Hyppää pääsisältöön

YleX:n 100 suurta suomalaista konemusiikkibiisiä -listaus on nyt valmis – kolmen kärkeen Darude, Bomfunk MC’s ja Slusnik Luna

YleX:n jättiäänestyksen tulokset ovat nyt kokonaisuudessan julki.

Suomen parhaat konemusiikkibiisit on nyt listattu.

Suomi täyttää vuonna 2017 pyöreät 100 vuotta, ja konemusiikkia on kuunneltu yli neljännesvuosisadan. On hyvä aika listata Suomen kaikkien aikojen tanssimusiikkiklassikot.

YleX järjesti 100 suurta suomalaista konemusiikkibiisiä -äänestyksen – joka on nyt päättynyt! Nyt tiedämme, minkä biisien tahdissa suomalaiset tykkäävät tampata.

DJ Orion on perjantai-illan lähetyksissään julkaissut top 100 -listaa parikymmentä kappaletta kerrallaan. Ja nyt on viimein päästy kärkeen saakka: sijat 1–19 on nyt julkistettu, ja näin 100 suurta suomalaista konemusiikkibiisiä -äänestyksen tulokset ovat kokonaan selvillä. Yhteensä ehdokkaita oli äänestyksessä melkein 400.

Voit ottaa biisit haltuun alla olevasta listasta tai kuunnella jutun lopusta löytyvän DJ Orionin perjantaisen lähetyksen, jossa kappaleet soitettiin.

Kappaleet, esittelyt ja perustelut, olkaa hyvät!

1. Darude - Sandstorm

Vuonna 1999 julkaistu Sandstorm on suomalaisen konemusiikin Graalin Malja. Jaakko “JS16” Salovaara tuottajana, biisin kirjoittajana itse Ville “Darude” Virtanen. Globaali trance-moukari, joka elää ja voi hyvin vielä yli 15 vuotta julkaisunsa jälkeen – yleensä jääkiekko-otteluissa. Joku on ehdottanut kappaleen vaihtamista Maamme-laulun tilalle, eikä ajatus olisi ainakaan erottuvuuden kannalta ollenkaan huono. Biisi myi USA:ssa kultaa singlenä, on ollut internet-meeminä, saanut platinaa Suomesta ja Englannista. Kultaa tuli USA:n lisäksi Saksasta ja Ruotsista. Ykkönen Kanadassa ja Norjassa sekä brittien tanssilistalla. Listaa voisi jatkaa ikuisesti. Jos trance olisi olympialaji, olisi Suomi ikuinen ykkönen tämän biisin ansiosta!

- Alex Nieminen

Sandstorm-meemisekoilun keskellä unohtuu helposti se tärkein: Sandstorm on ihan helvetin kova biisi. Oikeastaan nykyajan musiikista ei löydy toista yhtä tunnistettavaa instrumentaalikappaletta.

- Lenno

Single oli vuoden 2000 parhaiten myynyt 12" vinyylilevy maailmassa. Sandstorm ylitti myös kultarajan Yhdysvalloissa vuonna 2010 yli 500 000 kappaleen myynnillään.

- Kim Kanerva

2. Bomfunk MC's - Freestyler

Klassikko! Edelleen kova ellei jopa kovempi kun tullessaan!

- Muffler

Bomfunk MC's on yhtye, jota ei voi sivuuttaa puhuttaessa kotimaisesta elektronisesta musiikista. Yhtyeen maailmanlaajuinen läpimurtohitti Freestyler yhdistelee nerokkaasti muun muassa hiphoppia ja drum & bassia, ollen näin koko Euroopan myydyin single vuonna 2000.

- Mista S

Freestyler on yksi kaikkien aikojen eniten myytyjä suomalaisia singlejä maailmalla – eikä edes ole heavyä! Listaykkönen yli 10 maassa (ei kuitenkaan Suomessa) ja kultasingle Englannissa vuonna 2000. Poppia? Ilman muuta! Mutta myös drum & bassin sävyttämää suomalaista tanssimusiikkia – ja siten itseoikeutettu suomalaisen konemusiikin merkkipaaluja. Tuottajana Jaakko “JS16” Salovaara.

- Alex Nieminen

3. Slusnik Luna - Sun

Oman tiensä kulkijat Niko ja Nikke osuivat kultasuoneen vuosituhannen vaihteen ylistysveisullaan Unity-klubille. Paitsi että biisi on hyvä, harva suomalainen levy – ja vieläpä instrumentaali – on ollut top 40 hitti Englannissa, mikä yksistään oikeuttaa paikkaan tällä listalla.

- Jokke

Raikas ja hypnoottinen melodisen trancen merkkiteos. Biisi, joka saa aina hyvälle tuulelle ja jonka takaa löytyy kotimaan komein poikabändi!

- Proteus

4. Orkidea - Unity

Ajaton suomalainen trance-anthem ja yksi Orkidean isoimpia biisejä.

- Muffler

Äärettömän lahjakas, nöyrä, mutta samaan aikaan tinkimätön kaveri, jonka merkitystä suomalaisessa klubimaailmassa ei voi koskaan kehua liikaa. Unityssa yksinkertaisesti kulminoituu kaikki, mitä ilmiössä nimeltä DJ Orkidea on kyse.

- Jokke

Suomen lahja tanssimusiikkimaailmalle, yli 20-vuotisen uran tehnyt DJ Orkidea on legendaarisen klubin/kollektiivin mukaan nimetyssä Unityssä parhaimmillaan. Progehouse/tranceklassikko on yli 10 minuuttinen eepos, joka lainaa varsin vapaamuotoisesti Dead Can Dancen The Host of Seraphim -träkkiä.

- Alex Nieminen

5. Movetron - Romeo & Julia

Olisi suuri vääryys, jos tältä listalta puuttuisi kokonaan ysäridance! Tämä biisi on luultavasti herättänyt sinussa tunteita. Romeo & Julia on korvamato, täydellinen sellainen.

- Emma Kemppainen

6. Op:l Bastards - Scorpius

Timo Kaukolammen ja Mikko Viljakaisen (Vilunki 3000) elektro ei tullut klubeihin etsiäkseen ystäviä, ja Scorpius onkin kuin päivitetty Kraftwerkin Robots. Mutta tällä kertaa roboteilla tuskin on hyvät mielessä, toisin kuin saksalaisten esi-isien kohteliailla punapaidoilla.

- Samuli Knuuti

En ikinä unohda, kun kuulin tämän ekan kerran. Se hetki käy mielessä vieläkin tasaisen väliajoin. Tiesin silloin että legenda on syntynyt.

- Katerina

Suomen merkittävimmän teknoshamaanin Timo Kaukolammen ja kumppaneiden huikea, trippaavan psykedelinen mestariteos! Ikivihreä! Timolle samalla terveisiä!

- Proteus

7. JS16 - Stomp To My Beat

Breakbeat-väliosa myi tämän rallin meikälle. Reivipuolellahan ne oli peruskamaa, mutta vähemmän mainstream-tanssihiteissä. Tähän soppaan vielä klassikko räppi- ja soultorvisämple päälle niin avot!

- Riku Pentti

Taattua JS16-soundia, joka oli tuon ajan hengessä vahvasti samplatuilla vokaaleilla. Biisin draivia kuultiin myöhemmin Bomfunk-tuotannossa. Yksinkertainen mutta toimiva biisi edelleen.

- Jani Saastamoinen

8. Raptori - Oi beibi

Kolme hyvinkääläisteiniä yhdistivät suvereenin kielentajun biitteihin, jotka toimivat mainiona parodiana kulttuurisesta omimisesta – jo ennen kuin sanaa oli keksitty. Muusta materiaalista poiketen Oi beibi oli puhdasta eurohumppaa, minkä vuoksi se olikin yhtyeen suurin hitti.

- Samuli Knuuti

9. Darude - Feel The Beat

Darude ja Jaakko Salovaara onnistuivat Feel The Beatilla jatkamaan Sandstormin imussa toisella globaalilla Top 10 -hitillä. Biisi tasapainoilee hienosti tunnistettavilla elementeillä tuoden kuitenkin paljon uutta mukaan. Feel The Beat kuulostaa yhä yllättävänkin tuoreelta ja videollakin jatkettiin hienosti positiivisen Suomi-kuvan levittämistä. Itse olin todistamassa kesällä 2000 Ibizalla, kun Darude oli massiivisen Isle of MTV Ibizan yhtenä pääesiintyjänä Underworldin ja David Moralesin välissä, ja tämä biisi räjäytti 10 000 -päisen yleisön hurmioon.

- Tapio ”DJ Orkidea” Hakanen

Daruden ehdottomasti yksi kovimmista biiseistä, vaikka kilpailikin herran Sandstormin kanssa – mielestäni tämä on edelleen vaan kovempi. Villen ja Jaakon trademark-soundit hyvässä käytössä.

- Jani Saastamoinen

10. Alex Kunnari - Lifter

Alex Kunnarin Lifter on kiistatta yksi Suomen tranceskenen suurimpia klassikoita. Ajan hammasta kestänyt hitti soi klubeilla monia vuosia ympäri Suomea. Lifter löytyi myös monen suuren ulkomaisen deejiin soittolistoilta, mikä auttoi Alexia saamaan ensimmäisen oman klubi-iltansa Ibizalle.

- Mista S

11. Aavikko - Viitostie

Bändinä Aavikko edustaa minulle jotain mystistä suomalais-slaavilaista estetiikkaa, jonka "kraftwerkmainen" soundimaailma on sympaattisen kotikutoista ja hiomatonta. Mystisyyttä bändin vaiheisiin toivat alkuvuosien dramaattiset tapahtumat bändin kokoonpanossa. Viitostie ei ole ehkä bändin tuotannon kirkkain helmi, mutta tarttuvan melodian ja vocoder-vokaalihokemien ansiosta se kuitenkin nousi suuremman yleisön tietoisuuteen. Biisi kuulostaa yhä freshiltä ja ansaitsee paikkansa suomi electro-pop -historiassa.

- Ender

Aavikko oli ensimmäisiä kosketuksiani suomalaiseen elektroniseen indie-musiikkiin. Löysin Aavikko-yhtyeen itse Flow Festivalin alkuaikojen lineupista, vuonna 2006, ja Viitostie-biisi iski heti kovaa. Oli kummallista, hauskaa ja coolia samaan aikaan.

- Emma Kemppainen

Siilinjärvellä 1995 perustettu Aavikko on Itä-Euroopan hienoin futuristinen viihdeorkesteri. Sen merkittävimpiin kappaleisiin kuuluva Viitostie on kunnianosoitus Suomen halkaisevalle valtatie 5:lle, jonka lyhyehkö moottoritieosuus päättyy yhtyeen kotikuntaan. Kappaleessa voi kuulla kaikuja länsisaksalaisen elektronisen musiikin historiasta.

- Otto Talvio

12. Orkidea - Beautiful

Useampaankin otteeseen Suomen parhaaksi DJksi äänestetty Orkidea julkaisi Beautiful-sinkun vuonna 2005. Kotimaisten remiksien (mm. Alt-F4, Syna, DJ Tab) lisäksi brittiläinen Marc Mitchell remiksasi kappaleesta yli 10-minuuttisen version. Kotimainen tranceklassikko 2000-luvun alkupuolelta.

- Juska Wendland

13. Super8 & Tab - Helsinki Scorchin'

Parhaiten ulkomailla menestynyt kotimainen trancekaksikko Super8&Tab julkaisi läpimurtosinkkunsa Helsinki Scorchin’ vuonna 2006. Edelleen tranceklassikon statusta nauttiva biisi on ollut miesten uran merkittävin kappale ja soi seteissä edelleen 10 vuotta myöhemmin.

- Juska Wendland

14. Giant Robot - Helsinki Rock City

Vuosituhannen vaihteen Suomi-klassikkoja tämäkin. Vuodelta 1999 peräisin oleva raita oli kokoonpanon ensimmäinen levy-yhtiön julkaisema kappale (Hawaii Sounds) – ja häpeilemätön rakkaudenosoitus yhtyeen kotikaupungille. Rap-estetiikkaa, mouruava lead-syna, rap/puhevoksut, liverummut – kaikkea löytyy. Oma soundi, oma tyyli. Toimii edelleen.

- Alex Nieminen

Giant Robot oli mahtava kollektiivi Suomen eturivin muusikoita (Zarkus Poussa, Mamba, Kim Rantala, Tuomas Toivonen, Arttu Tolonen…), ja etenkin heidän live-keikkansa olivat legendaarisia 90- ja 2000-lukujen vaihteessa. Helsinki Rock City oli vuosituhannen vaihteen uusiutuvan, modernisoituvan ja eurooppalaistuvan Helsingin anthem, joka yhä vangitsee rosoisuudellaan ja tarttuvuudellaan.

- Tapio "DJ Orkidea" Hakanen

15. Kemopetrol - Child Is My Name

Helsinkiläisen yhtyeen esikoissingle toi trip hopin Suomeen muuta maailmaa myöhässä, mutta kappaleen kauneus peittosi mukinat jälkijättöisyydestä. Kun samoihin aikoihin osui Daruden, HIMin ja Bomfunk MC’sin saapuminen radioaalloille, hetken ajan kaikki tuntui olevan mahdollista suolaisessa popissa myös kansainvälisellä skaalalla.

- Samuli Knuuti

1990- ja 2000-luvun taitteen suurimpia suomalaisia electropop-biisejä. Tärkeä etenkin niille, jotka katsoivat paljon Jyrkiä.

- Emma Kemppainen

16. K-System - Sound of Arena

Kimmo Kauppisen K-System -projektin vuonna 2003 julkaisema Sound of Arena nousi Finnish Dance Chartin kolmoseksi ja menestyi myös pohjoismaisilla listoilla. Biisi muistutti samoihin aikoihin muun muassa Hollannista ja Saksasta tullutta dance-soundia ja oli siksikin relevantti yökerhoraita.

- Juska Wendland

17. Leevi & The Leavings - En tahdo sinua enää

Yksi 1980- ja 1990-lukujen suosituimmista suomalaisbändeistä harrasti myös syntikkapop- ja italodiskovaikutteita uransa alkuvuosina. Tässä biisissä tulevat hyvin kuuluviin paitsi Gösta Sundqvistin lauluntekijälahjat, myös kiinnostus elektroniseen musiikkiin. Hieno kappale ajalta, jolloin kokonaan syntikkapohjaisia taustoja kuuli suomalaisessa popissa vielä tosi vähän.

- Mikko Mattlar

18. Leevi & The Leavings - Tuhannen markan seteli

Leevi and the Leavingsin Gösta Sundqvist oli suomalaisen popmusiikin polyglotti, mies joka kykeni kirjoittamaan katkeransuloisen pophelmen mihin tahansa tyyliin ja liittämään siihen yhtenäiskulttuuria suomivan terävän, humoristisen ja koskettavan sanoituksen ilman, että hän sortui pilkkaan tai halveksuntaan. Tuhannen markan seteli oli Urheiluruudun tunnari, mutta se on myös röyhkeän dynaaminen elektroninen popkappale, jossa voi kuvitella jahtaavansa tuota harvinaisista harvinaisinta asiaa, tuhannen markan seteliä.

- Otto Talvio

19. Alex Mattson - UFO

UFO on yksi kovimmista kotimaisista debyttisinkuista ikinä. Miljoonia striimejä ja julkaisu amerikkalaisella Ultra-levymerkillä varmistivat että nimi Alex Mattson huomattiin heti Suomen musiikkipiireissä. Alex on jatkanut sen jälkeenkin hienoilla biiseillä, remixeillä ja tuotannoilla, ja olen varma että hänellä on pitkä ja menestyksekäs ura edessä.

- Tapio ”DJ Orkidea” Hakanen

20. Proteus - Venla

Maailman parhaaksi hard dance -DJ:ksi kahdesti valittu Proteus on julkaissut verrattain vähän musiikkia moniin kollegoihinsa verrattuna. Ehkä juuri pienen katalogin vuoksi useat raidat ovat nousseet 2000-luvun alun klassikoiksi. Näistä hyvänä esimerkkinä vuonna 2005 julkaistu Venla.

- Juska Wendland

21. K-System – Supadupasound

K-System – Supadupasound

Kimmo Kauppisen K-System -projektin alla vuonna 2001 julkaistu Supadupasound on yksi miehen tunnetuimpia kappaleita. Tuon ajan dance- ja hardhouse-soundia yhdistellyt biisi nousi myös Finnish Dance Chartin kolmanneksi.

- Juska Wendland

22. JS16 – Love Supreme

JS16 – Love Supreme

JS16 eli Jaakko Salovaara. Suomen suurimpia tuottajavelhoja oli kyse sitten mistä tahansa genrestä. Vuonna 1998 julkaistulta Stomping System -levyltä varmaan jokainen kappale sietäisi olla tässä äänestyksessä. Love Supreme -biisi yhdistelee taidolla pehmeää naisvokaalia rullaavaan bassolinjaan, joka jo ysärillä oli edellä aikaansa.

- Mista S

23. Huoratron – Cryptocracy

Huoratron – Cryptocracy

Harvalla kotimaisella konemusiikkiartistilla on yhtä uniikkia, vahvaa ja tunnistettavaa tyyliä niin musiikillisesti, visuaalisesti ja live-keikoilla kuin Huoratronilla. Super-intensiivinen musiikki on vielä intensiivisempää Aku Raskin keikoilla. Miehellä onkin vahva maine myös maailmalla. Huoratronin diggaajiksi ovat tunnustautuneet niin Steve Aoki kuin Skrillex, jonka OWSLA-labelilla hän on myös julkaissut musiikkia.

- Tapio "DJ Orkidea" Hakanen

24. Alma & Felix Jaehn – Bonfire

Alma & Felix Jaehn – Bonfire

Alma, uuden sukupolven suunnannäyttäjä! Kansainvälisen tason biisinkoirjoittamista, laulamista, sekä artistipersoonaa. Bonfirea on striimattu Spotifyssa enemmän kuin Daruden Sandstormia, et silleen.

- Emma Kemppainen

25. Firevision – Stars

Firevision – Stars

Stars niitti mainetta soittolistoilla ympäri Eurooppaa ja videokin sen video oli vahvassa MTV-rotaatiossa. Firevisionin soundi kuulosti tuolloin tuoreelta – ja kuulostaa edelleen. Yksi parhaista rajojen ulkopuolella menestyneistä biiseistä.

- Jani Saastamoinen

26. Studio Killers – Ode to the Bouncer

Studio Killers – Ode to the Bouncer

Studio Killers on Suomen parhaimpia konseptibändejä. Visuaalisuus, kansainvälinen tuotantostandardi ja jäätävän hyvät melodiat yhdistävä bändi on erikoisuus Suomen musaskenessä.

- Emma Kemppainen

27. Dallas Superstars – Helium

Dallas Superstars – Helium

Helsinkiläisten Heikki Liimataisen (DJ Heikki L) ja Jaakko Salovaaran (JS16) yhteisprojekti Dallas Superstars valloitti Suomea ja ulkomaitakin 2000-luvun alussa. Kaksikko lainasi kappaleihinsa tuon ajan ikonisia konemusiikin sampleja ja riffejä ja viritti tuttuja elementtejä sisältäneet raidat tanssilattiaystävälliseen muottiin. Vuonna 2002 julkaistu Helium oli Dallas Superstarsin ensimmäinen single ja se nousi Finnish Dance Chartin kolmoseksi.

- Juska Wendland

28. ALT+F4 – ALT+F4

ALT+F4 – ALT+F4

Joonas Hahmon ja Matti Kotalan vuonna 2004 julkaisema Alt+F4 päätyi brittiläiselle Anjunabeats-levymerkille ja sai maailmanlaajuista huomiota. Vahvasti oman aikakautensa trancesoundia heijasteleva biisi päätyi erityisesti kotimaisen trancepiirin klassikoksi.

- Juska Wendland

29. Joonas Hahmo x K-System – Ocean Drive

Joonas Hahmo x K-System – Ocean Drive

Isolla sosiaalisen median kampanjalla lanseerattu Joonas Hahmon ja K-Systemin Ocean Drive -kappale oli vuoden 2015 isoimpia kotimaisia elektronisen musiikin kappaleita. Kappale päätyi Armin van Buurenin soittoon ja sai reilusti radiosoittoa. Vahvasti kesäinen Chicane-henkinen ote takasi soiton niin elektronisen musiikin klubeilla kuin perinteisissä yökerhoissakin.

- Juska Wendland

30. Jori Hulkkonen – Let Me Luv U

Jori Hulkkonen – Let Me Luv U

Pitkän linjan tuottajan klassikkobiisi. Julkaisu osui ajankohtaan, jolloin tämän tyyppinen soundi oli todella kovassa nousussa. Kappaleen syvä tunnelma ja vähäeleiset soinnut kantavat sujuvasti. Puolivälissä alkava vokaalisämple saa biisin lopulliseen lentoon. Todellinen kotimainen Deep House -klassikko.

-Ender

Let Me Luv U on vaan niin eeppinen housebiisi joka on tuore vieläkin. Biisi on trendikkäästi Tropical & Deep vaikka on tehtykin 2000-luvun alkupuolella.

- Jani Saastamoinen

31. Alex Mattson – Forget You

Alex Mattson on omasta mielestäni suurimpia suomalaisia elektronisen musiikin vientitoivoja koskaan. Aleksin biisit kuulostavat erittäin tältä päivältä, mutta pääosassa on kuitenkin se kaikkein tärkein asia: loistava laulunkirjoitus.

- Lenno

32. Alpo Myller – Enon disco

Joensuulaisen taksikuskin omakustanteena 1990 julkaisema syntetisaattori-irroittelu on ITE-taidetta ja suomalaista alkuvoimaa parhaimmillaan. Alpo Myller ei todellakaan osaa laulaa, eivätkä laulun sanatkaan ehkä edusta kaikkein hienostuneinta lyyristä ilmaisua, mutta se ei haittaa pätkän vertaa kun meno on näin kova!

- Juuso Koponen

33. Alma – Karma (KasperG remix)

Alma sai kertaheitolla musamaailman huomion huikealla Karma-sinkullaan ja sen jälkeen hänen uransa onkin ollut huimassa nousussa. KasperG:n moderni remix tuo suoraviivaiseen originaaliin tunnalmallisempia ja brittiläisiä deep house -sävyjä.

- Tapio "DJ Orkidea" Hakanen

34. Helsinki 78-82 – Cruising

Alkujaan ranskalaisräppäreille Teki Latexille ja Orgasmicille biitiksi aiottu kappale toimii lopulta parhaiten instrumentaalina. Top Billinin DJ Flipperin ja drum’n’bass-tuottajana parhaiten tunnetun Kalebin yhdessä tuottama biisi videoineen tiivistää yhden aikakauden (2009) Helsingissä. Ilman sanojakin tämä kesäiltojen optimismia täynnä oleva kappale kertoo aivan selvästi ystävyydestä ja juhlimisesta.

- Juuso Koponen

Joka kesän kruisailuanthem! Koukuttava instrumentaali on aina haaste. Tässä voittava esimerkki ja ensimmäisiä kotimaisia "hittejä" lajissaan.

- Riku Pentti

35. Super8 & Tab – Mega

Super8 & Tab – Mega

Helsinkiläinen Super8 & Tab -kaksikko siirtyi vuonna 2016 hieman yllättäen pitkäaikaiselta Anjunabeats-labeliltaan Armin van Buurenin Armind-levy-yhtiön alle. Ensimmäinen single, Mega, sai suurta kansainvälistä huomiota jo ennen virallista julkaisua ja soi käytännössä kaikkien ison luokan EDM- ja trance-DJ:den seteissä.

- Juska Wendland

36. Huoratron – DDoS

Huikea tekno-anarkian klassikko! Huoratronin paras biisi, joka vie meidät valleille ja repii, roiskii sekä sylkee sireenit päälle!

- Proteus

37. Dallas Superstars – Fast Driving

Helsinkiläisten Heikki Liimataisen (DJ Heikki L) ja Jaakko Salovaaran (JS16) yhteisprojekti Dallas Superstars valloitti Suomea ja ulkomaitakin 2000-luvun alussa. Electroclash-ilmiöstä vaikutteita ammentanut Fast Driving oli Dallas Superstarsin debyyttialbumi Flashin avausraita.

- Juska Wendland

38. Dance Nation – True Conviction

Dance Nation – True Conviction

Yksi ensimmäisistä menestyneistä pop-henkisistä biiseistä suomalaisessa elektronisessa musiikissa. Myös video oli yksi ensimmäisistä, jossa käytettiin tietokonegrafiikkaa. Vahvasti ajan hengessä. Dance Nationin soundi oli kovin kansainvälinen tuohon aikaan herra Captainin, Markus Kaarlosen, ansiosta.

- Jani Saastamoinen

39. Carbon Based – Cyclone

Eeppinen ja kaunis järkäle nopeatempoisen konemusiikin saralla. Cyclonessa kulminoituu 2000-luvun alun energisten NRG- ja Freeform-tyylisuuntien soundi. Biisi, joka sai britit ja australialaiset polvilleen!

- Proteus

40. TJH87 – Break Away Kicks

TJH87 – Break Away Kicks

Suomen Justiceksikin nimitetty oululaiskaksikko Timo Juuti & Hector87 julkaisi uudella TJH87-aliaksellaan ensimmäisen kappaleensa Break Away Kicks vuonna 2012. Kappale päätyi mm. YleX:n ahkeraan soittoon heti julkaisun jälkeen ja oli siivittämässä myöhemmin startanneen Youth Control -levymerkin syntyä.

- Juska Wendland

41. Cosmicman – I Love You

Yhden hitin ihmeeksi jääneen Cosmicmanin vuonna 2001 julkaisema Suomi-trancen pioneeriteos on kestänyt aikaa monia aikalaisiaan paremmin. Nosturin aamubileet, katto auki ja supersaha laulaa, PLUR!

- Juuso Koponen

Mulla oli mahdollisuus seurata kohtuullisen läheltä kappaleen matkaa periferiassa tehdystä omakustanteesta kansainväliseen menestykseen. Matti Laamasen suorituksen arvoa nostaa mielestäni se, että levyn julkaisun aikaan trance oli kuuminta hottia ja I Love You pystyi erottumaan edukseen nimekkäämpien tekijöiden tuotoksista.

- Jokke

42. Texas Faggott – Back To Mad

Suomalaisen psykedeelisen elektronisen tanssimusiikin hulluin ja hienoin teos. Klassikko, joka on tunnettu ympäri maailman Psytrance- ja Goa-piireissä.

- Proteus

43. Jimi Tenor – Take Me Baby

Jimi Tenor – Take Me Baby

Lahtelaislähtöisen muusikon hitti vuodelta 1995 oli avainbiisejä suomalaisen konemusiikin tunnetuksi tekemisessä maailmalla laajemmin. Simppeliä ja toimivaa, kuulostaa hyvältä 20 vuoden jälkeenkin.

- Mikko Mattlar

Jimi Tenor on suomalaisen musiikin kansainvälisesti arvostetuimpia avantgardisteja. Mies on tehnyt pitkän uran sekä live- että levymuusikkona. Vuoden 1994 esikoisalbumilta julkaistu ankara Take Me Baby -single oli tanssihitti myös Keski-Euroopassa.

- Alex Nieminen

Jimi on harvinainen superolento, visionääri. Take Me Baby kappaleesta tuli iso hitti ja se lisenssoitiin Warpille vuonna 96. Vuonna 98 Jimi esiintyi Sonar Festivaaleilla Barcelonassa ja ratsasti lavalle valkoisella hevosella.

- Katerina

44. Alek Szahala – Man Eaten

Synkemmän ja nopeatempoisen elektronisen tanssimusiikin merkkiteos. Lähes 10-minuuttinen eepos anarkistisen sykkivää plasmaa ja räiskyvää rutinaa!

- Proteus

45. Joonas Hahmo – Cocktail Bar

Joonas Hahmo – Cocktail Bar

Tamperelaisen Joonas Hahmon sooloprojektin läpimurtoraita ja miehen toinen julkaisu brittiläisellä Anjunadeep-levymerkillä sai paljon kansainvälistä huomiota ja sai nopeasti klassikkostatuksen erityisesti kotimaassa. Julkaistiin lähes samanaikaisesti toisen aikansa ison pianoanthemin, Eric Prydzin Pjanoon-kappaleen kanssa.

- Juska Wendland

46. Lenno – Wake Up

Lenno – Wake Up

Erittäin hyvin tuotettua ja tyylikästä menoa Lennon omalla persoonallisella tyylillään toteutettuna.

- Muffler

47. Eevil Stöö – Kcmd Ghetto Track (Kick Ur Azz Mix)

Ensimmäinen kuulemani suomibiisi jossa selkee crossover räpistä ghettotech / acid house -osastolle. Uraauurtava.

- Riku Pentti

48. Heavyweight – Come Alive

Heavyweight – Come Alive

Helsinkiläisen Heavyweight-kollektiivin Come Alive oli siivittämässä artistikollektiivin kasvua festaritason esiintyjäksi. Idols-kilpailun semifinalistina kunnostautunut Bettina Hammarsten lauloi vokaalit ja kollektiivin toinen single päätyi ahkeraan radiosoittoon julkaisuvuotenaan 2012.

- Juska Wendland

49. M.A. Numminen ja Sähkökvartetti – Kaukana väijyy ystäviä

Improvisoitu sävellys lienee ensimmäinen ulkomailla esitetty kotimainen konemusiikkikappale. Sofiassa 1968 monisatapäinen yleisö pakeni järkyttyneenä ja esitys keskeytettiin. Underground-legenda M.A. Numminen on pitänyt keikkaa suurimpana kansainvälisenä menestyksenään.

- Erkko Lehtinen

50. Purple Motion – UnreaL ][ / PM (2ND_PM.S3M)

Jonne Valtonen on muusikko, joka aloitti demoskenessä. Future Crew -ryhmän demo Second Reality veti vuonna 1993 kilpailijoilta maton alta paitsi edistyksellisellä koodauksella ja grafiikalla, myös Valtosen napakalla tunnusbiisillä, joka vie yhä takaisin pikseliseen tulevaisuuteen.

- Erkko Lehtinen

51. 3rd Nation – I Believe

Tämä biisi menestyi rajojen ulkopuolella hyvin. Edelleenkin kuulostaa hyvin kansainväliseltä ja sielukkaalta rakkaushouselta. Stonebridgen menestystä tämä biisi varmasti nosti merkittävästi. FIN/SWE-housea parhaimmillaan.

- Jani Saastamoinen

52. K-X-P – Space Precious Time

K-X-P:n soundi on jotain electronisen "progen" ja  "krautrockin" välimaastoon putoavaa ihanaa murinaa. Bändin livekeikat saattavat olla vähemmän kiinnostuneille haastavia, mutta myös levottoman hypnoottisia ja palkitsevia. Space Precious Time edustaa minulle yhtyeen melodisinta puolta. Kappaleessa on loistava tunnelma ja koko biisin läpi säilyy tunne, että melodiassa on jotain täydellistä, tuttua ja jotain mitä haluaa kuulla uudestaan ja uudestaan...

- Ender

Helsinkiläisen K-X-P:n shamanistinen psykedelia ylittää rockin ja teknon rajat jossain niin korkealla ylemmässä ilmakehässä, ettei täysin grenrentarkka karsinointi ole enää mahdollista. Space Precious Time on yksi niitä päämystikko Timo Kaukolammen kappaleita joissa kuuluu kuinka kaapujen ja nahkaessujen takana sykkii sydän romanttiselle popmusiikille. Kosmista ja kaunista.

- Otto Talvio

53. Organ – Kärpästen juhlat

1980-luvun alun helsinkiläisen syntikkabändin varmaankin tunnetuin biisi. Konemusiikin suomalaisille pioneereille täytyy antaa tunnustusta, ja Organ kuului ehdottomasti niihin, koska se rakensi itse osan laitteistaan. Kärpästen juhlat on sitä paitsi tosi hyvä biisi ja hyvin tuotettu, se kuulostaa kunnon soundilla erinomaiselta edelleenkin.

- Mikko Mattlar

54. Jori Hulkkonen – Lo-Fiction feat. Jerry Valuria

Jorin Hulkkosen valtavan laajan ja laadukkaan katalogin seasta on vaikea löytää yhtä ainoata suosikkia. Tämä Jerry Valurin kanssa yhteistyössä tehty Lo-Fiction on kuitenkin itselleni se kaikkein tärkein. Biisistä huokuu Jorin suuri rakkaus laadukasta popmusiikkia kohtaan. Biisi viitoitti hienosti tietä myös Jorin tuleviin pop-projekteihin Processoryn ja Villa Nahin kautta Sin Cos Taniin.

- Roberto Rodriguez

55. Rinneradio – Kuvala

Rinneradion pitkästä, rikkaasta ja hienosta tuotannosta voisi nostaa todella monia biisejä klassikon asemaan, mutta Kuvala on ehkä se yksi ylitse muiden. Alkuperäinen drum’n’bass-vaikutteinen ja tunnelmallinen löytyy bändin vuonna 1996 ilmestyneeltä huikealta Rok-albumilta. Biisi sai uuden elämän vuonna 2002 Spanish Fly -remixin muodossa missä Tapani Rinteen hieno saksofoni-riffi sai taakseen modernit house-taustat.

- Tapio Hakanen

56. 501 – Headrush

Maailman kovimman dubsteptuottaja-lakimiehen 501:n ehkä isoin biisi. Kappale on koko genren historiassa uniikilla tavalla musikaalinen ja tulee kestämään ajan hammasta huomattavasti paremmin kuin aikalaisensa.

- Lenno

57. Aavikko – Tyttöystävä

Aavikko – Tyttöystävä

Siilinjärveläistrion 1996 julkaistun lo-fi-henkisen esikois-EP:n huippuhetki. Aavikon neuvostokitchistä ja pelimusiikista ammentava äänimaisema on vailla vertaansa.

- Juuso Koponen

58. Aalto – 5

Above & Beyond -yhtyeen Paavo Siljamäen ja Super8 & Tabin Miika Elorannan Aalto-projektin kappale 5 jäi kaksikon viimeiseksi biisiksi. Anjunabeats-levymerkillä vuonna 2006 julkaistu tranceraita oli voimakkaasti oman aikansa kuuloista, vahvasti bassolinjaa korostanutta trancesoundia.

- Juska Wendland

59. Tiga & Zyntherius – Sunglasses At Night

Electroclash oli vain välähdys teknomusiikin pannulla vuosituhannen vaihteessa, mutta ainakin yhden kuolemattoman kappaleen se jätti jälkeensä. Kanadalainen Tiga ja Suomen oma Jori Hulkkonen elvyttivät Corey Hartin liki unohdetun 80-lukulaishitin pumppaamalla sen täyteen MDMA:ta ja vainoharhaa.

- Samuli Knuuti
 

60. Advanced Art – From Nothing To Nothing

Advanced Art – From Nothing To Nothing

Advanced Art on kotimaisen industrial-, darkwave- ja EBM-musiikin pioneeriyhtye. From Nothing To Nothing on puhdasta cyberpunkkia ja electronic body music -klassikko.

- Proteus

61. Digital Mindz – Seven Sins

Digital Mindz – Seven Sins

Seven Sins on TOP 100 -listan tuoreimpia raitoja. Vuoden 2016 virolaisen Operation Raw -tapahtuman viralliseksi anthemiksi valittu, yhdessä Riiho-nimisen artistin kanssa tuotettu Seven Sins on mainio esimerkki hardstylen noususta Suomessa viime vuosien aikana.

- Juska Wendland

62. L.A.O.S. – Panda Style

L.A.O.S. – Panda Style

Ensimmäinen iso drum'n'bass-hitti Suomesta, legendaariselta Hospital Recordsilla.

- Kim Kanerva

63. Pan Sonic – Vaihtovirta

Pan Sonic – Vaihtovirta

Mika Vainion ja Ilpo Väisäsen Pan Sonic (alunperin Panasonic) on nauttinut kulttisuosiota 90-luvun alussa alkaneen uransa alusta asti. Duo on ollut ultra-minimalistisen ja kokeellisen elektronisen musiikin globaalisti merkittävimpiä tekijöitä pitkälle 2000-luvun puolelle. Vaihtovirta on malliesimerkki bändin sähköisestä ja orgaanisesti elävästä soundista, ja löytyy amerikkalaisella legendaarisella Mute Recordsilla ilmestyneeltä Aaltopiri-albumilta.

- Tapio "DJ Orkidea" Hakanen

64. Uusi Fantasia – Lattialla Taas

Uusi Fantasia – Lattialla taas

Helsinkiläiskokoonpanon 2000-luvun alun klassikko, jota voi oikeassa tilanteessa soittaa edelleen. Koko albumi oli merkittävä juttu itselleni silloin, kun se ilmestyi.

- Mikko Mattlar

65. Eero Johannes – We Could Be Skweeeroes

Eero Johannes – We Could Be Skweeeroes

Tämä on mielestäni skweee-musagenren tärkein biisi. Julkaisuvuonnaan suuri UG-hitti.

- Emma Kemppainen

66. Husky Rescue – City Lights

Husky Rescue – City Lights

Voin vain ihmetellä, miten tästä loistavasta bändistä ei tullut isompaa. Yhtyeen kaikilla albumeilla on useita erittäin loistavia biisejä. Marko Nyberg on luonut kappaleisiin aivan oman soundin, joka on surumielinen, haikea ja tunnelmallinen kuin hieno elokuva. Soundit ovat maalauksellisia ja heleät laulut istuvat siihen hauraalta kuulostavaan maailmaan täydellisesti. Huskyiltä olisi ollut monia biisejä tälle listalle, ja City Lights onkin vain liian vähän tältä mainiolta bändiltä.

- Ender

67. Rinneradio – Nao

Rinneradio – Nao

Suomen kovimpiin säveltäjä/tuottajiin lukeutuva Veikka Ercola ja yksi Suomen parhaita puhallinsoittajia Tapani Rinne ovat onnistuneet luomaan yhden hienoimpia elektronisen ja perinteisen musisoinnin yhdistelmiä, joka kuullostaa edelleen yhtä hienolta kuin 15 vuotta sitten, kun biisi julkaistiin.

- Muffler

68. Heavyweight – On The Edge

Heavyweight – On The Edge

Heavyweightin erinomainen tuotanto ja Kasmirin uskomattomat vokaalit, yksi kovimpia Suomalaisia EDM biisejä!

- Muffler

69. Imatran Voima – In & Out

Imatran Voima – In & Out

Klassikkobändin suomi-elektroa parhaimmillaan. In & Out on vain yksi bändin useista kiinnostavista julkaisuista. Rujoa, analogista, outoa, seksikästä pörinää. Suomi-elektron helmi kokoonpanolta.

- Ender

70. Villa Nah – Running On

Villa Nah – Running On

Hienosti rakentuva kenkiintuijottelu-synapoppipläjäys. Yhtäaikaa kolkko, mutta tunteikas ralli.

- Riku Pentti

71. Two Witches - Pimeyden Jousi (Mr. Velcro Fastener vs. Imatran Voima - Live At Kipsari)

Suomalaisen elektron ykkösnyrkit moukaroivat goottiyhtye Two Witchesin kalmanhajuisen biisin kahjoksi kulttihitiksi. Perttu Häkkisen väkevä livetulkinta kytkee kappaleen kotimaisen synkistelymusiikin historiaan ja manaa esiin mietteitä pohjoisesta hulluudesta.

- Erkko Lehtinen

72. Jimi Tenor – Sugardaddy

Jimi Tenor – Sugardaddy

Take Me Baby:n ohella ylivoimaisesti kovin Jimi Tenor -biisi. Mestari Jimin ensimmäisen WARP-levymerkille julkaistun Intervision-levyn avausraita. Käsikarvat pystyyn -osaston biisi. Pitää kuunnella kovalla volyymilla.

- Roberto Rodriguez

73. Muffler – Can You Feel

Muffler – Can You Feel

En ole Suomen D'n'B-skenen suurin asiantuntija, mutta Muffler on ainakin itseäni sen artisteista puhutellut aina eniten. Biisissä yhdistyvät todella siistillä tavalla sielukkaat vokaalit, suomalainen melankolinen harmonia ja moderni tuotanto.

- Lenno

74. Pepe Deluxé – Before You Leave

Pepe Deluxé – Before You Leave

Vuonna 1996 perustetun alunperin nelihenkisen helsinkiläisen yhtyeen musiikissa vaikuttavat suuresti muun muassa breakbeat, big beat ja hiphop. Vuonna 1999 julkaistu Before You Leave kappale tuli maailmanlaajuisesti tunnetuksi Lee Jeansin ja Leviksen televisiomainoksista. Se pokkasikin vuoden parhaan mainosmusiikin palkinnon Cannesin mainosfestivaaleilla.

- Mista S

75. Allekirjoittanut – Leikkikalujäppinen (CNCD Junglemix)

Mahdollisesti Suomen ensimmäinen virallisesti julkaistu jungle / drum’n'bass biisi. Remix oli yksi niistä jungle-biiseistä jotka inspiroivat myös minua tekemään lisää jungle / drum’n'bassia.

- Muffler

76. Roisto – Apart In Love

Roisto – Apart In Love

Vois olla kärkiraita Daft Punkin levyltä. Toi avainlippu-nu-disko -soundin taas takaisin ja yhden levelin ylöspäin.

- Riku Pentti

77. Sin Cos Tan – Limbo

Sin Cos Tan – Limbo

Jori Hulkkosen ja Juho Paalasmaan tuottelias popduo on muutamassa vuodessa julkaissut kolme albumia ja useita EP-levyjä, mutta heidän suurin saavutuksensa lienee toistaiseksi Limbo, vähäeleinen elegia kuolevaisuudesta, johon on myös tehtyy yksi tyylikkäimpiä popvideoita.

- Samuli Knuuti

78. Yotto – Personal Space

Yotto – Personal Space

Otto Yliperttula on pitkän linjan suomalainen housetuottaja, joka aikaisemmin tunnettiin Something Good -duon toisena osapuolena. Viime vuonna tehty diili Anjunadeep-labelin kanssa kirvoitti miehen uran rakettimaiseen nousuun ja avasi Yotto-nimellä tunnetulle artistille ovet maailmalle.

Nyt mies on jatkuvassa kiertueputkessa ja haluttu remiksaaja – ja luonnollisesti myös tuottelias tuottaja. Anjunabeat-kakkossingle joulukuulta 2015 valittiin BBC:n Radio 1:n Pete Tongin toimesta Essential New Tune -kappaleeksi.

79. Imatran Voima – Techno Slut

Imatran Voima – Techno Slut

Imatran Voiman eli Perttu Häkkisen ja Jaakko Kestilän (a.k.a Randy Barracuda & Fresh-O-Lexxx) julkaisema Techno Slut ilmestyi norjalaisen Telle Recordsin Tellektro-alamerkillä Kappale on loistava esimerkki tyylipuhtaasta elektrosta, jossa old school -samplet, vocoder-vokaalit, voihkivat naiset ja intensiivisesti nakuttava 808-biitti yhdistyvät moderniksi suomalaiseksi klassikoksi.

- Tapio "DJ Orkidea" Hakanen
 

80. Giant Robot – Konevitsa

Helsinkiläiskollektiivin ensimmäisen albumin avaa aikansa (1997) cooleinta musiikki-ilmaisua edustava tulkinta itäsuomalaisesta kansansävelmästä Konevitsan kirkonkellot. Tuomas Toivosen räppäys, Zarkus Poussan perkussiot ja elektroniset elementit yhdistyvät Piirpauke-yhtyeen progeversiosta (1975) tuttuihin kaiutettuihin kielisoittimiin äärimmäisen vakuuttavasti.

- Juuso Koponen

81. Joonas Hahmo Together

Joonas Hahmo - Together

Lasken Joonas Hahmon toisen polven elektronisen musiikin tuottaja/DJ:ksi, joka löi itsensä läpi kansainvälisesti varsinaisten pioneerien vanavedessä. Vuosien varrella Hahmo on osoittanut monipuolisuutensa elektronisen tanssimusiikin saralla – mikä hyvänsä hänen Anjunadeep-julkaisuistaan olisi kelvannut tälle listalle proge-trance merkkiteoksena.

- Jokke

82. Paperi T & Khid Kurosawa

Paperi T & Khid – Kurosawa

Kurosawa on ensimmäinen kappale vuonna 2013 julkaistulta Ex ovis pullus non natis serò fit ullus -albumilta. Albumistahan tuli keräilyharvinaisuus.

Älytön biisi, joka rikkoo rajoja ja ravisuttaa. Jos meit yhdistää pelkästää horina, mun mutsi heitti taagemmat freestylet -92 Malmin torilla.

- Katerina

83. Strobo huume.mod

Kotimaiseksi klassikoksi muodostunut, Protrackerilla vuonna 1993 tehty kappale lienee yksi isomman yleisön parhaiten tuntemia tracker-biisejä. Tekijät olivat kappaleen tekoajankohtana streittareita.

- Juska Wendland

84. Koobra Something Real

Koobra - Something Real

Täydellinen hitti.Tarttuva vokaali ja synariffi plus erittäin M83Midnight City -henkiset, eli just hyvät stäbit.

- Riku Pentti

85. Acid Kings Let The Bass Kick

Itsekin Acid Kingsin jäsenistöön kuuluvana olen ehkä hieman jäävi tätä biisiä kehuskelemaan. Voin sitä kuitenkin ihan hyvällä omallatunnolla fanitella, koska en kuulunut vielä biisin teon aikaan vielä itse bändiin. Let The Bass Kick on sikäli merkittävä, että se löytyy pian 15-vuotisen keikkailu-uran tehneen Acid Kingsin ainoalta koskaan julkaistulta EP:ltä. Se on myös selkeästi tuon EP:n kovin biisi.

- Roberto Rodriguez

86. Luomo Tessio

Luomo – Tessio

Upean uran Vladislav Delayna tehnyt Sasu Ripatti levytti 2000-luvun alkupuoliskolla Luomo-nimellä äärimmäisen tyylikästä ja tuotantoarvoiltaan sliipattua ajatonta deep housea. Tessio on yhdessä Present Lover -biisinkanssa yksi tuon aikakauden merkittävimmistä biiseistä. Vaikka biiseillä on nostalgia-arvoa, toimivat ne DJ-setissä tänä päivänä uusille korville aivan yhtä hyvin kuin meille silloin 15 vuotta sitten.

-Roberto Rodriguez

Luomo on Vladislav Delayna tunnetun Sasu Ripatin popimpi tanssimusiikkiprojekti. Housea vapaasti tulkitseva Vocalcity-albumi osoitti, miten nerous usein tiivistyy genrejen rajamailla. Tarttuva singlebiisi Tessio on kansainvälisesti arvostetuimpia suomalaisia konemusiikkikappaleita.

- Erkko Lehtinen

87. Lenno ft. Dragonette The Best

Lenno ft. Dragonette - The Best

EDM:n uuden tulemisen tyylikkäimpiä tapauksia. Lapsinerona uransa aloittanut nu-disco-artisti on erittäin lahjakas tuottamaan omankuuloista soundia ja nerokkaita melodiakoukkuja. Kansainvälinen levytyssopimus ei hidasta menoa.

- Emma Kemppainen

88. Villa Nah Ways To Be

Villa Nah - Ways To Be

Helsinkiläisten Juho Paalosmaan ja Tomi Hyypän syntikkaduo Villa Nahin debyyttialbumi Origin oli yksi vuoden 2010 hätkähdyttävimpiä kotimaisia poplevyjä. Sen vetoavin pienoishitti oli melankolisen romanttinen Ways To Be, suloisesti sekä avaruutta että intiimiä suhdetta syleilevä kaihoisa syntikkaballadi. Yhtyeen kakkoslevy Ultima ilmestyi vuonna 2016.

- Otto Talvio

89. Mies Ja Elämä Turussa

Jori Hulkkonen ei ole kaihtanut huumoria, vaan käyttänyt sitä onnistuneesti musiikissaan. Kieli poskessa kyhätystä Pet Shop Boys -coverista kasvoi vaivihkaa hyväntuulinen hitti, jonka voi Turun ylistyksenä ajatella myös nyökkäävän vanhan pääkaupungin vahvalle teknohistorialle.

- Erkko Lehtinen

90. TJH87 Good Life

TJH87 - Good Life

Timo Juutin ja Hector 87:n 2010-luvun alussa perustama tuottajaduo on Lennon lisäksi kotimaisen modernin discon kulmakiviä. Gamble & Burken kanssa yhteistyössä tehty singlejulkaisu on hyväntuulisen vokaalin ja kesäisten syntikkasaundien keskinäistä soidintanssia. Olisipa kesä ja disco!

- Mista S

91. Regina Paras aika vuodesta

Regina – Paras aika vuodesta

Regina on intellektuellin elektropopin suuri suunnannäyttäjä Suomessa. Regina toimi muun muassa LCMDF-yhtyeen alkuvuosien suurena inspiroijana.

- Emma Kemppainen

92. Mr Velcro Fastener Electric Appliances

Mr Velcro Fastener - Electric Appliances

Tatu Metsätähden ja Tatu Peltosen muodostama Mr Velcro Fastener on yksi suomen merkittävimmistä ja kansainvälisesti menestyneimmistä elektrobändeistä. Electric Appliances on heiltä mainio tyylinäyte. Biisi kumartaa hienosti Kraftwerkin suuntaan, niin sanoituksensa kuin melodioidensa puolesta. Silti se seisoo hienosti omilla jaloillaan. Sanoista ja vokaaleista biisissä vastaa Giant Robot yhtyeen Tuomas Toivonen. Tämä tuo aina hyvän fiiliksen.

- Roberto Rodriguez

93. Erkki Kurenniemi Antropoidien tanssi

Kurenniemi on varhaisen konemusiikin pioneeri. Sävellystyön ohella hän rakensi 1960-70-luvulla uraa uurtavia elektronisia soittimia, kuten M.A. Nummisen käyttämän Sähkökvartetin. Antropoidien tanssi on futurologinakin tunnetun taiteilijan ja ajattelijan kokeellinen merkkiteos.

- Erkko Lehtinen

94. Riiho & Mrotek Fallout

Vuonna 2016 valmistunut ja Top 100 -listalle päätynyt Fallout on hyvä esimerkki hardstylen noususta kotimaassa viime vuosien aikana. Genren kotimaiset artistit näkyvät ja keikkailevat monesti kotimaata enemmän ulkomailla, mutta kappaleilla on mainio jalansija kotimaisen fanikunnan joukossa.

- Juska Wendland

95. Avanto The Flute

Avanto – The Flute

Joonas Hahmon ja Matti Kotalan Avanto-projektin Flutesta muodostui tamperelaisen trancesoundin ikoninen raita. Vuonna 2004 julkaistua biisiä remiksasivat muun muassa Orkidea, Airbase ja Mike Shiver. Julkaisu tapahtui suomalaiseen trancesoundiin erikoistuneella Electric Sauna -levymerkillä.

- Juska Wendland

96. Eleanoora Rosenholm Maailmanloppu

Eleanoora Rosenholm - Maailmanloppu

Legendaarisella kokeellisella taidemusalafkalla Fonal Recordsilla levyttänyt Eleanoora Rosenholm -yhtye yhdistelee lohdutonta tarinankerrontaa, taiderokkia ja ja kokeellista elektropoppia. Kriitikon valinta vuosimallia 2008.

- Emma Kemppainen

97. The Second Level Monday

The Second Level - Monday

Daniel Helenius a.k.a The Second Level on yksi viime vuosien nopeimmin nousseista nuorista DJ- ja tuottajalupauksista. Hän on tunnettu muun muassa Weekend Festivalin vakio-kasvona ja superenergisenä live-esiintyjänä, mutta myös nouseva tuottajana. Monday oli miehen debyytti, joka kiteyttää hienosti vuoden 2016 suurien EDM-lavojen soundin.

- Emma Kemppainen

98. Fu-Tourist King Kong Of The Dance Floor

Fu-Tourist – King Kong of the Dance Floor

Monipuolisen turkulaistuottaja Jori Sjöroosin sooloprojekti Fu-Tourist teki yhden albumin vuonna 2002. Soundit eivät ole ehkä ihan kestäneet aikaa, mutta hyvä ja tarttuva elektroninen popbiisi tämäkin. Muistan, miten hyvältä tämä ilmestyessään kuulosti.

- Mikko Mattlar

99.  Jeremy Folderol Little Sister

Little Sister on Warner Musicille kiinnitetyn Jeremy Folderolin kolmas sinkku. Radioystävällistä EDM-soundia tuottavan lahtelaisen Folderolin vuonna 2015 julkaistu raita nousi Suomen virallisella listalla sijalle 37 ja sai reilusti radiosoittoa.

- Juska Wendland

100. Blastromen Transportation Nonstop

Blastromen - Transportation Nonstop

Huima "piirilevyralli", joka robotin lailla rokkaa läpi tajunnan upeilla elektro- ja 8 Bit -soundeillaan! Puhdasta kultaa – ja jos Kraftwerk ei olisi olemassa, olisi Blastromen maailman paras elektro-bändi!

- Proteus

30. joulukuuta kello 17–00 YleX:llä järjestetään konemusiikin spesiaali-ilta, jossa soitetaan kaikki Top 100 -listalle äänestetyt konemusiikkikappaleet.

100 suurta suomalaista konemusiikkikappaletta -äänetyksen kuraattoreita ovat Erkko Lehtinen, Lauri Soini, Alex Nieminen, Mikko Mattlar, Juuso Koponen, Jokke, Riku Pentti / Rico Tubbs, Muffler, Lenno, Kim Kanerva, Otto Talvio, Emma Kemppainen, Proteus, Katerina, Samuli Knuuti, Ender, Roberto Rodriguez, Mista S, Jani Saastamoinen (L.A.O.S.), Tapio Hakanen ja Juska Wendland.