Hyppää pääsisältöön

"Nauttikaa, elämä on vielä helppoa." MHL selvitti: teini-ikä on lapsen pahin ikä

Teinityttö lepää lattialla
Teinin lepohetki lattialla. Teinityttö lepää lattialla Kuva: Yle/public domain Marja Hintikka Live,teini-ikäiset,murrosikä

Missä iässä lapset raastavat vanhempiensa hermoja eniten? Muistavatko teinien vanhemmat, minkälaista arki oli ruuhkavuosien keskellä taaperon kanssa? MHL:n kysely kertoo, että useimmille vanhemmuus muuttuu sitä raskaammaksi, mitä vanhemmaksi lapset tulevat.

MHL:n kyselyyn vastanneista lähes puolet oli sitä mieltä, että teini-ikä on vanhemmalle rankinta. Teini-iän jälkeen raskaimmaksi vaiheeksi koettiin taaperoikä - vaihe, josta monelle mieleen jää vaippojen vaihdot ja kova väsymys. Kaikista kevyin taakka vanhemmilla on lasten ollessa alakoulussa. Silloin ei ilmeisesti kovinkaan paljon murheita ole.

Kyselyn tulokset.
Kyselyn tulokset. Kuva: Yle Marja Hintikka Live,kyselyt (keruumenetelmät)

Parasta teineissä

Huolimatta siitä, että teinit koetaan rasittavina, oli varsin monella paljon myönteistä sanottavaa murrosikäisistään. Parhaita hetkiä löytyy paljon:

– Ne hetket, kun ollaan sovussa ja jutellaan. Ihana katsoa, kun omasta tyttärestä tai pojasta kehkeytyy vähitellen nuori aikuinen.

– Niiden kanssa saa hyviä keskusteluita aikaiseksi.

– Teinit ovat aitoja, rohkeita, tunteellisia, heissä on paljon potentiaalia ja mahdollisuuksia. Oikeat odotukset ja huumori auttavat paljon. Löysää köyttä ja rakkautta. Kohtuus kaikessa, paitsi rakkaudessa! ;)

– Ylimaallisen viisauden, järjen ja rakkauden hetket tuossa nurkissa lymyävässä raivokkaassa, epäloogisessa ja kaikkitietävässä demonissa.

– Ihana seurata aikuistumista, oman ajatusmaailman muokkautumista. Voi jutella kaikesta maailmassa, väitellä tasavertaisesti.

– Rohkeus, ainutlaatuisuus, oikeudenmukaisuus ja idealistisuus.

– Hauskat läpät ja hyvänä päivänä sydämestä tulevat halaukset ❤️

Miten teinien vanhemmat neuvovat taaperoiden vanhempia?

Teinien vanhemmilla oli runsaasti terveisiä niille, joiden lapset ovat nyt taaperoiässä.

– Kannattaa käydä läpi taaperon uhmavaihe ajalla ja ajatuksella. Kun tutustuu lapseensa jo nyt taaperona, edessä on odotettavissa teini, joka murrosiässäkin tuntuu ihan omalta perheenjäseneltä.

– Luokaa hyviä, kiireettömiä perinteitä. Niitä on hyvä jatkaa läpi vuosien "meidän juttuina" ja muistella myös vuosien saatossa.

– Kasvata taaperoikäinen puhumaan kaikesta ja luottamaan vanhempaan estoitta.

– Aika menee hujauksessa. Nauti taaperoajoista, vaikka välillä olisikin rankkaa.

– Jos nyt saisin kelata taaksepäin, ohjelmassa olisi vähemmän stressiä asioiden kulusta ja enemmän paikoilleen pysähtymistä ja pienen ihmisen kuuntelemista jokapäiväisessä arjessa.

– Kun teet pohjatyöt hyvin, pääset huomattavasti vähemmällä kun lapsi kasvaa kohti aikuisuutta.

– Työ tehdään pienenä, ole läsnä, luo avoin ja tunnesuhde lapseesi.

– Nauti nyt, pahin on edessä :D

–"Helpotusta" ei ole ehkä tulossa, mutta takuuvarmasti kiinnostavia aikoja!

– Leiki vielä kun voit!

– Nauttikaa, elämä on vielä helppoa.

– Kun lapsi itkee rakastavansa sinua eikä halua päästää sinua silmistään, nauti. Tulee aika jolloin kukaan ei kömmi syliisi.

– Pienet lapset pienet murheet, isot lapset isot murheet ON IHAN TOTTA!

– Nauttikaa uhmaiästä, teini-ikä on miljoonasti pahempaa!

– Väsyneille vanhemmille: tulee vielä päivä, jolloin odottelet puolenpäivän jälkeen lapsesi heräämistä. Ja se tulee nopeammin kuin uskottekaan.

Lainaukset on poimittu Marja Hintikka Liven teinikyselyn tuloksista.

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.