Hyppää pääsisältöön

Jos näytän mun, niin näytätkö sun? Seksistä avoimesti, suoraan ja vilpittömästi

Kristiina ja Jukka terapeutilla
Kristiina ja Jukka terapeutilla Kuva: Yle Dokumenttiprojekti,dokumenttiprojekti: tahdon terapiaa

"Jos näytän mun, niin näytätkö sun? Tuosta lauseesta se omalla kohdallani taisi alkaa. Sukellus jännittävään, mystiseen ja kutkuttavaan maailmaan, jota kutsumme seksuaalisuudeksi. Myös ne ensimmäiset ongelmat ja pettymykset taisivat tulla saman lauseen seurauksena. Jos ei saanutkaan nähdä sen toisen, varsinkin, jos oli jo ehtinyt vilauttaa omaansa", muistelee dokumentaristi Peter Wallenius lapsuuttaan, oman seksuaalisuutensa löytämistä.

Lapsena kaikki oli niin helppoa, suoraa ja vilpitöntä. Intiimit asiat eivät vielä aiheuttaneet häpeää tai varovaisuutta. Muistan, kuinka 8 vuotiaana löysin ensimmäisen kerran, kavereiden avustuksella, pornolehtiä. Aivan kuin uusi maailma olisi avautunut! Vein lehtiä kouluun, ja voi pojat että olin suosittu sinä päivänä.

Aikuisena suhtautuminen seksiin ja seksuaalisuuteen muuttuu. Seksi herättää tunteita, intohimoja, paheksuntaa, iloa ja surua. Se puhuttaa, myy ja saa aikaan otsikoita.

Entä oma seksuaalisuus, omat halut, tarpeet ja toiveet? Puhummeko niistä kun puhumme seksistä? Monelle tuo taitaa olla liian intiimiä ja henkilökohtaista. Hyvä jos omalle rakkaalle uskaltaa vähän avautua. Kavereille aiheesta puhutaan ehkä vitsin muodossa.

Viihteellistetty seksuaalisuus

Dokumenttielokuva "Tahdon terapiaa" sai alkunsa pari vuotta sitten. Väestöliitto lähestyi minua kysyen lupaa saada käyttää tekemääni dokumenttia “Tiikeriä etsimässä” seksuaaliterapeuttien koulutustilaisuudessa. Hetken kuluttua istuin saman pöydän äärellä terapeuttien, Tarja Santalahden ja Mika Lehtosen kanssa. Keskustelimme tapaamisessa pitkään heidän ammatistaan, seksuaalisuudesta ja kuinka aihetta käsitellään mediassa.

Olimme kaikki yhtä mieltä seksuaalisuuden yhä viihteellisemmästä käsittelystä. Harvemmin saamme kuulla “tavallisten” ihmisten ajatuksia, kokemuksia tai mahdollisia ongelmia seksin saralta. Tähän halusimme muutosta.

"Tahdon terapiaa" dokumentin päähenkilöt, Kristiina ja Jukka, ovat monella mittarilla tavallinen, nelissäkymmenissä oleva pariskunta. Tavallisuudesta poikkeavaa on kuitenkin se rohkeus, jolla Kristiina ja Jukka päättivät puhua ajatuksistaan. He puhuvat kipeistä, henkilökohtaisista asioistaan avoimesti, suoraan ja vilpittömästi, toisilleen, terapeuteille ja dokumentin kautta meille kaikille.

Haasteena epävarmuus

Dokumentin teossa tärkeintä oli heti alussa luoda lämmin ja luottavainen suhde päähenkilöihin. Heidät täytyi saada ymmärtämään, että heistä ei tehdä kummajaisia, eikä lopullisessa versiossa painoteta vääriä asioita jotta tarinasta saataisi mehukkaampi. Lupasin tehdä heistä mahdollisimman rehellisen ja aidon kuvauksen.

Päähenkilöt lähtivät mukaan dokumenttiin, sillä heille oli tärkeää toimia esimerkkinä muille. Jukka ja Kristiina halusivat näyttää, että kipeistäkin asioista ja ongelmista on hyvä puhua ja sitä kautta saada mahdollinen apu parisuhteeseen.

Suurin haaste dokumentin teossa oli epävarmuus. Ei ollut minkäänlaisia takeita siitä, kuinka kauan ja kuinka monta kertaa pariskunta käy terapiassa. Pari olisi voinut jo muutaman käynnin jälkeen todeta, että terapia ei ole heidän juttunsa, ja elokuvan tekeminen olisi jäänyt kesken.

Avioeroprosessin aikana tunteet tulevat ja menevät aikamoista vuoristorataa. Jukka ja Kristiina olisivat myös saattaneet joutua sellaiseen konfliktiin, että eivät olisi kyenneet olla kuvattavana.

Mukana oli myös teknisiä haasteita, esimerkiksi kuinka kuvata terapiakäynneillä huomaamattomasti ja olla mahdollisimman vähän häiröksi. Pohdimme myös kuvausryhmän kesken paljon sitä, kestääkö tarina sen, että koko dokumentti kuvataan suurimmaksi osaksi samassa huoneessa, kuvaten samaa neljää henkilöä.

Terapia toi esille omat muistot

Seurasin Jukan ja Kristiinan elämää melkein vuoden. Kuvasimme yhteensä 16 terapiakäyntiä. Tämän prosessin aikana huomasin, kuinka omat ajatukseni leijailivat omiin kokemuksiini ja vertasin niitä Jukan ja Kristiinan tarinaan. Omasta avioerostani on nyt muutama vuosi aikaa. Oma kokemukseni auttoi minua ymmärtämään monia tunnelatauksia mitä päähenkilöt kävivät läpi.

Itse en avioeroni aikana terapiaan halunut tai kyennyt. En tietenkään tiedä olisiko se mitään pelastanut. Mutta olisi varmasti lieventänyt monia tunteita.

Jos joku nyt kysyisi minulta, kannattaako omaa ongelmallista parisuhdetta käydä avaamassa ammattilaisen kanssa, niin suosittelisin sitä lämpimästi. Ainakin sitä kannattaisi kokeilla.

Seksuaalisuudesta kannattaa puhua avoimemmin ja suoremmin, mutta järkeä käyttäen. Ne kaikista salaisimmat ajatukset ja toiveet kannattaa ehkä kuitenkin säästää, joko itselleen tai sille tärkeimmälle ja rakkaimmalle.

Jukka ja Kristiina näyttivät rohkeasti omansa. Uskaltaisitko sinä näyttää omasi?

Ohjaaja Peter Wallenius

Dokumenttiprojekti: Tahdon terapiaa 12.12. TV1 klo 21.30 ja Yle Areena.
Dokumentti on katsottavissa Yle Areenassa 30 vrk.

Lisää aiheesta:

Dokumenttiprojekti: Tahdon terapiaa
Puhumattomuus parisuhteen suurin kompastuskivi

Kommentit