Hyppää pääsisältöön

Digitreenit: Näin saat puhelimen akun kestämään pidempään

Kansikuva akun säästäminen
Kansikuva akun säästäminen Digitreenit,digitreenit,Yle Oppiminen

Istut bussissa ja huomaat, että puhelimessa on akkua jäljellä enää 20% ja laturi on unohtunut kotiin. Tai et ehdi lataamaan puhelinta kiireisen työpäivän aikana. Tässä muutamia vinkkejä, joilla saat laitteen akun kestämään vähän pidempään.

1. Säädä näytön kirkkaus himmeämmälle

Mitä kirkkaampi laitteesi näyttö on, sitä enemmän akkua kuluu. Helppo tapa säästää minkä tahansa laitteen akkua on säätää näyttö himmeämmäksi.

Iphone (iOS) - ja Android -puhelimissa kirkkauden saa himmeämmälle pikavalikolla, jonka saa hipaisemalla esiin. Android-puhelimella valikko tulee yleensä näkyviin hipaisemalla ylhäältä alaspäin ja iPhone (iOS) -laitteella alhaalta ylöspäin. Valikossa on myös muita hyödyllisiä toimintoja joihin kannattaa tutustua.

Kuvassa näytetään pikavalikko, jonka avulla voi säätää näytön kirkkautta
Kuvassa näytetään pikavalikko, jonka avulla voi säätää näytön kirkkautta Digitreenit,digitreenit,Yle Oppiminen

2. Ota käyttöön virransäästötila

Virransäästötilassa puhelin vähentää sähköpostien hakua, sovellusten päivitystä ja automaattisia latauksia. Puhelimen ja verkon käyttöön virransäästötila ei paljon vaikuta, voi olla, että osa videoista tai animaatioista ei toimi. Voit kuitenkin muilta osin käyttää puhelinta normaalisti. Virransäästötilan saat päälle:

 • iPhone (iOS): Asetukset - Akku - Alhaisen virran tila.
 • Android-puhelin: Asetukset - Virranhallinta. Virransäästön saa päälle myös samasta pikavalikosta josta säädetään näytön kirkkautta.

3. Ota langaton verkko (Wi-Fi) pois päältä

Wi-Fin ollessa päällä on kännykkä jatkuvassa valmiustilassa joko haistelemassa mahdollisia verkkoja tai ylläpitämässä yhteyttä verkkoon. Tämä syö koko ajan akkua. Ota siis Wi-Fi pois päältä silloin kun et verkkoyhteyttä tarvitse.
Myös bluetooth-yhteys kannattaa katkaista jos se on sinulla ollut käytössä.

 • iPhone (iOS): Asetukset - Wi-Fi tai Bluetooth.
 • Android-puhelin: Asetukset - Wi-Fi tai Bluetooth.

Voit laittaa puhelimen myös lentokonetilaan, jolloin se ei lähetä tai vastaanota mitään signaaleja. Lentokonetilassa puhelimella ei voi edes soittaa. Sovelluksia kuten pelejä ja vaikka herätyskelloa voit kuitenkin käyttää.

Lentokonetila pidentää akun kestoa, mutta rajoittaa merkittävästi puhelimen käyttöä. Esim. herätyskello toimii, joten yöksi sen voi laittaa päälle.

4. Käytä nettiä harkiten

Jos akku uhkaa loppua, kannattaa olla tarkkana miten nettiä käyttää. Videota, animaatiota ja ääntä käyttävät sivut ja sovellukset kuluttavat akkua eniten. Toisin sanoen, jos akku on vähissä ei kannata katsoa videoita YouTubesta, pelata Candy Crushiä tai käyttää Snapchatiä.

5. Säilytä laite huoneenlämmössä

Puhelimen säilyttäminen hyvin kylmässä tai lämpimässä paikassa lisää myös akun kulutusta. Tätä on tosin Suomen talvessa vaikea välttää, kun laitteen kanssa on pakko liikkua ulkona. Akun loppumisen uhatessa voi yrittää välttää puhelimen käyttöä ulkona. Puhelinta kannattaa muutenkin säilyttää mielummin takin povitaskussa kuin repussa.

6. Ota sijaintipalvelut pois päältä

Monet puhelimen perusohjelmat (sää, kamera, kartat) käyttävät hyväkseen puhelimen sijaintipalveluja. Lisäksi monet puhelimeen lataamasi sovellukset käyttävät sijaintitietoa hyväkseen, jos olet antanut sovellukselle tähän luvan. Tällöin puhelin määrittää koko ajan sijaintiasi ja se kuluttaa akkua. Jos akku on vähissä, ota sijaintipalvelut pois päältä:

 • iPhone (iOS): Asetukset - Tietosuoja - Sijaintipalvelut
 • Android: Asetukset - Sijainti - Pois

Lataa niin kuin haluat

Puhelimen lataamiseen liittyy monenlaisia ohjeita ja uskomuksia.

- Normaalissa käytössä, jossa puhelimen käyttöikä on 2-3 vuotta, ei lataustavalla ole merkitystä puhelimen akun keston kannalta, kertoo tuotepäällikkö Andreas Bergqvist Samsung Nordicilta.

Uudempien älypuhelinten litium-akut ovat niin kestäviä ja tehokkaita, että lataustapa ei vaikuta akun kestoon. Voit ladata puhelinta joko vähän väliä tai antaa akun tyhjentyä kokonaan ennen lataamista. Tee siis niin kuin sinulle on helpointa.

Bergqvistin mukaan akun latautuminen myös pysähtyy kun akku on täynnä. Toisin sanoen ladatun puhelimen pitäminen kiinni laturissa pitkiäkin aikoja ei aiheuta puhelimelle mitään haittaa.

Voit ladata puhelinta joko vähän väliä tai antaa akun tyhjentyä kokonaan ennen lataamista.

Mikään tässä kerrotuista keinoista ei yksinään merkittävästi paranna akun kestoa. Parasta onkin, jos otat kaikki keinot käyttöön! Tai ainakin ne keinot, jotka eivät liikaa häiritse laitteen käyttöä. Ja jos mahdollista, kannattaa kuljettaa laturia mukana ja aina tilanteen niin salliessa laittaa laite lataukseen. Lyhytkin aika voi riittää, uudet akut latautuvat nopeasti.

Todelliset tehokäyttäjät voivat ostaa laitteeseensa vara-akun. Ne ovatkin erityisesti aktiivisten mobiilipelaajien suosiossa.

Digitreeneissä voit opetella arjessa hyödyllisiä digitaitoja – verkon hakuvinkeistä tietokoneen näppäinkomentoihin. Pääset mukaan Yle Oppimisen Facebook-sivulla tai Twitterissä aihetunnisteella #digitreenit.

Muokattu 28.4.17: Poistettu otsikosta järjestysnumero.
Muokattu 22.6.17: Lopun yleislauseen sanamuoto.

Digitreenit - Testaa osaamisesi ja hanki uusia digitaitoja

Media- ja digitaidot

 • Tosiasiat voi aina tarkistaa - faktantarkistajat karsivat pötypuhetta

  Uhkaako viihteellistyminen faktapohjaista uutisointia?

  Valeuutiset, valemedia, vaihtoehtoiset faktat, totuudenjälkeinen aika - uusia termejä, joiden esiin nouseminen kertoo siitä, kuinka totuuden ja valheen raja näyttäisi hämärtyneen. Toimittaja Tuomas Muraja kertoo Faktat tiskiin -kirjassa, miten mm. Faktabaari-palvelu tarkistaa julkisen keskustelun väitteitä.

 • Digitreenit: Hiiren kakkospainikkeen taikatemput

  Hiiren kakkosnapilla saa tehtyä ihmeellisiä asioita.

  Hiiren kakkosnapilla voi tehdä monenlaisia temppuja, kuten kääntää tekstiä, etsiä sanoja ja tietenkin kopioida, leikata ja liittää. Tästä muutama vinkki hiiren ja kosketuslevyn käyttöön.

 • Digitreenit: Näin karsit roskapostia

  Opeta sähköpostiasi suodattamaan roskapostit paremmin

  Roskapostia ovat ne sähköpostilaatikkoon tippuvat viestit, joita et halua, etkä ole tilannut. Roskaposti kannattaa aina merkitä roskaksi - silloin myös sähköpostisi suodattimet paranevat. Postilaatikon kouliminen on helppoa.

 • Digitreenit: Osaatko ostaa verkosta turvallisesti? Testaa tietosi

  Tee testi: Osaatko maksaa verkko-ostokset turvallisesti?

  Ostamme netistä melkein kaikkea: matkoja, pääsylippuja, urheiluvarusteita, majoitusta, nettiliittymiä, kirjoja... Testaa 12 tiukalla kysymyksellä, oletko fiksu nettishoppaaja. Tässä visassa on kyse ostamisesta yrityksiltä. Vastausvaihtoehdoista on oikein yksi tai useampi. Voit kuitenkin valita vain yhden oikean vastauksen per kysymys.

 • Digitreenit: Instagram - keskity kuviin

  Instagram-sovelluksen käyttöönotto ja ohjeet

  Instagram kasvaa hurjaa vauhtia. Sen käyttö kasvoi 10 prosenttia vuonna 2016. Näillä ohjeilla pääset alkuun ja saat muutaman vinkin käyttöönottoon.

 • Koodi on kaikkialla – lyhyt johdatus ohjelmoinnin maailmaan

  Ohjelmoinnin ABC yhdessä paketissa.

  Elokuvissa näemme usein hulluja koodareita, jotka silmät kiiluen hakkaavat tietokoneelle yötä myöten käsittämättömiä komentorivejä toisensa perään. Oikeasti koodaaminen eli tietokoneohjelmointi ei ole lainkaan noin mystistä. Se on oikeastaan vain yksityiskohtaisten ohjeiden antamista tietokoneelle. Tässä artikkelissa kerromme koodauksen historiasta ja selvitämme mihin ohjelmointi oikein perustuu.

 • Vallanpitäjät ovat suuria, naiset uhreja ja pakolaiset resuisia – uutiskuvat luovat omaa todellisuuttaan

  Valokuvaa ei oteta, vaan se tehdään.

  Uutiskuviin liitetään voimakas aitouden, luotettavuuden ja totuudenmukaisuuden sädekehä: kuva on totta. Mutta vaikka itse kuva olisikin totuudenmukainen, sen valintaan, rajaukseen, julkaisemiseen ja asiayhteyteen liittyy lukemattomia asioita, joilla voi muuttaa kuvan välittämää sanomaa. Uutiskuvat rakentavat maailmankuvaa lukijoille ja katsojille.

 • New York Timesin suomalainen kuvatoimittaja: Nollasisältöiset kuvat syövät medioiden uskottavuutta

  New York Timesissa mitään ei lisätä tai poisteta kuvista.

  Suomalainen Mikko Takkunen tekee maailmanlaajuisesti merkittävää uutiskuvien valintaa päivittäin työssään New York Timesin, kuvatoimittajana. Korkelaatuisesta journalismistaan tunnetussa lehdessä vaalitaan laatua, myös kuvien osalta. Muun muassa kuvankäsittelyä koskevat ohjeistukset ovat lehdessä selkeät. Mitään elementtejä ei saa poistaa eikä lisätä.

 • Finnit piiloon eikä ketään saa loukata - 6 kysymystä Instagram-suosikeille

  500 miljoona käyttäjää Instagramissa. Tapasimme 2 heistä.

  Tiedätko kuka on Teamarika? Tai Joonapuhakka? Ehkä et, mutta kymmenettuhannet tubettajat ja Instagram-seuraajat tuntevat heidät. Teamarika ja Joona kertovat millainen rooli Instagramilla on heidän elämässään ja millaista linjaa he kuvien jakamisessa noudattavat. 18-vuotiaan Joona Puhakan (@joonapuhakka) Instagram-tilillä on tällä hetkellä yli 44 000 seuraajaa.

 • Voiko Wikipediaan luottaa? Tarkista ainakin nämä viisi asiaa

  Vinkkejä Wikipedian käyttöön

  Laiskat heitot nettitietosanakirja Wikipedian paikkansapitämättömyydestä eivät välttämättä pidäkään paikkaansa. Tutkimusten mukaan valtaosa Wikipedian artikkeleista on (lähes) täyttä faktaa. Mutta koska artikkeleja voi muokata kuka tahansa, välillä tieto voi olla väärää.

 • Mistä tunnistaa some-mainoksen? Satu Apukka kertoo

  Some-mainonnallakin on eettinen koodisto.

  Suositut sometähdet kiinnostavat myös mainostajia. Sosiaalisen median kanavilla tavoitetaan nuoria kuluttajia, jotka eivät juuri lue lehtiä tai katso televisiota. Merkkituoteyritykset mainostavatkin mielellään tuotteitaan nuorten tekijöiden kanavilla. United Screens on yritys, joka kerää verkostoonsa tunnettuja some-kasvoja ja saattaa nämä yhteen mainostajien kanssa.

 • Valheenpaljastaja: Tervetuloa faktojen jälkeiseen aikaan

  Sosiaalinen media voimistaa populistien viestiä

  Poliitikot uskaltavat nykyään valehdella päin äänestäjien naamaa, sillä kiinni jääminen ei johda kannatuksen romahtamiseen. Sosiaalinen media on populistien käsissä voimakas megafoni. Elokuun toisella viikolla republikaanipuolueen presidenttiehdokas Donald Trump sanoi, että presidentti Barack Obama on perustanut Isis-terroristijärjestön.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Mediataitoja alakouluun

  Elävän kuvan alkeet ja kuvakerrontaa.

  Mediakompassin kuvakoulu on suunnattu kaikille elävän kuvan alkeista, kuvakerronnasta ja kuvaamisesta kiinnostuneille yli neljäsluokkalaisille. Pääosassa on tekemisen kautta oppiminen.

 • Mediataidot

  Taitoja eri medioiden haltuunottoon.

  Mediataidot tarkoittavat kykyä lukea ja tulkita viestejä, kykyä erottaa olennainen epäolennaisesta. Näitä taitoja oppii mm. itse tekemällä ja esittämällä.

 • Mediataitoja yläkouluun ja lukioon

  Mediataitoja yläkoululaisille.

  Päämääränä on kehittää 7-9-luokkalaisten oppilaiden mediatajua, innostaa viestien arviointiin ja rohkaista omaan vaikuttamiseen median keinoin.

 • 5 fiksua koodauspeliä kouluikäisille

  Lasten ohjelmointisovelluksilla ei ole yläikärajaa.

  Ensi syksystä lähtien peruskoululaiset tutustuvat koulussa ohjelmoimiseen, kun siitä tulee osa peruskoulujen opetussuunnitelmaa. Koodaustaitoja voi opetella pelillisillä ohjelmilla, jotka madaltavat oppimiskynnystä. Tabletti on aloittelevalle koodarille luonteva väline.

 • Digitreenit: Viisi vinkkiä tehokkaampiin Google-hakuihin

  Vie hakutaitosi verkossa uudelle tasolle

  Google on ottanut selkeän ykkösaseman universaalina hakukoneena, mutta sekin on lopulta vain työkalu. Työkalua voi käyttää monella tapaa, ja mitä paremmin välineen tuntee sitä parempia hakutuloksia saa. Tässä viisi vinkkiä parempiin Google-hakuihin.