravaa.― Panu Kunttu

Kunttu iloitsee bongatessaan #uusiluontokuva-haasteeseen lähetetyn kuvan liito-oravasta.

– Loistava kuva, vieläpä erittäin harvinaisesta hetkestä! Nämä kaverit eivät nimittäin yleensä näyttäydy lainkaan päivällä. Harva luonnossa aktiivisestikaan liikkuva on päässyt näkemään liito-oravaa. Sen kellanruskeita riisinjyvän kokoisia papanoita tosin sentään vähän useampi.



Skip Instagram post




Luontokuvaaja Tua Lönnroth on napannut kuvan Espoon Matinkylän metsissä.

Juuri tällaiset kuvan lehtipuut tarjoavat Kuntun mukaan liito-oravalle suojaa ja ravintoa.

– Liito-orava syö lehtiä, siemeniä ja norkkoja. Se asettuu myös mielellään asustelemaan lehtipuun koloihin, lähelle ravintoa.