Hyppää pääsisältöön

Suomalaisohjaajan seksihulluista saatananpalvojista kertova lyhytelokuva esitetään Sundancessa – 10 vuotta sitten hän teki Suomen ensimmäisen YouTube-hitin

Sundance on arvostettu leffafestari, johon pyrkivistä lyhytelokuvista alle prosentti pääsee festarin ohjelmistoon. Teemu Niukkasen ohjaama Saatanan kanit on yksi niistä.

Tältä näyttää Saatanan kanit -leffan saatananpalvojalapsi. // Kuva: Vimeo / Komeetta / kuvakaappaus

On olemassa ihmisryhmiä, joita juuri kukaan ei halua naapurikseen. Kyylä, meluisa alkoholisti, öisin pianoa pimputtava muusikko.

Eikä olisi kovin kiva, jos siihen seinän taakse muuttaa saatananpalvojia, jotka kuuluvat seksikulttiin.

Teemu Niukkasen ohjaamassa Saatanan kanit -lyhytelokuvassa 49-vuotiaan Raimon naapuriin muuttaa juuri tällainen porukka. Tilanne on Raimolle hyvin hankala: suvaitsevaisena itseään pitävä tavis ei hyväksy uusia naapureitaan, vaikka kultin johtaja haluaisi olla Raimon ystävä.

Saatanan kanit on yksi 68 lyhytelokuvasta, jotka esitetään tammikuussa Yhdysvalloissa järjestettävällä Sundance-elokuvafestivalilla. Festareille haki 8 985 lyhytelokuvaa, joista alle prosentti kelpuutettiin.

"Lyhytelokuvassa on selkeää analogiaa ja viittauksia vallitseviin olosuhteisiin, joissa vieraan pelko on voimakkaasti läsnä."― Teemu Niukkanen

- Se on lyhytelokuvalle paras mahdollinen paikka. Se on sama kuin että suomalainen pitkä elokuva esitettäisiin Cannesin elokuvafestareilla, elokuvan ohjaaja Niukkanen kertoo YleX:lle.

Miksi juuri tämä leffa kelpuutettiin ohjelmistoon? Leffan juoni kuulostaa ihan höpöhöpöltä; ketä kiinnostaa jotkut saatananpalvojaseksityypit?

Niukkasen mukaan elokuva ei oikeastaan edes kerro kielteisestä suhtautumisesta saatananpalvojanaapureihin. Siinä on kyse paljon isommasta ilmiöstä.

- Lyhytelokuvassa on selkeää analogiaa ja viittauksia vallitseviin olosuhteisiin, joissa vieraan pelko on voimakkaasti läsnä, Niukkanen sanoo.

Tällä hän viittaa esimerkiksi Suomessa vallitsevaan ilmapiiriin. Viimeisen reilun vuoden aikana maahamme on tullut kymmeniä tuhansia pakolaisia, joihin kaikki kantaväestön edustajat eivät ole suhtautuneet hyväksyvästi. Not in my backyard -ajattelu on nostanut siipensä kohti korkeuksia.

Jotkut ovat voineet huomata, etteivät olekaan niin suvaitsevia kuin luulivat – aivan kuten Saatanan kanit -leffan Raimo.

Niukkasen mukaan kyse ei kuitenkaan ole millään lailla valistavasta elokuvasta. Saatanan kanit on puhtaasti komedia – musta sellainen.

- Se asettaa naurunalaiseksi kaikki ja kaiken, onpa ihminen sitten suvaitsevainen tai rasisti, Niukkanen sanoo.

Elokuvassa tuodaan esille myös ennakkoluulojen voittamiseen liittyviä haasteita. Vaikka saatananpalvojat ovat Raimoa kohtaan ystävällisiä ja mukavia, Raimon ennakkoasenne heitä kohtaan ei muutu. Hänen ongelmansa on se, ettei hän käy ongelmaansa käsiksi.

- Raimo ei ikinä uskalla sanoa suoraan sitä, vaan on kohtelias saatananpalvojia kohtaan. Hänellä on kuitenkin piilotettu agenda siinä käynnissä, Niukkanen kertoo.

Teemu Niukkanen on voittanut kaksi kertaa Kansanpumpeli-pääpalkinnon Oulun musiikkivideofestivaleilla. // Kuva: Ville Vauras

Nyt Saatanan kanit, kymmenen vuotta sitten Markku from Finland

Hypätään ajassa kymmenen vuotta taaksepäin, vuoteen 2006. Tuolloin Suomessa tapahtui monta merkittävää asiaa: Lordi voitti Euroviisut, Tarja Halonen valittiin toiselle presidenttikaudelle – ja Suomen ensimmäinen YouTube-viraalivideo syntyi.

Kymmenen vuotta sitten viraalivideo tarkoitti sitä, että se herätti kiinnostusta netin keskustelupalstoilla ja että sitä jaettiin esimerkiksi Windows Messengerissä ja IRC:ssä.

Se ensimmäinen viraalivideo – tai oikestaan videosarja – oli nimeltään Markku from Finland. Se kertoo Markusta, joka esittelee kameran välityksellä Suomea ja suomalaisuutta ulkomaalaisille. Ajatus videoista syntyi Lordin voiton jälkeen. Huumorilla tehdyn sarjan ajatus oli, että totta kai ulkomaalaiset palavat halusta tietää, millaista Lordin synkässä kotimaassa oikeasti on.

Videoita julkaistiin Ruttoryhmän YouTube-kanavalla. Ruttoryhmän videoiden ohjaajana toimi Teemu Niukkanen.

- Ne on huonolaatuisia, koska silloin se videoiden pakkaaminen oli todella surkeaa, Niukkanen sanoo.

Nykystandardeihin peilaten videon laatu ei todellakaan hivele silmää, mutta mainostoimistot kiinnostuivat niistä sekä aiemmin myös musiikkivideoita ohjanneesta Niukkasesta.

Vuoden 2007 jälkeen Niukkanen onkin tehnyt päivätyökseen pääasiassa mainosvideoita, joista osa on voittanut merkittäviä palkintoja. Tänä vuonna Niukkanen voitti Finnkinon parhaan mainoksen palkinnon HSY:n eli Helsingin seudun ympäristöpalveluiden Arman ja aasi -mainoksellaan.

Niukkasen tuotannoissa keskeisessä roolissa on huumori. Saatanan kanit -elokuva syntyi siitä ajatuksesta, että Niukkanen ja leffan käsikirjoittaja Antti Toivonen tuumasivat olevansa tosi hauskoja miehiä, kuten Niukkanen asian ilmaisee.

Toisaalta Niukkasen historiaan mahtuu myös vakavahenkisiä musiikkivideoita. Hyvä esimerkki on vuonna 2012 tehty Jori Sjöroosin ja Paula Vesalan Satumaa-musiikkivideo, joka tehtiin osaksi kansainvälistä Ihmiskauppa ei ole satua -kampanjaa.

- Komediassa ja vakavammassa tekemisessä haluan aiheuttaa selkeän reaktion. Komediassa se on nauru, tragediassa se, että sen pitää koskettaa, vähän vihlaista.

- Ei ole mitään ideaa lähteä tekemään geneeristä, mikä ei puhuttele ketään.

Oma elokuva Sundancen arvostetulle festarille, musavideoita Suomen suurimmille artisteille, palkittuja mainoselokuvia. Niukkasella menee varsin mukavasti.

Suomea isommalla markkina-alueella Niukkanen voisi olla stara, joka piehtaroi kahisevassa. Suomessa tilanne on kuitenkin toinen; Niukkanen teki Saatanan kanit -leffaa noin kolmen vuoden ajan ja sai sen aikana kertakorvauksen, jonka suuruus on alle suomalaisen keskipalkan. Siksi lyhärin tekemisen aikana piti tehdä muutakin, kuten mainosvideoita.

Mutta ei Niukkanen alalle rahan takia lähtenyt.

- Mulle on monesti riittänyt musiikkivideoissa se, että on mielestään onnistunut siinä, mutta silti se on saanut vain jonkin 1 500 katselukertaa. Mutta se ei harmita, jos on itse tosi tyytyväinen siihen, mitä on tehnyt.

Sundance järjestetään 19.–29. tammikuuta 2017 Park Cityssä Utahissa. Saatanan kanit -elokuvan trailerin voit katsoa täältä.

Muokattu 9.12. klo 11:23 Niukkanen sai lyhytelokuvasta kertakorvauksen, ei kuukausittaista palkkaa. Lisäksi yhdessä kohdassa puhuttiin virheellisesti satanismista, ei saatananpalvonnasta.

Lue myös:

The Simsin tiluttelu, Angry Birdsin pulina – kuuntelet pelimusiikkia enemmän kuin aavistatkaan

Haluatko tehdä kokopitkän tee se itse -elokuvan? Kuulostaa kivalta – mutta lue tämä ensin