Hyppää pääsisältöön

Youtube-tähti Mansikkkan äiti: "Somemaailma on mahdollisuus, ei uhka"

Mansikkka ja Mamma Pia.
Mansikkka ja Mamma Pia. mansikkka

Pia Voutilaisen tytär Maiju eli Mansikkka on yksi Suomen suosituimmista somepersoonista. Hänellä on 174 000 seuraaja Instassa, 124 000 katselijaa Youtubessa ja yli 9000 fania Facebookissa. Miltä äidistä tuntuu, kun lapsi avaa elämäänsä tuhansille suomalaisille päivittäin?

Maiju kiinnostui some-kanavista 12-13 -vuotiaana. Itse tiesin joitakin sosiaalisen median kanavia ja aloin tutustua niihin lisää Maijun kiinnostuksen herättyä.

Opin lisää Maijun kautta ja olin itsekin innostunut. Juttelimme avoimesti, millaisia kuvia someen kannattaa laittaa ja millaista kommentointia käyttää. Aina kun jotain uutta ilmeni, otimme sen puheeksi.

Ylipäätään olen sitä mieltä, että ei kannata murehtia ja stressata etukäteen. Nuoren kanssa kannattaa kuitenkin keskustella mahdollisista ikävistä asioista ja miten toimia, jos niitä tulee vastaan. Totta kai minuakin huolettaa, jos vaikka joku epävakaa henkilö ottaa lapseni silmätikukseen.

Vloggaaminen on mahdollisuus

Olen kohdannut paljon ennakkoluuloja vloggaamista kohtaan, monesti suhtautuminen on ollut vähättelevää ja epäuskoista. Usein ihmiset eivät tiedä mistä puhuvat, he eivät ymmärrä tätä ilmiötä ollenkaan.

Olen kokenut kuitenkin somemaailman olevan enemmänkin mahdollisuus, ei uhka.

Vanhemmat: seuratkaa ja olkaa kärryillä!

Vanhemmille antaisin ohjeeksi, että kannattaa seurata lasten somen käyttöä, jotta pysyy kärryillä siitä, mitä siellä tapahtuu. Jos asia on vieras, kannattaa tutustua siihen mieluiten lasten kanssa yhdessä.

Ikärajoja kannattaa noudattaa, koska niihin on kyllä syynsä.

Puhukaa yhdessä, mitä someen kannattaa laittaa ja miten siellä käyttäydytään. On hyvä käydä läpi esimerkiksi se, millaista kieltä käytetään ja milloin kommentoidaan, milloin jätetään kommentoimatta.

Hyvä keskusteluyhteys on tärkeä!

Maiju on tytär, ei tähti tai julkkis

Huomasin Maijun menestyksen liikkuessamme julkisilla paikoilla yhdessä. Se näkyi niin, että ihmiset tuijottelivat ja pyysivät kaverikuvia.

Menestys on tuonut Maijulle tullessaan hienoja yhteistöitä, matkoja ja uusia ystäviä, jotka ovat löytyneet somen kautta. On ihan loistava juttu, että Maiju saa tehdä työkseen jotain josta pitää.

Minulle Maiju on kuitenkin aina oma tytär. Ei tähti tai julkkis.

Maiju ja Pia vastaavat MHL:n katsojien kysymyksiin maanantaina 12.12. klo 21 alkaen. Pääset chattiin ohesta:

Mansikkka ja Mamma Pia vastaavat MHL:n fanien kysymyksiin

Lisää ohjelmasta

Teinityttö lepää lattialla
Teinityttö lepää lattialla Kuva: Yle/public domain Marja Hintikka Live,teini-ikäiset,murrosikä
Murrosikäinen tyttö bloggaa
Murrosikäinen tyttö bloggaa Kuva: Yle/public domain bloggaajat,Marja Hintikka Live
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.