Hyppää pääsisältöön

Maailmankuulu suomalais-DJ Orkidea vietti villin teini-iän klubeilla: "Omilta vanhemmiltani aion kopioida luottamuksen lapseeni"

Tapio Hakanen alias DJ Orkidea kolmessa valokuvassa
Tapio Hakanen alias DJ Orkidea kolmessa valokuvassa Kuva: Kuvat DJ Orkidean henkilökohtaisesta albumista Marja Hintikka Live,tapio hakanen,DJ Orkidea

DJ Orkidea alias Tapio Hakanen on keikkaillut jo 25 vuotta. Ensimmäisen kerran hän soitti levyjä koulubileissä 14-vuotiaana. Pian sen jälkeen alkoivat läpi yön kestäneet teknoreivit. Meidän isä on nähnyt enemmän kuin teidän isä, voisikin DJ Orkidean 8-vuotias tyttö leuhkia.

"Olen soittanut superrikkaiden bileissä Hong Kongissa ja Moskovassa, ja on Suomessakin vedetty aika railakkaita yöbailuja.

Ehkä kummallisin keikkani on kuitenkin ollut Saksassa.

Minut oli buukattu soittamaan fetissijuhlistaan tunnetulle KitKat-klubille Berliiniin.

Paikka oli hämyisä uv-valoilla varustettu tranceluola, johon huhujen mukaan itse Jean-Paul Gaultier oli tulossa illalla bilettämään muotinäytöksensä jatkoille.

Oli outo kokemus soittaa yleisölle, joka oli suurimmaksi osaksi täysin alasti ja harrasti seksiä vapaasti.

Yleisö oli alasti ja harrasti seksiä vapaasti.

Puolessa välissä keikkaani minulle huikattiin, että tuolla se Gaultier on. Muotisuunnittelija heiluikin tanssilattialla yhdessä huippumalli Helena Christensenin kanssa. He maalailivat toisiaan uv-väreillä.

Keikan jälkeen, aamuyhdeksän aikoihin, kyselin palkkiotani baaritiskiltä. Minut neuvottiin toiseen huoneeseen, josta löytäisin omistajan.

Pamahdin herkässä 19-20 -vuotiaan nuorukaisen mielenmaisemassa keskelle hyvin intiimiä tilannetta. Omistaja kysyi vain “What?”

Vetäydyin suosiolla baaritiskille odottelemaan.

Ikimuistoisiin DJ-keikkoihin totuin toki jo monta vuotta aikaisemmin, kun aloimme järjestää laittomia yöreivejä Helsingissä. Olin silloin 15-vuotias.

Itse asiassa, ensimmäiset neljä vuotta tein duunia laittomissa bileissä.

Pyöritimme kolmea salakapakkaa.

Vuosina 1993-95 pyöritimme kolmea salakapakkaa, ensin Kruununhaassa, sitten Kampissa ja Vallilassa. Bilepaikkojen tilat vuokrattiin peitetarinan turvin, väitimme niiden olevan tanssistudioita.

Kampin paikka sijaitsi hotelli Presidentin kellarissa. Hotellin turvamiehet näkivät nopeasti peitetarinamme läpi ja käräyttivät meidät.

Kuva poliisin ratsiasta salakapakassa kesällä 1994
Salakapakan ratsia Hotelli Presidentin edessä Kampissa kesällä 1994 Kuva poliisin ratsiasta salakapakassa kesällä 1994 Kuva: Kuvat DJ Orkidean henkilökohtaisesta albumista Marja Hintikka Live,DJ Orkidea,eve mantu

Vanhempani kannustivat minua aina. Kun 15-vuotiaana tulin aamuyhdeksältä koko yön kestäneistä laittomista reiveistä, äiti odotti voileipien kanssa ja kyseli miten keikka meni.

Epäilemättä heitä on välillä myös huolestuttanut. Kiersin soittamassa Berliinissä, Amsterdamissa ja Ibizalla ja varmasti heillä on ollut välillä huolta, että mitenköhän meidän lapsella menee.

He kuitenkin ymmärsivät, että olen musanörtti ja että DJ-homma on todella intensiivistä musiikille omistautumista, ei mitään kreisibailausta 24/7.

Äiti odotti aamulla voileipien kanssa.

Olinko vanhempieni luottamuksen arvoinen? Mielestäni olin. Minulle kävi hyvin. Oma elämäni oli ja on kunnossa, mutta ystäviä kuoli ympäriltä eli kaikki eivät ole olleet yhtä onnekkaita.

Aivan kaikkea en ole vanhemmilleni kertonut, sillä mielestäni teini-ikään ei kuulu se, että jaetaan sataprosenttisesti kaikki vanhempien kanssa. Tarkoitushan on itsenäistyä ja irtautua lapsuudenkodista.

Omilta vanhemmiltani aion kopioida luottamuksen lapseen ja sen, ettei kyseenalaista tai halua ohjata toisen elämänvalintoja tiettyyn suuntaan.

Haluan, että lapseni löytää oman suuntansa ja minun roolini on tukea häntä, olla lapsen mukana onnistumisissa ja epäonnistumisissa.

Haluan opettaa lapselleni, että sinnikkyys voittaa lahjakkuuden. Kuka tahansa voi periaatteessa olla onnekas ja tehdä hetken läpimurron luovalla alalla, mutta sinnikkyys ja itsensä kehittäminen tuottaa pitkään kestävää uraa ja tulosta."

DJ Orkidea on MHL:n vieraana Yle Puheella 13.12. klo 16.

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.