Lucian päivää vietetään perinteisesti 13. joulukuuta. Perinne on tullut Suomeen Ruotsista, ja päivää juhlitaan erityisesti Suomen ruotsinkielisillä alueilla.
Metsiin jo Pohjolan vaipan luo hanki,
ja maa on valkean verhonsa vanki.
Taivaisen hohteen tuo, Lucia valon suo,
Pyhä Lucia, Pyhä Lucia.
Lucian valoisa ja verinen tarina
Lucian päivää vietetään 13. joulukuuta Pyhän Lucian muistoksi.
Lucia tuo valoa ja iloa vuoden pimeimpään aikaan, mutta perinteen taustalla olevassa tarinassa on synkkiä sävyjä.
Lucian legenda on peräisin Italian Sisiliasta. Sen mukaan hän eli 200-luvulla ja oli kristitty, vaikka kristinusko oli Rooman valtakunnassa kiellettyä. Lucia-neidon pukuun kuuluvan punaisen vyönauhan sanotaan symboloivan Lucian marttyyrikuolemaa.

Lucia-perinne tuli Suomeen 1800-luvun lopulla Ruotsista
Lucian päivänä järjestetään kulkueita ja juhlia. Perinteisesti Lucia-neito on pukeutunut valkoisiin vaatteisiin, punaiseen vyöhön ja kynttiläkruunuun ja pitää kädessään kynttilää.
Suomeen Lucia-perinne on tullut 1800-luvun lopulla Ruotsista. Ruotsissa Lucia esiintyi yleisölle ensimmäisen kerran Tukholman Skansenilla vuonna 1893.
Lucia-perinne levisi Suomessa erityisesti ruotsinkielisille paikkakunnille. Turun ruotsinkielisessä tyttökoulussa valittiin Lucia jo vuonna 1898.
Helsingissä ensimmäinen Lucia-kulkue järjestettiin vuonna 1930, ja vuonna 1950 Suomessa valittiin ensimmäinen virallinen Lucia.