Hyppää pääsisältöön

Teeman Elävä arkisto: Ujo laulajatähti - Pepe Willberg 70 vuotta

Elävä arkisto: Pepe Willberg 70 vuotta
Elävä arkisto: Pepe Willberg 70 vuotta elävä arkisto: pepe willberg 70 vuotta

Monipuolinen ja rakastettu muusikko Pepe Willberg täyttää 17. joulukuuta 70 vuotta. Willberg on pitkällä urallaan käynyt läpi rockin, popin, iskelmän ja monet muut tyylilajit. Ohjelmapaketti Teemalla 13.,16. ja 18.12.

Willbergin musiikillinen ura alkoi vuonna 1962 Islanderseista ja jatkui Jormas -yhtyeessä, joka teki omia versioitaan monista 60-luvun tunnetuista kappaleista. Vuonna 1966 levytetty Saat miehen kyyneliin oli suuri hitti. Muita tunnettuja Jormas-biisejä ovat muun muassa Rööperiin, Alusta mä kaiken alkaisin ja Taivas vain tietää. Nykyään nämä laulut mielletään helposti Pepen soolokappaleiksi.

Jormas hajosi vuonna 1968, ja pian perustettiin uusi yhtye Pepe & Paradise, joka oli yksi 70-luvun suomalaisen rock- ja popmuusiikin kunnianhimoisimpia ja monipuolisimpia kokoonpanoja. Paradisen suurimpia hittejä olivat muun muassa Elämältä kaiken sain ja Taivas itkee. Yhtye hajosi vuonna 1975, mutta teki comebackin 90-luvulla.

Ei sanonut laulujen välissä sanaakaan yleisölle

Elävän arkiston paketissa nähdään Haastattelijana Mirja Pyykkö -ohjelma vuodelta 1998, jossa vieraina ovat Pepe Willberg ja laulaja Marjorie.

Ohjelmassa nähdään ja kuullaan paljon musiikkinäytteitä ja se käynnistyy Pepen vuoden -97 30-vuotisjuhlakonsertista. Mirja Pyykkö muistelee, ettei solisti ja juhlakalu sanonut konsertissa laulujen välissä sanaakaan yleisölle, ja Pepe itse vahvistaa asian. Käy ilmi, että Pepen esiintymiseen on aina kuulunut ujous, esiintymisjännitys ja musiikillisen täydellisyyden tavoittelu.

Musiikkibisnekseen kuuluvan "itsensä myymisen" Pepe koki niin ikään vaikeaksi. Hän myöntää, ettei osaa henkilökohtaisesti pitää yhteyttä lehdistöön ja "kaiken maailman toimittajiin".

Ajan hengen mukainen potpuri

Elävän arkiston paketin aloittaa puolituntinen ohjelma Rouva Jones ja tunteet vuodelta 1974. Siinä Pepe & Paradise osoittaa monipuolisuutensa vaihtamalla tyyliä mm. Philly-soulista italialaisiin popiskelmiin.

Ohjelma koostuu sekä live-esityksistä että musiikkivideoista, joista muutamista huokuu hauskalla tavalla aikansa lievä proge- ja hippihenki. Ja kappaleen Emozioni sensuellissa musiikkivideossa Pepe Willberg paljastaa, ujoudesta huolimatta, ainakin ylävartalonsa.

Kommentit
 • Rockin palkkasoturit kertovat

  Bowien "sideman" Earl Slick jututtaa taustamuusikoita.

  David Bowien ”sideman” Earl Slick jututtaa taustamuusikoita uudessa dokumentissa.

 • Waldemar Januszczak Lännen tiellä – kolmeosainen sarja USA:n taiteesta

  Amerikan taiteen juurilla preerialla ja suurkaupungeissa.

  Teemalta tuttu taidehistorioitsija Waldemar Januszczak lähtee road tripille halki Amerikan mantereen ja USA:n taiteen historian. Teema 12.–26.2.2019 klo 20.00. Jaksot Areenassa 90 päivää Mistä on syntyisin todella amerikkalainen taide? Se on syntynyt itseään ja omaa ääntään etsivän uuden yhteiskunnan hurjasta energiasta.

 • Eila vastaan Suomen valtio – Tove Idström kirjoitti irtisanotulle siivoojalle sankaritarinan

  Tove Idströmin muistoksi elokuva siivoojien taistelusta.

  Teeman Kino Suomi muistaa käsikirjoittaja Tove Idströmiä (1954–2019). Elokuva Eila on yksi Idströmille henkilökohtaisesti läheisistä, oman aiheen pohjalta tehdyistä alkuperäiskäsikirjoituksista. Tavallisen ihmisen sankaritarinan taustalla on Idströmin voimakkaasti kokema, vääryyden aiheuttama suuttumus. Teema tiistaina 19.2. klo 21.55.

 • Ihmisiä Barcelonan kaduilla – Mou antaa kasvot maahanmuuton aallolle

  Juho-Pekka Tanskasen dokumentti seuraa elämää varjoissa.

  Teeman kuukauden dokumentissa Mou antaa kasvot Euroopan maahanmuutolle, joka näyttäytyy nimettömänä aaltona. Jussi-ehdokkaana oleva, Juho-Pekka Tanskasen ohjaama Barcelonaa odottamassa Teemalla sunnuntaina 10.2. klo 12.00. Areenassa kuusi kuukautta Teksti: Harri Römpötti Barcelonan kaduilla velloo turisteja vaivoiksi asti.

Yle Teema

 • Komisario Susikoski oli Ismo Kallion ensimmäinen elokuvarooli

  Kino Suomi esittää kaksi filmiä näyttelijän muistoksi.

  Ismo Kallio (1935–2019) aloitti pitkän elokuvauransa vuonna 1959 jännärissä Kolmas laukaus, suoraan pääosassa. Komisario Susikoski joutuu siinä lomamatkallaan selvittämään agronomin murhaa. Yrjö Nortan harvinainen rikoselokuva perustuu Mauri Sariolan romaaniin Rotat pois laivasta!

 • Eila vastaan Suomen valtio – Tove Idström kirjoitti irtisanotulle siivoojalle sankaritarinan

  Tove Idströmin muistoksi elokuva siivoojien taistelusta.

  Teeman Kino Suomi muistaa käsikirjoittaja Tove Idströmiä (1954–2019). Elokuva Eila on yksi Idströmille henkilökohtaisesti läheisistä, oman aiheen pohjalta tehdyistä alkuperäiskäsikirjoituksista. Tavallisen ihmisen sankaritarinan taustalla on Idströmin voimakkaasti kokema, vääryyden aiheuttama suuttumus. Teema tiistaina 19.2. klo 21.55.