Hyppää pääsisältöön

Spartacus

Kapinallisia elokuvassa Spartacus, keskellä Kirk Douglas
Kirk Douglas on orjakapinan johtaja Spartacus Kapinallisia elokuvassa Spartacus, keskellä Kirk Douglas Spartacus,kino klassikko

Hollywood-spektaakkelien aateliin kuuluva neljän Oscarin eepos orjakapinasta muinaisessa Roomassa. Ohjaus Stanley Kubrick, pääosassa Kirk Douglas.
Teema maanantaina 27.2. klo 14. Areenassa vain suorana.

Spartacus (1960) oli Kirk Douglasin toinen yhteistyö nuoren mestariohjaajan Stanley Kubrickin kanssa. Elokuva kertoo 70-luvulla eKr. Rooman valtakuntaa järkyttäneestä orjakapinasta, jota johti entinen gladiaattori Spartacus.

Douglasin ja Kubrickin välit kuitenkin koko lailla rikkoutuivat tätä elokuvaa tehtäessä, ja paljon onkin sen jälkeen kirjoitettu siitä, kenelle kuuluu mikäkin ansio elokuvasta: käsikirjoittaja Dalton Trumbolle, tuotantoa hallinneelle Douglasille vai tuittupäiselle nerolle Stanley Kubrickille, joka tuntui riitaantuneen kaikkien kanssa näyttelijöitä ja kuvaajaansa myöten. Joistakin kohtauksista on annettu kunnia jopa potkut saaneelle alkuperäiselle ohjaajalle Anthony Mannille.

Mutta selvästi myös suuri eripura voi tuottaa hienoa tulosta, sillä Spartacus lienee paras niistä suureellisista Hollywood-spektaakkeleista, joita tehtiin erityisesti 1950–1960-luvuilla. Lajityypille ominaisesti se vilisee nimekkäitä näyttelijöitä (Kirk Douglas, Jean Simmons, Peter Ustinov, Laurence Olivier, Charles Laughton ja Tony Curtis), tuhansia statisteja sisältäviä joukkokohtauksia sekä muhkeita lavasteita ja maisemia.

Mutta siinä missä useimmat näistä spetaakkeleista jäävät raskaan mahtailunsa vangiksi, Spartacus säilyttää aina pääpainon henkilöissään ja heidän kohtaloissaan. Sankaritarinan taustalla voidaan seurata Rooman tasavallan kehitystä diktatuuriksi ja tällaiseen kehitykseen liittyviä poliittis-taloudellisia motiiveja.

Kolmetuntinen Spartacus sai neljä Oscaria: kuvauksesta, lavastuksesta ja puvustuksesta sekä Peter Ustinovin sivuosa-suorituksesta. Elokuva koki kuitenkin kovia tulevina vuosikymmeninä. 1970-luvulla Universal-studio yksinkertaisesti heitti menemään korvaamatonta filmimateriaalia. Vuonna 1991 elokuva vihdoin restauroitiin mahdollisimman lähelle alkuperäistä muotoaan, ja tuo restauroitu versio esitetään myös Teemalla.

Spartacus, USA 1960. O: Stanley Kubrick. N: Kirk Douglas, Laurence Olivier, Jean Simmons, Charles Laughton, Peter Ustinov.

Lue lisää:

Kirk Douglas elokuvassa Spartacus

Kirk Douglas 100 vuotta

Teema juhlistaa Douglasin satavuotispäiviä esittämällä Kino Klassikossa viisi elokuvaa Douglasin parhailta vuosilta.

 • Historia synnyttää musiikkia, musiikki tekee historiaa

  Sarja historiallisista tapahtumista musiikin kautta.

  Millaista musiikkia soi viime vuosikymmenten historiallisten tapahtumien taustalla? Millaisiin lauluihin kuulennot, sodat ja mullistukset ovat innoittaneet lauluntekijöitä? Kahdeksanosainen sarja tarkastelee lähihistorian merkkihetkiä musiikin kautta, Vietnamista Berliinin muurille, Apollo-lennoista New Yorkin homojen Stonewall-mielenosoituksiin.

 • U2, The Clash ja Sting – Ruisrockista on tullut monelle osa oman elämän soundtrackiä

  Ruisrock – 50 kesää meren rannalla -dokumentti Areenassa.

  Kesästä 1970 asti järjestetyllä Ruisrockilla on pitkä ja värikäs historia. Viiden vuosikymmenenkin jälkeen siitä on muodostunut tapahtuma, johon sekä yleisö että artistit palaavat mielellään aina uudelleen. Ruisrock - 50 kesää meren rannalla on uusi Ylen dokumentti, joka kertaa festivaalin historiaa ja antaa äänen myös viidelle artisti-kertojalle, jotka tuovat dokumenttiin omat Ruisrock-kokemuksensa.

 • Gustav Mahlerin sinfoniasarja soi Yle Teemalla läpi kesän

  RSO ja yhdeksän sinfoniaa + yksi keskeneräinen.

  Radion sinfoniaorkesteri on esittänyt kaikki Gustav Mahlerin kymmenen sinfoniaa juuri päättyvällä kaudella 2018–2019. Teema lähettää kaikki Mahler x 10 -sarjan konserttitallenteet sunnuntai-iltapäivisin 9.6.–11.8.2019. Jokaisen konsertin aluksi Hannu Lintu esittelee soitettavan teoksen.

Yle Teema