Hyppää pääsisältöön

Lokerossa

Piirretyssä kuvassa numero kolme, sateenkaari ja uimalasit.
Piirretyssä kuvassa numero kolme, sateenkaari ja uimalasit. jaksokuva


Tilaa podcast.

Emman ja Samin ystävyyttä varjostaa paitsi tuore ero, myös vuosisatoja kytenyt väittely siitä voivatko miehet ja naiset ylipäänsä olla ystäviä. Kun ikuisesti yhdessä jää yhtälön ulkopuolelle, kannattaako luopua suosiolla lopustakin suhteesta?

Ystävyys sukupuolten välillä on aiheena puhki käsitelty ja johtopäätös on ylivoimainen – miehet ja naiset eivät voi olla vain ystäviä. Eivät ainakaan jos on uskominen satoja ja tuhansia romanttisia komedioita ja historiallisia pukudraamoja. Itse asiassa todisteet kasaantuvat myös murhamysteereistä ja sairaalasarjoista, joiden perusteella miehet ja naiset eivät voi olla paitsi ystäviä, sitä paremmin työkavereitakaan ilman väistämätöntä lemmen leimahdusta.

Käsikirjoitukset ovat kuitenkin surkea lähtökohta tosielämän johtopäätöksille. Erityisesti naishahmojen osaksi jää usein mieshahmon tarinan välineenä toimiminen. Ilmiön yleisyyttä voi testata niin kutsutulla Bechdelin kokeella. Alison Bechdelin sarjakuvassa Dykes to Watch Out For vuonna 1985 julkaistu strippi ‘The Rule’ määrittelee kokeen kolme ehtoa.

 1. Tarinassa on vähintään kaksi naista, joilla on nimet.
 2. Heidän puhuvat toisilleen.
 3. Keskustelun aihe on jotain muuta kuin miehet.

Vaikka suunta on parempaan päin, edelleen surullisen harva elokuva läpäisee Bechdelin kokeen. Esimerkiksi huippusuosituista Pirates of the Caribbean -elokuvista vain kaksi neljästä läpäisee kokeen. Tämä siitäkin huolimatta että naispäähahmon osa on elokuvissa keskeisessä roolissa.

Elämme tarinoiden ympäröiminä. Kulutamme fiktiota paitsi elokuvissa, tv:ssä, kirjoissa, blogeissa, mainoksissa ja podcasteissa, myös omassa sosiaalisessa mediassamme. Olisi ihme, jos sukupuolten esitys ruuduillamme ei vaikuttaisi omiin tosielämän odotuksiimme sukupuolirooleista. Kun kumppanimme alkaa hengailla vastakkaista sukupuolta olevan työkaverin kanssa, olisiko meidän helpompaa olla huolestumatta, jos näkemämme viihde normalisoisi sukupuolten välistä tasavertaista ystävyyttä?

Muutos romanttisesta pakkomielteestä laajaan ihmissuhteiden kirjoon on mahdollinen. Ruotsissa neljä elokuvateatteria otti vuonna 2013 käyttöön elokuvien luokitusjärjestelmän, jossa parhaan mahdollisen A-luokan arvosanan saattoi saada vain, jos kyseinen elokuva läpäisi Bechdelin kokeen. Muutos oli nopea ja raju. Kahdessa vuodessa näytettyjen A-luokan elokuvien määrä kasvoi 30%:sta 80%:een. Tällä hetkellä luokitusjärjestelmä on käytössä yli kolmessakymmenessä ruotsalaisessa elokuvateatterissa ja on levinnyt myös DVD-luokituksiin. Muuttamalla tarinoitamme voimme onnistua muuttamaan myös omia odotuksiamme.

Vieraiden esittelyt

Piia Peltola, teatteriohjaaja ja Konsta Erola, varainhankkija

Piia Peltola ja Konsta Erola eivät koskaan sopeutuneet tyttö- tai poikaporukoihin ongelmitta.

Tuuli Kamppila, Melkein Miss Gay Finland 2016

Tuuli Kamppila on ensimmäinen avoimesti transsukupuolinen osallistuja Miss Gay Finland -kilpailussa, johon hän osallistui syksyllä 2016. Yleisö äänesti Tuulin suosikikseen ja hän tuli kilpailussa toiseksi.

Puiston penkillä istuu Tuuli Kamppila. Kuvaan lisätty graafisia elementtejä.
Tuuli Kamppila Puiston penkillä istuu Tuuli Kamppila. Kuvaan lisätty graafisia elementtejä. tuuli kamppila
Piia Peltola tuijottaa kameraan yläkulmasta. Kuvaan lisätty grafiikkaa.
Piia Peltola Piia Peltola tuijottaa kameraan yläkulmasta. Kuvaan lisätty grafiikkaa. piia peltola
Konsta Erola istuu ikkunan äärellä silmät kiinni ja nuuhkii gerberaa.
Konsta Erola Konsta Erola istuu ikkunan äärellä silmät kiinni ja nuuhkii gerberaa. konsta erola

Ystäväkirjeessä Thelma Sibergin kirje rakkaalle ystävälle.

 • Naimahommia

  Osa 10: Ystäviä myötä- ja vastoinkäymisissä. Kirje: Emma

  Osa 10 Häät ovat rakkauden juhla, mutta missä on seremonia ystäville? Viimeisessä osassa podetaan kaasokateutta ja tavataan kymmeniä häitä juhlinut mies. Ystäväkirjeessä Emma lukee kirjeen Samille.

 • Jenni Rotonen

  Kirje 9: “Älä luovuta. Sinä olet ihana.”

  Kirje 9 “Olen iloinen ja sosiaalinen ihminen, mutta ei se ole suojannut minua yksinäisyydeltä. En vain osannut oikealla hetkellä löytää ympärilleni sitä omaa joukkoani, niitä omia ihmisiäni.” Jenni Rotonen lukee kirjoittamansa kirjeen yksinäiselle.

 • Musta aukko

  Osa 9: Rakas päiväkirja, olen yksin. Kirje: Jenni Rotonen

  Osa 9 Kun ystävyys satuttaa, onko yksin oleminen ainut tapa selviytyä? Emma pakenee Samia avaruuden tyhjyyteen ja etsii ratkaisua suhdedraamaan teini-iän päiväkirjoista. Ystäväkirjeessä Pupulandian Jenni Rotosen kirje yksinäiselle.

 • Käännösvirhe

  Osa 8: Sanomatta selvät ystävät. Kirje: Maria Pettersson

  Osa 8 Tarvitaanko ystävyyteen yhteinen kieli? Raviohjastuksen Euroopan mestari Mika Forss tietää miten hevosta tulkitaan. Venäläinen ystävä Anna Sidorova kääntää Emmalle terveiset Pietarista. Ystäväkirjeessä Maria Petterssonin kirje eurooppalaiselle ystävälle.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Huono ystävä

 • Naimahommia

  Osa 10: Ystäviä myötä- ja vastoinkäymisissä. Kirje: Emma

  Osa 10 Häät ovat rakkauden juhla, mutta missä on seremonia ystäville? Viimeisessä osassa podetaan kaasokateutta ja tavataan kymmeniä häitä juhlinut mies. Ystäväkirjeessä Emma lukee kirjeen Samille.

 • Musta aukko

  Osa 9: Rakas päiväkirja, olen yksin. Kirje: Jenni Rotonen

  Osa 9 Kun ystävyys satuttaa, onko yksin oleminen ainut tapa selviytyä? Emma pakenee Samia avaruuden tyhjyyteen ja etsii ratkaisua suhdedraamaan teini-iän päiväkirjoista. Ystäväkirjeessä Pupulandian Jenni Rotosen kirje yksinäiselle.

 • Käännösvirhe

  Osa 8: Sanomatta selvät ystävät. Kirje: Maria Pettersson

  Osa 8 Tarvitaanko ystävyyteen yhteinen kieli? Raviohjastuksen Euroopan mestari Mika Forss tietää miten hevosta tulkitaan. Venäläinen ystävä Anna Sidorova kääntää Emmalle terveiset Pietarista. Ystäväkirjeessä Maria Petterssonin kirje eurooppalaiselle ystävälle.

 • Kotiottelu

  Osa 7: Joukkuepelissä saadaan mustelmia. Kirje: Jari Hanska

  Osa 7 Kun kahdesta kaverista tulee kolmen kopla, onko joku aina joukon häviäjä? Emma vierailee kommuunissa, ja etsii neuvoja Miian ja Samin kanssa asumiseen apinatutkijalta sekä kiekkolegendalta. Ystäväkirjeessä toimittaja-käsikirjoittaja Jari Hanskan pukuhuonekannustuspuhe, joka nostaa rapakuntoisimmankin eläkejärjestelmän voittoon toisella puoliajalla.

 • Kohtaamisia

  Osa 6: Ystävystyminen on leikkiä. Kirje:Susinukke Kosola

  Osa 6 Mistä keinot ylittää epävarmuus ja ystävystyä rohkeasti myös aikuisena? Emma kohtaa taiteilijan ja hyvän haltijattaren, joka vapauttaa hänet nolouden pinteestä. Sami pyytää hurjaa palvelusta. Ystäväkirjeessä runoilija Susinukke Kosolan kirje menetetylle ystävälle.

 • Hurja putki

  Osa 5: Kriisissä ystävyys testataan. Kirje: Eeva Vekki

  Osa 5 Kestääkö ystävyys kateuden ja kriisit, vai pitäisikö huonosta ystävästä ottaa ero? Emma hoitaa eroahdistusta tositelevisioputkella, kuulee tunnustuksia huonosta ystävyydestä ja tapaa tunnetun näyttelijäkaksikon, joiden ystävyys on kestänyt 40 vuotta. Ystäväkirjeessä koomikko Eeva Vekki ja kolme tapaa jättää huono ystävä.

 • Mi-nun per-hee-ni

  Osa 4: Samilla on vauvakuume. Kirje: Kasper Strömman

  Osa 4 Miltä tuntuu miehen vauvakuume? Voiko hyvän ystävän kanssa jakaa ilojen ja surujen lisäksi yhteisen perheen? Emma tapaa vanhemmuuskumppanina perheen perustaneen äidin, ja kuulee, mitä tekemistä on muumimukilla ja vauvojen tekemisellä. Ystäväkirjeessä Kasper Strömmanin kirje lapselleen.

 • Lokerossa

  Osa 3: Onko naisten juttuja olemassa? Kirje:Thelma Siberg

  Osa 3 Voivatko miehet ja naiset koskaan todella olla ystäviä? Vai johtaisiko koko sukupuolijaottelu historian romukoppaan? Emma kohtaa sateenkaarilipun tuoman turvan, ja kuulee kuinka monta barbia tarvitaan tyttönä olemiseen. Ystäväkirjeessä näyttelijä Thelma Sibergin kirje rakkaalle ystävälle.

 • Hyrinää

  Osa 2: Pilaako seksi ystävyyden? Kirje: Katja Kettu

  Osa 2 Mitä tapahtuu, kun ystävyys siirtyy lakanoiden väliin? Miksi jonkun ystävän kanssa voi mennä sänkyyn, ja toista taas on niin vaikea koskettaa? Emma törmää friends with benefits -tutkijaan ja saa elämänohjeita polyamoriselta seksibloggarilta. Ystäväkirjeessä kirjailija Katja Ketun kirje ystävälle, jota on vaikea koskettaa.

 • Vain ystäviä

  Osa 1: Emma haluaa olla vain ystäviä. Kirje: Asa Masa

  Osa 1 Jotkut suhteet on luotu kestämään, toiset hajoamaan sanoihin: “Olis parempi jos me oltais vain ystäviä”. Fakta sekoittuu fiktioon ja tosielämä valtaa käsikirjoituksen, kun kolmekymppiset Emma ja Sami päättävät rakentaa ystävyyttä parisuhteensa savuaville raunioille. Miksi kuitenkin vain ystäviä? Ja voiko ystäviksi edes oppia? Emma etsii ratkaisua apinoista, muinaisilta kreikkalaisilta, sanakirjasta ja filosofilta. Ystäväkirjeessä rap-artisti Asa Masan kirje ystävälle, jota ei ole vielä tavannut.

 • Jenni Rotonen

  Kirje 9: “Älä luovuta. Sinä olet ihana.”

  Kirje 9 “Olen iloinen ja sosiaalinen ihminen, mutta ei se ole suojannut minua yksinäisyydeltä. En vain osannut oikealla hetkellä löytää ympärilleni sitä omaa joukkoani, niitä omia ihmisiäni.” Jenni Rotonen lukee kirjoittamansa kirjeen yksinäiselle.

 • Maria Pettersson

  Kirje 8: “Ystäväni, meidät halutaan erottaa.”

  Kirje 8 “Jos minun maani olisi miehittänyt sinun maasi ja isäni surmannut sinun isäsi, olisitko ryhtynyt ystäväkseni?” Maria Pettersson lukee kirjeensä eurooppalaiselle ystävälle.

 • Jari Hanska

  Kirje 7: “Ihan totta, nyt tsemppi päälle!”

  Kirje 7 “Ihan totta, nyt tsemppi päälle! Tätä menoa meille käy niinku MM-kisoissa 2003: Hukataan 5-1 johtoasema yhdessä hujauksessa!” Jari Hanska lukee pukuhuonekannustuspuheen rapakuntoiselle eläkejärjestelmälle.

 • Susinukke Kosola

  Kirje 6: ''Olen yliajatellut sinut pois ystävyydestämme.''

  Kirje 6 ''Sille, mitä olemme, ei ole sanaa.'' Susinukke Kosola lukee kirjeen menetetylle ystävälleen.

 • Eeva Vekki

  Kirje 5: Huono ystävä ei kysy, mitä sinulle kuuluu.

  Kirje 5 ''Huono ystävä ei kysy, mitä sinulle kuuluu, koska häntä ei kiinnosta. Huono ystävä vie enemmän energiaa kuin antaa.'' Eeva Vekki lukee kirjeensä kolme tapaa jättää huono ystävä.

 • Kasper Strömman

  Kirje 4: ''En nimittäin aio olla ystäväsi ja kerron miksi.''

  Kirje 4 ''Minun puolestani saat siis etsiä ystäväsi muualta. Ja minä taas keskityn huolehtimaan sinusta niin kauan kuin elän.'' Kasper Strömman lukee kirjeen lapselleen ystävänä.

 • Thelma Siberg

  Kirje 3: ''Jokaisen ystävän kanssa on se oma juttu.''

  Kirje 3 ''Mä oon tuntenut lujaa ystävyyttä ja sielunsisaruutta sekä naiseen että mieheen.'' Thelma Siberg lukee kirjeen rakkaalle ystävälleen.

 • Katja Kettu

  Kirje 2: “Me emme kampaa toistemme hiuksia.”

  Kirje 2 “Meidän välillemme sopii nauru silloin kun maailma on liian kauhea itkettäväksi.” Katja Kettu lukee kirjeensä ystävälle, jota on vaikea koskettaa.

 • Asa Masa

  Kirje 1: “Tikulla pitkävihaista silmään”, sanoo Masa.

  Kirje 1 “En ole ikinä tavannut sua, mutta luulen, että meistä vois tulla ystäviä.” Asa Masa lukee kirjeen ystävälle, jota ei ole koskaan tavannut.

 • Mikä Huono ystävä?

  Hyviä aikeita ja paskoja ystäviä joka keskiviikko 30.11.

  Huono ystävä valloittaa korvasi ja sydämesi! Hyviä aikeita ja rikottuja rajoja Ylen hoteimmassa podcastissa - kuuntele kaikki jaksot Areenassa. #huonoystävä

 • Tekijät

  Kuka tätä podcastia oikein tekee?

  Kurkkaa äänen taakse ja selvitä kuka Huono ystävä -podcastia tekee!