Hyppää pääsisältöön

Tuntemattoman sotilaan todellinen rykmentti

Vuonna 1995 valmistuneessa tv-ohjelmassa seurataan Jalkaväkirykmentti 8:n veteraaneja, jotka vierailevat Karjalassa jatkosodan aikaisilla taistelupaikoilla. Veteraanien sodanaikaiset vaiheet ovat tulleet suomalaisille hyvin tutuiksi alikersantti Väinö Linnan ansiosta, joka kuvasi rykmentin kokemuksia romaanissaan Tuntematon sotilas.

Jalkaväkirykmentti 8 eteni jatkosodassa valtaamaan Petroskoin kaupungin eli Äänislinnan. Myöhemmässä asemasotavaiheessa se linnoitti itärajaa aina Syvärin suurhyökkäykseen saakka. Tuntemattomassa sotilaassa seuratun sotilasyksikön esikuvaksi päätyi rykmentin ensimmäisen pataljoonan konekiväärikomppania, jonka kiväärijohtajana Väinö Linna itse toimi.

Leo Lehdistön toteuttamassa ohjelmassa JR 8:n rykmentin veteraanit matkustavat takaisin Syvärin alueille ja Petroskoihin asti. Useimmat matkalle lähteneistä veteraaneista olivat jatkosodan alkaessa olleet vielä nuoria miehiä ja ensikertalaisia sodan myrskyssä. Ohjelmassa veteraanit paitsi muistelevat omakohtaisia kokemuksiaan, myös esittelevät sotilasyksikkönsä taktiikkaa mm. hyökätessä vihollisen asemiin.

Vihollinen ei ole ihminen, niin kauan kuin sillä on ase. Kun se aseen heittää pois ... tarjotaan tupakka.― Arvo Pirhonen

Juoksuhautojen ja poteroiden kovertamilta kankailta edetään Laatokan rantaan, jossa miehet olivat suorittaneet sodan ensimmäinen vesistönylityksen. Monille ylitys oli myös koko sotilasajan ensimmäinen. Rannalta on Mantsinsaarelle matkaa kilometrin verran.

Lopulta matka vie myös Petroskoihin, jota veteraanit olivat mukana valtaamassa vuoden 1941 lokakuussa. Kaupunkia vastapäätä olevalle kalliolle saavutaan vieläpä samaan kellonaikaan, kuin sodan aikana. Itse kaupungin valtauksesta miehillä on runsaasti muistoja: kaupungin satamasta oli löytynyt yli viisikymmentä kuorma-autoa täynnä evakuoitavaksi tarkoitettua tavaraa ja ruokaa. Myös kaupungin viinavarasto ryöstettiin ja oluttehdasta suojeltiin sotapoliiseilta, jotka olivat saaneet käskyn räjäyttää sen.

Ohjelma päättyy Vekaranjärvellä 17. kesäkuuta järjestettyyn muistotilaisuuteen. Jalkaväkirykmentti 8 tunnetaan myös sen sodan aikaisella peitenimellä Ukko. Ohjelmassa haastateltavat sotaveteraanit: Matti Uurasjärvi, Tarmo Visti, Arvo Pirhonen, Reino Kaski, Sulo Suorttanen, Arvo Rantanen, Teuvo Rajala ja Pentti Tuhtonen.

Kommentit