Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Näin saat puhelimen akun kestämään pidempään

Digitreenien pääkuva, taustakuvassa ladataan kännykkää.
Digitreenien pääkuva, taustakuvassa ladataan kännykkää. Kuva: Yle / Unsplash - Rawpixel.com (CC0) Digitreenit,matkapuhelimet,akut

Istut bussissa ja huomaat, että puhelimessa on akkua jäljellä enää 20 prosenttia ja laturi on unohtunut kotiin. Tai et ehdi lataamaan puhelinta kiireisen työpäivän aikana. Tässä muutamia vinkkejä, joilla saat laitteen akun kestämään vähän pidempään.

1. Säädä näytön kirkkaus himmeämmälle

Mitä kirkkaampi laitteesi näyttö on, sitä enemmän akkua kuluu. Helppo tapa säästää minkä tahansa laitteen akkua on säätää näyttö himmeämmäksi.

Iphone (iOS) - ja Android -puhelimissa kirkkauden saa himmeämmälle pikavalikolla, jonka saa hipaisemalla esiin. Android-puhelimella valikko tulee yleensä näkyviin hipaisemalla ylhäältä alaspäin ja iPhone (iOS) -laitteella alhaalta ylöspäin. Valikossa on myös muita hyödyllisiä toimintoja joihin kannattaa tutustua.

Kuvassa näytetään pikavalikko, jonka avulla voi säätää näytön kirkkautta
Kuvassa näytetään pikavalikko, jonka avulla voi säätää näytön kirkkautta Digitreenit,digitreenit,Yle Oppiminen

2. Ota käyttöön virransäästötila

Virransäästötilassa puhelin vähentää sähköpostien hakua, sovellusten päivitystä ja automaattisia latauksia. Puhelimen ja verkon käyttöön virransäästötila ei paljon vaikuta, voi olla, että osa videoista tai animaatioista ei toimi. Voit kuitenkin muilta osin käyttää puhelinta normaalisti. Virransäästötilan saat päälle:

  • iPhone (iOS): Asetukset - Akku - Alhaisen virran tila.
  • Android-puhelin: Asetukset - Virranhallinta. Virransäästön saa päälle myös samasta pikavalikosta josta säädetään näytön kirkkautta.

3. Ota langaton verkko (Wi-Fi) pois päältä

Wi-Fin ollessa päällä on kännykkä jatkuvassa valmiustilassa joko haistelemassa mahdollisia verkkoja tai ylläpitämässä yhteyttä verkkoon. Tämä syö koko ajan akkua. Ota siis Wi-Fi pois päältä silloin kun et verkkoyhteyttä tarvitse.
Myös bluetooth-yhteys kannattaa katkaista jos se on sinulla ollut käytössä.

  • iPhone (iOS): Asetukset - Wi-Fi tai Bluetooth.
  • Android-puhelin: Asetukset - Wi-Fi tai Bluetooth.

Voit laittaa puhelimen myös lentokonetilaan, jolloin se ei lähetä tai vastaanota mitään signaaleja. Lentokonetilassa puhelimella ei voi edes soittaa. Sovelluksia kuten pelejä ja vaikka herätyskelloa voit kuitenkin käyttää.

Lentokonetila pidentää akun kestoa, mutta rajoittaa merkittävästi puhelimen käyttöä. Esim. herätyskello toimii, joten yöksi sen voi laittaa päälle.

4. Käytä nettiä harkiten

Jos akku uhkaa loppua, kannattaa olla tarkkana miten nettiä käyttää. Videota, animaatiota ja ääntä käyttävät sivut ja sovellukset kuluttavat akkua eniten. Toisin sanoen, jos akku on vähissä ei kannata katsoa videoita YouTubesta, pelata Candy Crushiä tai käyttää Snapchatiä.

5. Säilytä laite huoneenlämmössä

Puhelimen säilyttäminen hyvin kylmässä tai lämpimässä paikassa lisää myös akun kulutusta. Tätä on tosin Suomen talvessa vaikea välttää, kun laitteen kanssa on pakko liikkua ulkona. Akun loppumisen uhatessa voi yrittää välttää puhelimen käyttöä ulkona. Puhelinta kannattaa muutenkin säilyttää mielummin takin povitaskussa kuin repussa.

6. Ota sijaintipalvelut pois päältä

Monet puhelimen perusohjelmat (sää, kamera, kartat) käyttävät hyväkseen puhelimen sijaintipalveluja. Lisäksi monet puhelimeen lataamasi sovellukset käyttävät sijaintitietoa hyväkseen, jos olet antanut sovellukselle tähän luvan. Tällöin puhelin määrittää koko ajan sijaintiasi ja se kuluttaa akkua. Jos akku on vähissä, ota sijaintipalvelut pois päältä:

  • iPhone (iOS): Asetukset - Tietosuoja - Sijaintipalvelut
  • Android: Asetukset - Sijainti - Pois

Lataa niin kuin haluat

Puhelimen lataamiseen liittyy monenlaisia ohjeita ja uskomuksia.

- Normaalissa käytössä, jossa puhelimen käyttöikä on 2-3 vuotta, ei lataustavalla ole merkitystä puhelimen akun keston kannalta, kertoo tuotepäällikkö Andreas Bergqvist Samsung Nordicilta.

Uudempien älypuhelinten litium-akut ovat niin kestäviä ja tehokkaita, että lataustapa ei vaikuta akun kestoon. Voit ladata puhelinta joko vähän väliä tai antaa akun tyhjentyä kokonaan ennen lataamista. Tee siis niin kuin sinulle on helpointa.

Bergqvistin mukaan akun latautuminen myös pysähtyy kun akku on täynnä. Toisin sanoen ladatun puhelimen pitäminen kiinni laturissa pitkiäkin aikoja ei aiheuta puhelimelle mitään haittaa.

Voit ladata puhelinta joko vähän väliä tai antaa akun tyhjentyä kokonaan ennen lataamista.

Mikään tässä kerrotuista keinoista ei yksinään merkittävästi paranna akun kestoa. Parasta onkin, jos otat kaikki keinot käyttöön! Tai ainakin ne keinot, jotka eivät liikaa häiritse laitteen käyttöä. Ja jos mahdollista, kannattaa kuljettaa laturia mukana ja aina tilanteen niin salliessa laittaa laite lataukseen. Lyhytkin aika voi riittää, uudet akut latautuvat nopeasti.

Todelliset tehokäyttäjät voivat ostaa laitteeseensa vara-akun. Ne ovatkin erityisesti aktiivisten mobiilipelaajien suosiossa.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Digitreenit Facebook -ryhmässä tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Muokkaukset:
28.4.17: Poistettu otsikosta järjestysnumero.
22.6.17: Lopun yleislauseen sanamuoto.
22.8.17: Pääkuvaan uusi tausta.

Digitreenit

Keskustele