Hyppää pääsisältöön

Spartacus

Kapinallisia elokuvassa Spartacus, keskellä Kirk Douglas
Kirk Douglas on orjakapinan johtaja Spartacus Kapinallisia elokuvassa Spartacus, keskellä Kirk Douglas Spartacus,kino klassikko

Hollywood-spektaakkelien aateliin kuuluva neljän Oscarin eepos orjakapinasta muinaisessa Roomassa. Ohjaus Stanley Kubrick, pääosassa Kirk Douglas.
Teema maanantaina 27.2. klo 14. Areenassa vain suorana.

Spartacus (1960) oli Kirk Douglasin toinen yhteistyö nuoren mestariohjaajan Stanley Kubrickin kanssa. Elokuva kertoo 70-luvulla eKr. Rooman valtakuntaa järkyttäneestä orjakapinasta, jota johti entinen gladiaattori Spartacus.

Douglasin ja Kubrickin välit kuitenkin koko lailla rikkoutuivat tätä elokuvaa tehtäessä, ja paljon onkin sen jälkeen kirjoitettu siitä, kenelle kuuluu mikäkin ansio elokuvasta: käsikirjoittaja Dalton Trumbolle, tuotantoa hallinneelle Douglasille vai tuittupäiselle nerolle Stanley Kubrickille, joka tuntui riitaantuneen kaikkien kanssa näyttelijöitä ja kuvaajaansa myöten. Joistakin kohtauksista on annettu kunnia jopa potkut saaneelle alkuperäiselle ohjaajalle Anthony Mannille.

Mutta selvästi myös suuri eripura voi tuottaa hienoa tulosta, sillä Spartacus lienee paras niistä suureellisista Hollywood-spektaakkeleista, joita tehtiin erityisesti 1950–1960-luvuilla. Lajityypille ominaisesti se vilisee nimekkäitä näyttelijöitä (Kirk Douglas, Jean Simmons, Peter Ustinov, Laurence Olivier, Charles Laughton ja Tony Curtis), tuhansia statisteja sisältäviä joukkokohtauksia sekä muhkeita lavasteita ja maisemia.

Mutta siinä missä useimmat näistä spetaakkeleista jäävät raskaan mahtailunsa vangiksi, Spartacus säilyttää aina pääpainon henkilöissään ja heidän kohtaloissaan. Sankaritarinan taustalla voidaan seurata Rooman tasavallan kehitystä diktatuuriksi ja tällaiseen kehitykseen liittyviä poliittis-taloudellisia motiiveja.

Kolmetuntinen Spartacus sai neljä Oscaria: kuvauksesta, lavastuksesta ja puvustuksesta sekä Peter Ustinovin sivuosa-suorituksesta. Elokuva koki kuitenkin kovia tulevina vuosikymmeninä. 1970-luvulla Universal-studio yksinkertaisesti heitti menemään korvaamatonta filmimateriaalia. Vuonna 1991 elokuva vihdoin restauroitiin mahdollisimman lähelle alkuperäistä muotoaan, ja tuo restauroitu versio esitetään myös Teemalla.

Spartacus, USA 1960. O: Stanley Kubrick. N: Kirk Douglas, Laurence Olivier, Jean Simmons, Charles Laughton, Peter Ustinov.

Lue lisää:

Kirk Douglas elokuvassa Spartacus

Kirk Douglas 100 vuotta

Teema juhlistaa Douglasin satavuotispäiviä esittämällä Kino Klassikossa viisi elokuvaa Douglasin parhailta vuosilta.

 • Rajat ovat ihmisen ongelma, kirjallisuus on niistä vapaa

  Rakennukset sortuvat, mutta kirjallisuus on kaikkialla.

  Kirjallisuus on muuttolintujen parvi ja nyt se lentää Helsinkiin. Helsinki Litin lava on hyvä paikka laskeutua, myös uusille sukupolville, kirjoittaa Aleksis Salusjärvi. Helsinki Lit suorana Ylen kanavilla 17.–18.5.2019

 • Teeman kesän 2019 elokuvat

  Leffateemoina mm. westernit, Jean Cocteau ja Jerry Lewis.

  Teema esittää kesällä mm. lännenfilmejä lauantaisin, Jerry Lewisin komedioita ja Jean Cocteaun klassikkoja.

 • Teeman kesä 2019 on länkkärikesä

  Westerneitä klassisesta moderniin lauantaisin.

  Teeman kesä 2019 on länkkärikesä. Lännenfilmejä esitetään joka lauantai-ilta kesäkuun alusta elokuun loppuun: klassikkoja, harvinaisia kulttifilmejä ja kiisteltyjäkin mestariteoksia.

Yle Teema