Emman ja Samin ystävyyttä varjostaa paitsi tuore ero, myös vuosisatoja kytenyt väittely siitä voivatko miehet ja naiset ylipäänsä olla ystäviä. Kun ikuisesti yhdessä jää yhtälön ulkopuolelle, kannattaako luopua suosiolla lopustakin suhteesta?
Ystävyys sukupuolten välillä on aiheena puhki käsitelty ja johtopäätös on ylivoimainen – miehet ja naiset eivät voi olla vain ystäviä. Eivät ainakaan jos on uskominen satoja ja tuhansia romanttisia komedioita ja historiallisia pukudraamoja. Itse asiassa todisteet kasaantuvat myös murhamysteereistä ja sairaalasarjoista, joiden perusteella miehet ja naiset eivät voi olla paitsi ystäviä, sitä paremmin työkavereitakaan ilman väistämätöntä lemmen leimahdusta.
Käsikirjoitukset ovat kuitenkin surkea lähtökohta tosielämän johtopäätöksille. Erityisesti naishahmojen osaksi jää usein mieshahmon tarinan välineenä toimiminen. Ilmiön yleisyyttä voi testata niin kutsutulla Bechdelin kokeella. Alison Bechdelin sarjakuvassa Dykes to Watch Out For vuonna 1985 julkaistu strippi ‘The Rule’ määrittelee kokeen kolme ehtoa.
- Tarinassa on vähintään kaksi naista, joilla on nimet.
- Heidän puhuvat toisilleen.
- Keskustelun aihe on jotain muuta kuin miehet.
Vaikka suunta on parempaan päin, edelleen surullisen harva elokuva läpäisee Bechdelin kokeen. Esimerkiksi huippusuosituista Pirates of the Caribbean -elokuvista vain kaksi neljästä läpäisee kokeen. Tämä siitäkin huolimatta että naispäähahmon osa on elokuvissa keskeisessä roolissa.
Elämme tarinoiden ympäröiminä. Kulutamme fiktiota paitsi elokuvissa, tv:ssä, kirjoissa, blogeissa, mainoksissa ja podcasteissa, myös omassa sosiaalisessa mediassamme. Olisi ihme, jos sukupuolten esitys ruuduillamme ei vaikuttaisi omiin tosielämän odotuksiimme sukupuolirooleista. Kun kumppanimme alkaa hengailla vastakkaista sukupuolta olevan työkaverin kanssa, olisiko meidän helpompaa olla huolestumatta, jos näkemämme viihde normalisoisi sukupuolten välistä tasavertaista ystävyyttä?
Muutos romanttisesta pakkomielteestä laajaan ihmissuhteiden kirjoon on mahdollinen. Ruotsissa neljä elokuvateatteria otti vuonna 2013 käyttöön elokuvien luokitusjärjestelmän, jossa parhaan mahdollisen A-luokan arvosanan saattoi saada vain, jos kyseinen elokuva läpäisi Bechdelin kokeen. Muutos oli nopea ja raju. Kahdessa vuodessa näytettyjen A-luokan elokuvien määrä kasvoi 30%:sta 80%:een. Tällä hetkellä luokitusjärjestelmä on käytössä yli kolmessakymmenessä ruotsalaisessa elokuvateatterissa ja on levinnyt myös DVD-luokituksiin. Muuttamalla tarinoitamme voimme onnistua muuttamaan myös omia odotuksiamme.
Vieraiden esittelyt
Piia Peltola, teatteriohjaaja ja Konsta Erola, varainhankkija
Piia Peltola ja Konsta Erola eivät koskaan sopeutuneet tyttö- tai poikaporukoihin ongelmitta.
Tuuli Kamppila, Melkein Miss Gay Finland 2016
Tuuli Kamppila on ensimmäinen avoimesti transsukupuolinen osallistuja Miss Gay Finland -kilpailussa, johon hän osallistui syksyllä 2016. Yleisö äänesti Tuulin suosikikseen ja hän tuli kilpailussa toiseksi.
Ystäväkirjeessä Thelma Sibergin kirje rakkaalle ystävälle.