Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Näin saat puhelimen akun kestämään pidempään

Puhelin kädessä, lataus menossa.
Puhelin kädessä, lataus menossa. Kuva: rawpixel.com / Unsplash Digitreenit,matkapuhelimet,akut,lataus

Etkö ehtinyt ladata puhelinta kiireisen päivän aikana, ja akku vetelee viimeisiään? Näillä vinkeillä saat akullesi vähän lisäaikaa. Jutun lopussa kumotaan sitkeä latausmyytti.

1. Säädä näytön kirkkaus himmeämmälle

Mitä kirkkaampi laitteesi näyttö on, sitä enemmän akkua kuluu. Puhelimissa on usein oletuksena päällä automaattinen eli mukautuva kirkkaudensäätö, jolloin näyttö reagoi ympäristön valoon. Silti kirkkautta kannattaa vähentää, jos akku on kovin vähissä.

Saat kirkkauden himmeämmälle pikavalikolla, joka hipaistaan aloitusnäytöllä esiin. Android-puhelimella valikko tulee useimmiten näkyviin pyyhkäisemällä ylhäältä alaspäin. IPhonessa taas hipaistaan alhaalta ylöspäin.

Kuvakaappaus Android-puhelimen aloitusnäytöstä, valittuna näytön kirkkautta säätävä liukuvalikko.
Android-puhelimen pikavalikosta löytyy liukusäädin, jolla näytön kirkkautta voi vähentää. Kuvakaappaus Android-puhelimen aloitusnäytöstä, valittuna näytön kirkkautta säätävä liukuvalikko. Digitreenit,Yle Oppiminen
Kuvakaappaus iPhonen aloitusnäytön pikavalikosta, valittu näytön kirkkauden säätö.
IPhonen pikavalikossa näytön kirkkautta säädetään tästä palkista. Kuvakaappaus iPhonen aloitusnäytön pikavalikosta, valittu näytön kirkkauden säätö. Digitreenit,Yle Oppiminen

2. Ota käyttöön virransäästötila

Virransäästötilassa puhelin vähentää sähköpostien hakua, sovellusten päivitystä ja automaattisia latauksia. Puhelimen ja verkon käyttöön virransäästötila ei paljon vaikuta, mutta voi olla, että osa ominaisuuksista toimii hitaammin. Voit kuitenkin muilta osin käyttää puhelinta normaalisti.

Virransäästötila löytyy yleensä samasta pikavalikosta, josta säädit näytön kirkkautta. Ellei löydy, saat sen päälle näin:

  • iPhone (iOS): Asetukset > Akku > Alhaisen virran tila.
  • Android-puhelin: Asetukset > Akun ja laitteen ylläpito > Akku > Virransäästö..

3. Kytke pois turhat yhteydet eli verkot

Kun wifi-yhteys on valittuna eli päällä, kännykkä on koko ajan valmiustilassa: Se haistelee mahdollisia verkkoja tai ylläpitää yhteyttä verkkoon. Tämä syö akkua. Ota siis wifi pois päältä, kun et sitä tarvitse.

Vastaavasti voit kytkeä mobiilidatan pois, jos saatavilla on wifi-verkko tai jos et tarvitse verkkoyhteyttä.

Myös bluetooth-yhteys kannattaa katkaista käytön jälkeen. Bluetooth-verkkoa ei kannata myöskään pitää oletuksena päällä, ellei sinulla ole bluetooth-laitteita, joita käytät aktiivisesti (kuten langattomia kuulokkeita tai bluetooth-maksua).

Yhteyksiä säädetään pikavalikosta tai asetuksista:

  • iPhone: Asetukset > Wifi / Mobiilidata / Bluetooth.
  • Android-puhelin: Asetukset > Yhteydet.

Puhelimella voi aina soittaa ja lähettää tekstiviestejä (sms), vaikka se ei olisi netissä.

Voit laittaa puhelimen myös lentokonetilaan, jolloin se ei lähetä tai vastaanota mitään signaaleja. Lentokonetilassa puhelimella ei voi edes soittaa. Jotkut esiasennetutut sovellukset, kuten herätyskello kuitenkin toimivat. Myös laitteellesi ladattuja tiedostoja voit lentokonetilassa käyttää.

4. Tarkista sovellusten akun kulutus

Taustalla pyörivät sovellukset voivat kuluttaa akkua yllättävänkin paljon. Jos akku tuntuu hupenevan nopeasti, tarkista puhelimen asetuksista, ovatko jotkut sovellukset erityisen energiasyöppöjä:

  • iPhone: Asetukset > Akku > Akun käyttö apeittain.
  • Android-puhelin: Asetukset > Akun ja laitteen ylläpito > Akku > Käyttö edellisen täyteen latauksen jälkeen (klikkaa otsikkoa, niin näet käytön per sovellus).

5. Siirry huoneenlämpöön

Akun kulutusta lisää, jos puhelin on hyvin kylmässä tai hyvin lämpimässä paikassa. Suomen talvi on kylmä, joten jos voit, siirry sisätilaan puhumaan ja datailemaan. Säilytä puhelinta mielummin takin povitaskussa kuin repussa.

6. Ota sijaintipalvelut pois päältä

Monet puhelimen perusohjelmat (sää, kamera, kartat) käyttävät hyväkseen puhelimen sijaintitietoa. Lisäksi monet puhelimeen lataamasi sovellukset käyttävät sijaintia, jos olet antanut sovellukselle tähän luvan. Akkua kuluu, jos puhelin määrittää koko ajan sijaintiasi. Saat sijaintipalvelut pois pikavalikosta tai näin:

  • iPhone: Asetukset > Tietosuoja > Sijaintipalvelut > pois.
  • Android: Asetukset > Sijainti > pois.

Lataa niin kuin haluat

Puhelimen lataamiseen liittyy monenlaisia ohjeita ja uskomuksia. Unohda ne.

Uusien älypuhelinten litium-akut ovat niin kestäviä ja tehokkaita, että lataustapa ei vaikuta akun kestoon. Voit ladata puhelinta joko vähän väliä tai antaa akun tyhjentyä kokonaan ennen lataamista. Tee siis niin kuin sinulle on helpointa.

Uusimmat puhelimet osaavat lopettaa lataamisen, kun akku on täyttynyt. Ladatun puhelimen pitäminen laturissa ei siis aiheuta puhelimelle haittaa tai kuluta energiaa. Ota silti laturi pistorasiasta latausten välillä – sähköturvallisuuden takia.

Voit ladata puhelinta joko vähän väliä tai antaa akun tyhjentyä kokonaan ennen lataamista.

Mikään näistä keinoista ei yksinään paranna akun kestoa merkittävästi. Parasta onkin, jos otat kaikki keinot käyttöön! Tai ainakin ne, jotka eivät liikaa häiritse laitteen käyttöä. Ja jos laturi on mukana, lyhytkin latausaika voi riittää, sillä nykyakut latautuvat nopeasti.

Moni ostaa puhelimeen sopivan varavirtalähteen, jolla akkua voi ladata ilman pistorasiaa. Varavirtalähteet ovat erityisesti aktiivisten mobiilipelaajien suosiossa.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – hakuvinkeistä tietoturvaan. Vertaistukea saat Yle Oppimisen Facebook-ryhmässä Digitreenit.

Muokkaukset:
21.4.22: Sisältö kauttaaltaan ajan tasalle.

Keskustele