Hyppää pääsisältöön

Joulupöntön tekoon!

joulupönttö
joulupönttö Kuva: Tiina Klemettilä / Yle joulupönttö

“...Ja laitetaankos pesä myös pikkulinnuille?” No ehdottomasti laitetaan, sillä linnunpöntöt ovat lahjoista parhaimpia. Siinä on lahja saajalle ja luonnolle yksissä laudoissa, ja lahja vielä täyttyy itsekseen jopa vuosittain!

Pöntön voi tuunata erityisen henkilökohtaiseksi. Nimi ja vuosiluku pöntön päällä sopii uudelle vauvalle, muistuttamaan tasavuosisynttäreistä, uuden kodin ensimmäisestä vuodesta, mökille, kihlaparille, hääparille, valmistujalle ja jokaiselle vaikka uuden vuoden kunniaksi.

Linnunpönttö on myös erinomainen lahjan paketointitapa. Nimi pöntön päälle ja sisälle herkkuja, mehupullo, villasukat, hajuvesi, lelu, pitkät kalsongit, elektroniikkaa tai mitä tahansa sinne mahtuu. Teinillä on ilmeessä pitelemistä, kun lahjana on linnunpönttö. Suupielien asento muuttunee kun pöntön sisältä paljastuu lisäyllätys.

Linnunpöntön joulutuunaus

Joulupöntöksi voi tuunata minkä tahansa linnunpöntön ja koristelun tyyli on makuasia. Kaikki käy, kunhan tuunauksesta ei ole linnulle vaaraa, eikä se auta petoja ulottumaan pöntön asukkaisiin.

Näiden joulupönttöjen tuunaamiseen käytettiin:

- maalitusseja
- kuumaliimaa
- piparimuotteja kuvion piirtämiseen
- puisia joulukoristeita (askartelukaupasta tai itse kuviosahalla)
- männyn kaarnasta veistetty sydän
- kultamaalia
- siveltimiä

Pikkukaverin tee-se-itse-pönttö

Rakentaminen on kivaa, ja pienemmille timpureille voi tehdä joululahjaksi esivalmistellun pönttösetin. Palaset sahataan ja porataan valmiiksi ja niihin kirjoitetaan, kumpi puoli tulee vasaroidessa pöntön sisään.

Naulaaminen helpottuu, kun naulankohtiin poraa pienet reiät, silloin vasaraa ei tarvitse heiluttaa kauan ja naula pysyy suorassa.

Pöntön koristelun hoitaa halutessaan lahjan saaja, ja yhteinen ripustusreissu kruunaa pönttölahjan.

Joulupöntön ohjeet

Jos haluat tehdä videoissa näkyvän pöntön, tässä ohje:

Joulupönttöön käytettiin

- 12 cm leveää lautaa 2 x 33 cm = sivuseinät
-10 cm leveää lautaa
- 1 x 33 cm = takaseinä
- 1 x 29 cm = etuseinä
- 1 x 8 cm = pohja
- 15 cm leveää lautaa 1x 20 cm = katto
- lautojen paksuus 20 - 25 mm
- noin 2,5 cm x 2,5 cm rimaa 2x 25 cm = takaseinän rimat
- 45 x 1,7 kuumasinkittyjä lankanauloja
- himmeää vesiliukoista ulkomaalia punamullan värisenä ja mustana
- ripustusnarua (ilman narua pöntön ripustus helposti viivästyy)

Työkaluja tarvittiin

- saha
- akkupora
- 32 mm(lentoaukko) ja 8 mm (reiät ripustusnarulle ja pohjan viemäröinti) poranterät
- vasara
- pari pensseliä

Pihan pikkulinnuille sopiva joulupönttö on hitusen fiinimpi kuin peruspönttö. Vino katto viehättää monen silmää, joten ensiksi viistotaan sivuseinät. Sivuseinäkappaleiden toiseen reunaan laitetaan merkki viiden sentin päähän yläreunasta, ja viiva merkistä vastakkaiseen yläkulmaan. Sitten sahalla viivaa pitkin.

Takaseinän yläreunaan tehtiin myös kevyt viistotus, jotta katto istuu nätisti paikallaan.

Lentoaukko porataan niin, että sen keskipiste on kahdeksan sentin päässä etuseinän ylälaidasta. Lentoaukko viettää hieman alaspäin, jotta vesi ei valu sisään. Ennen poraamista kannattaa tarkistaa, miten päin etuseinä on, sillä lauta on pöntössä aina sydänpuoli ulospäin.

Takaseinän rimat pitävät pöntön irti puusta tai rakennuksesta. Runkoa tai taloa pitkin valuva sadevesi pysyy kauempana ja kuivaava tuuletus toimii. Rimoihin porataan narun mentävä reikä muutama sentti yläpäästä.

Pöntön kasaaminen alkaa asettamalla kaikki kappaleet laudan sydänpuoli ylöspäin. Sitten takaseinä kiinnitetään sivuseiniin. Takaseinä jää sivuseinien väliin. Naula ylös ja toinen alas molemmin puolin.

Joulupönttö on etukautta puhdistettava malli, joten etuseinä saranoidaan. Etuseinä laitetaan paikalleen sivuseinien väliin, ja naula muutama sentti yläreunan alapuolelle molempiin seiniin. Etuseinän alareuna on noin sentin sivuseiniä alempana, silloin siitä on helppo nykäistä pönttö auki kun siivousta tarvitaan.

Jos etuseinä ei liiku helposti sivuseinien välissä, voi pönttöä säätää vasaralla vähän väljemmäksi. Muutama napakka isku sivuseiniin sisältä ulospäin antaa liikkumatilaa.

Pohja laitetaan paikalleen seinien sisäpuolelle, ja kaksi naulaa molemmista sivuseinistä läpi pohjaan.

Takaseinän rimat voi ruuvata tai naulata kiinni. Kun rimat kiinnittää ihan pöntön ulkolaitoihin eli kiinni sivuseinien reunaan, ruuvi tai naula ei mene pöntön sisälle.

Joulupöntöt maalattiin ennen katon kiinnittämistä. Pöntön sisälle tuleva katon osa jätettiin maalaamatta.

Pöntön seinistä ja pohjasta maalataan vain ulkopinta. Kippaavan etuseinän ja sivuseinien väli jätetään maalaamatta, jotta pinnat eivät liimaannu maalilla yhteen.

Maalin kuivuttua katto kiinnitetään neljällä naulalla paikalleen. Reilu sentti katosta jätetään räystääksi taakse ja loppu tulee lipaksi eteen. Pohjaan porataan pari reikää viemäröinniksi. Pönttö on valmis ripustettavaksi tai joulutuunattavaksi.

 • Kuka pöntössäni asuu?: Uuttukyyhky

  Koiraan soidinääni on kaksitavuinen ”huu-uh huu-uh…”.

  Kesykyyhkyn kokoinen uuttukyyhky on sinertäväharmaa. Rinta on viininpunertava, ja siivellä on kaksi mustaa poikkijuovaa. Koiraan soidinääni on kaksitavuinen ”huu-uh huu-uh…”.

 • Lintumaailman vähenevä "aatelisto": Käki

  Kukkuva soidinääni ”kuk-kuu, kuk-kuu”.

  Käki on naakan kokoinen mutta paljon hoikempi, haukkamaisen pitkäpyrstöinen mutta lyhytjalkainen. Selkä on siniharmaa (naaraalla joskus punaruskea), vatsa tummaraitaisen valkoinen. Piilottelevan ja varovaisen käen huomaa helpoiten koiraan kukkuvasta soidinäänestä ”kuk-kuu, kuk-kuu”.

 • Äänestä parhaat nimet viirupöllökaksosille!

  Ranuan viirupöllönpoikaset saavat nimensä sunnuntaina 21.5.

  Ranuan viirupöllönpoikaset saavat nimensä suorassa lähetyksessä sunnuntaina 21.5. Pöllönpoikasille tuli yli 500 nimipariehdotusta, joiden joukosta raati valitsi viisi suosikkiaan. Nyt te pääsette äänestämään lopullisesta valinnasta!

Uusimmat sisällöt - Miljoona linnunpönttöä