Hyppää pääsisältöön

Kissavideoita, IG:tä ja suorituspaineita - MHL:n Heikki Soini vietti viikon espoolaisteinien kanssa

Soffi Stark, Veera Rasi, Matja Lasarenko, Heikki Soini sekä Angelica Pirilä
Soffi Stark, Veera Rasi, Matja Lasarenko, Heikki Soini sekä Angelica Pirilä Kuva: Anni Alatalo / Yleisradio heikki soini

Kissavideoita, IG-seuraajia ja suorituspaineita. MHL:n Heikki Soini soluttautui viikoksi Espoon Kaitaan koulun tyttöporukoihin, jotta ymmärtäisi paremmin, millaiseen maailmaan hän omaa tytärtään kasvattaa. Mitä oivalluksia viikko synnytti?

Heikki Soinin tytär on vielä pieni - ja helppo. Tai niin ainakin kaikki sanovat, ja pelottelevat tyttären tulevan teini-iän kauheudella. Heikistä pelottelu kuulostaa liioittelulta.

– En ole koskaan ollut sitä mieltä, että teinit ovat hankalia. Siksi missioni oli tämän viikon aikana osoittaa kaikille, että teinejä soimataan ja pelätään ihan suotta, täräyttää Heikki.

Tyttöporukoihin soluttautumalla Heikki halusi myös selvittää, millaiseen maailmaan hänen oma tyttärensä on kasvamassa. Mikä on muuttunut ja mikä pysynyt teinien maailmassa ennallaan omiin teinivuosiin verrattuna?

Viikon aikana selvisi yhtä jos toista koulun arjesta, koululaisten suorituspaineista, vanhemmista ja teinien sosiaalisista suhteista.

1. Kissavideoita matematiikan tunnilla - tällaista on koulun arki vuonna 2016

Heikin yläasteajoista on jo kauan, mutta ainakin Espoon Kaitaan koulussa arki vaikutti pysyneen pääosin sellaisena kuin Heikin nuoruudessa.

– Isoin ero oli ehkä opettajan ja oppilaiden väleissä. Ne ovat keskustelevammat ja rennommat kuin omina yläasteaikoinani. Hierarkkisuus on väistynyt ja oppilaiden arvostus kasvanut. Koulupäivän jälkeen oli sellainen fiilis, että pääsin porukoihin, kertoo Heikki.

2. Susanna: "Äiti on mun kaveri" – kaikki teinit eivät kapinoi

Susanna Lindström on yksi Kaitaan koulun 9D-luokan tytöistä. Hän harrastaa vapaapalokuntaa ja sirkusta, ja viihtyy koulussa. Teinien kuvitellaan usein kaipaavan rajua irtiottoa vanhemmistaan, mutta näin ei ole kaikkien kohdalla. Susanna viihtyy myös äitinsä kanssa kotona ja kaupungilla.

– En ollut teini-ikäisenä vanhempieni kanssa kaveri, saati hengaillut, harrastanut tai reissannut heidän kanssaan. Keskusteluyhteys teinin ja vanhemman välillä näyttää olevan modernia vanhemmuutta ja nykyään lasten kanssa vietetään aikaa enemmän tasaveroisena, pohtii Heikki.

3. Veera: "Kirurgiksi Amerikkaan" – kunnianhimoa ja tavoitteita

Veera Rasi on kuvaamataitoa ja tanssia harrastava, kunnianhimoinen nuori nainen. Hänen koulumenestyksensä ei ole sattumaa vaan päämärätietoisen työn tulosta. Veera haaveilee kirurgin tai arkkitehdin ammatista ja muutosta ulkomaille, vaikka Amerikkaan. Ja jos Veeralta kysytään, suunnitelmat eivät jää vain haaveiksi, vaan hän tekee kovasti töitä pärjätäkseen opiskeluissa ja saavuttaakseen unelmansa. Seuraava etappi yläkoulun jälkeen on päästä Etelä-Tapiolan lukioon IB-linjalle.

– Koin suurta yhteyttä Veeran kanssa, koska myös minä olen ollut hyvä koulussa ja tähdännyt korkealle. Olen jopa kateellinen Veeralle, koska maailma on niin eri tavalla auki hänelle: ei omassa nuoruudessani tavallisesta duunariperheestä kotoisin oleva kontulalaispoika vaihto-oppilaaksi lähtenyt. Että Go girl! Maailma on sun! kannustaa Heikki.

4. Matja: "Seuraa mua IG:ssä" – teinien sosiaaliset suhteet rakentuvat nyt Instagramissa

Matja Lasarenkon keskiarvo koulussa on yhdeksän, mutta hän ei ota stressiä tulevaisuudesta. Hän uskoo, että paikka maailmasta kyllä löytyy. Matja käy vapaa-ajallaan hoitamassa lapsia, viettää aikaa poikaystävänsä kanssa tai hengailee ystäviensä seurassa ostarilla. Matja on myös aika velho Instagramin suhteen: hänellä on yli tuhat seuraajaa ja se tekee hänestä suositun myös somen ulkopuolella.

Suurin muutos verrattuna Heikin omiin teinivuosiin on tapahtunut sosiaalisen median saralla - sitä ei Heikin nuoruudessa ollut. Silloin pojat mittasivat sosiaalista asemaansa nyrkein, päihteillä ja tyttöystävien määrällä.

– Jos asemaa nykyisin mitataan Instagramin seuraajilla, niin ovathan asiat menneet eteenpäin! Hauskaa oli tietenkin se, että olin tosi cool IG:ssä, koska suhdeluku seuraajien ja seurattavien välillä kertoi, että olen aika feimi, hehkuttaa Heikki.

Kokonaissaldo viikosta jäi vahvasti plussan puolelle.

– Oli hienoa huomata, että oli todella helppoa olla teinien seurassa. Eivät meidän juttumme lopulta ole niin erilaisia kuin aina sanotaan. Viihdyin erinomaisesti ja ymmärsin myös paljon uusia asioita. Nyt on helppo sanoa: menkää rohkeasti juttelemaan ihmisten kanssa - niidenkin, jotka eivät ensikatsomalla ole siitä teidän omimmasta maailmasta, summaa Heikki.

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.