Hyppää pääsisältöön

Emma Gaalassa näkyy uusi sukupolvi, joka mullisti musakentän – analysoimme kategoriat

Emma Gaala tulee olemaan ensi vuonna kenties ajankohtaisempi kuin koskaan. Ja se on uusien artistien ansiota. Analysoimme mielenkiintoiset kategoriat.

Arttu Lindeman, Ellinoora ja ALMA edustavat uutta musiikkisukupolvea Suomessa. // Kuva: YleX

Emma-ehdokkaat julkistettiin tänään keskiviikkona.Tämän vuoden ehdokkaat edustavat raikasta uutta sukupolvea, joka on tullut mullistamaan Suomen musiikkikentän. Lähes jokaisessa kategoriassa on uusia lahjakkuuksia esillä, mikä johtuu sääntöuudistuksesta: kun aiempina vuosina artistilta vaadittiin albumia, nyt ehdokkuuteen riittää kolme julkaistua biisiä.

Näihin asioihin on syytä kiinnittää huomiota

Vuoden tulokas -kategoria kuuluu aina mielenkiintoisimpiin, sillä se kertoo millaisia uusia kykyjä maastamme tulee. Tänäkin vuonna taso on todella kova ja monipuolinen. Tulokasgeimin kiinnostavimmat ovat tänä vuonna Arttu Lindeman, Lucas, ALMA, Ellinoora, Evelina ja Töölön Ketterä. Näistä artisteista puolet on julkaissut debyyttialbumin, puolet vasta harkitsevat asiaa.

Vuoden pop -kategoriassa ovat ehdolla ALMA, Ellinoora, Evelina, Sanni ja Vesala. Tästä porukasta kaikki Sannia lukuun ottamatta ovat esikoisartisteja. ALMA puolestaan tekee poikkeuksen siksi, ettei häneltä ole tullut vielä yhtään albumia. Pop-kategoria osoittaa siis hienosti olevansa ajan hermolla.

Voiko Sanni voittaa Vuoden naissolisti -kategorian taas? Sannin kummatkin aiemmat levyt eli Sotke mut ja LELU, ovat tuoneet laulajalle Vuoden naissolisti -patsaan. Toistuuko sama tuoreimman SANNI-levyn myötä? Hattutemppu olisi erittäin poikkeuksellista. Tänä vuonna Sannin lisäksi ehdolla ovat Erin, Kaija Koo, Suvi Teräsniska ja Vesala.

Vuoden hiphop -kategoria on jälleen todella mielenkiintoinen. Se suorastaan pursuaa kiinnostavia ehdokkaita, kuten Elastinen feat., JVG, Ruger Hauer, Nikke Ankara, Mikael Gabriel ja Kube. Kategoriaan mahtuu tänä vuonna yksi räppäri enemmän kuin aiemmin.

Vuoden yhtye -kategoria on tänä vuonna ehdokkailtaan erikoisin. Bändeillä ei ole juuri mitään yhteistä, paitsi se että jokaisen solisti on mies. Ehdolla ovat JVG, Roope Salminen & Koirat, Stam1na, Tuure Kilpeläinen & Kaihon karavaani ja . Miten näiden bändien lahjakkuutta edes voi vertailla keskenään?

Vuoden rock-albumista Emmaa havittelevat Atomirotta, Olavi Uusivirta, Kotiteollisuus, Viikate ja Mira Luoti. Jengiin on siis mahtunut tänä vuonna tasan yksi nainen. Toisin kuin metalli-kategoriassa, jossa ei ole mukana monista muista kategorioista poiketen yhtään naista – eikä yhtään tulokasta. Emmasta kisaavat Thunderstone, Stam1na, Moonsorrow, Sonata Arctica ja Insomnium. Kertooko tämä genren elinvoimasta? Aiemmin metalli oli Suomen suurin vientituote, mutta nyt uudet tulokkaat loistavat poissaolollaan.

Vuoden tuottaja -kategoriassa on tuttuja nimiä, kuten Henri 'Hank Solo' Salonen, Jukka Immonen, Jurek (Reunamäki), Henri 'MGI' Lanz ja Paula Vesala. Tämä on ollut perinteisesti hyvin leimallisesti miesten kategoria, jonne naisilla ei ole juuri asiaa. Ainoa nainen, joka on koskaan voittanut vuoden tuottaja -kategorian, on Chisu. Musiikkituottajat – IFPI Finland ry:n Tommi Kyyrä kommentoi YleX:lle, että tuottaja-kategorian raadissa oli levy-yhtiöiden vastaavat tuottajat valitsemassa ja yksi miksaaja sekä yksi masteroija. Kyyrä toivoo, että naisia tulee tuottajapuolellekin lisää. 

Joka vuosi Emma Gaalassa on nähty yksi voittaja ylitse muiden. Aiempia suurvoittajia ovat olleet muun muassa Jenni Vartiainen, Haloo Helsinki! ja Cheek. Vaikuttaisi siltä, että tänä vuonna palkintorohmu saattaisi olla Vesala, jota ei Emma Gaalan pressissä nähty, sillä hän asuu Los Angelesissa. Vesala keräsi peräti seitsemän ehdokkuutta, jotka ovat Vuoden naissolisti, Vuoden albumi, Vuoden pop, Vuoden biisi, Vuoden musiikkivideo, Vuoden artisti, Vuoden tuottaja.

Mitä tästä kaikesta voi päätellä?

Emma Gaala on osoittanut, että se on kykeneväinen muuttumaan musamaailman mukana. Tuoreet artistit eivät välttämättä nykyään edes tähtää albumijulkaisuun. Tästä hyvänä esimerkkinä toimii vaikkapa Töölön Ketterä. Bändi kertoo YleX:lle, että Emma-ehdokuus on selkeä osoitus siitä, ettei albumeja ole enää pakko tehdä.

Tähän aikaan kuuluva sinkuttelu pakottaa melko konservatiivisena pidetyn musiikkigaalan joustamaan säännöissä, jotta gaala pitää merkittävyytensä, eikä siitä tule vanhanaikainen.

Kaikki ehdokkaat löydät Emma Gaalan saitilta.

Emma Gaala järjestetään 4. helmikuuta Espoon Metro Areenalla.

Lue myös:

Nyt on tähdet kohdallaan – Roope Salminen & Koirat Emma-ehdokkaaksi sääntömuutoksen takia

Evelina, Benjamin, Ellinoora… Ei uskoisi, mutta kaikki nämä artistit julkaisivat tänä vuonna vasta ensimmäisen levynsä

Emma Gaalan lemmikit ja oikeusmurhat – joko olisi Elastisen ja Antti Tuiskun vuoro?