Hyppää pääsisältöön

Terroritekojen uhka kasvaa Suomessa

Vakavien terroritekojen todennäköisyys Suomessa on jatkuvassa kasvussa. Suojelupoliisi on korottanut uhka-arviotaan kaksi kertaa lyhyessä ajassa. Suomessa asuvien kytkennät kansainväliseen terrorismiin ovat kasvaneet viime vuosina räjähdysmäisesti.

Viime viikkojen traagisten tapahtumien tekijät tai kiinnijoutuneet ovat olleet mielenterveysongelmista kärsiviä kantasuomalaisia. Muutama turvapaikanhakija on myös syyllistynyt väkivaltaan Suomessa ja Suomesta lähteneet radikaalit ovat suorittaneet terroritekoja Lähi-idässä.

Virassa olevat poliisit puhuvat terrori-iskun uhkista varovasti. Läheltä piti -tilanteista, pysäytetyistä kouluiskujen suunnittelijoista ja tutkinnassa olevista hörhöistä ei haluta puhua julkisuudessa. Viranomaiset pelkäävät niin sanottua copycat-ilmiötä eli tuhoisien toimintamallien matkimista.

Sen sijaan entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero sanoo suoraan, että Suomessa on kymmeniä henkilöitä, jotka suunnittelevat joukkosurmia tai fantasioivat niistä. Paatero sanoo MOT -ohjelmassa puhuvansa terrorin sijaan mieluummin joukkomurhista.

Paatero vaatii lisää resursseja viranomaisille, jotta tapahtumat pystyttäisiin ehkäisemään ennakolta.

”Pelkään, että Suomessakin ollaan lähellä sitä tilannetta, että tarvitaan Norjan tyyppinen tilanne. Eli Norjassa herättiin vasta Breivikin jälkeen. Sen jälkeen satsaukset ovat olleet huimia turvallisuuteen”, Paatero sanoo.

MOT kysyy miksi ihmiset radikalisoituvat Suomessa ja voidaanko väkivaltaisia iskuja estää?

TV1 maanantaina 12.12. klo 20
MOT: Terrorin varjot Suomen yllä

Muokattu: vaihdettu trailerin tilalle katsottavaksi koko ohjelma 13.12.2016 MK

Kommentit