Hyppää pääsisältöön

Marja Hintikka: Unelmien joulu

Marja Hintikka ja puhekupla: Joulu menee aina pieleen
Marja Hintikka ja puhekupla: Joulu menee aina pieleen Kuva: Jussi Nahkuri / Hans Weckman marja hintikka

“Joulu on ahdistavinta mitä tiedän”, totesi pari vuotta sitten eronnut äitikaverini. Jähmetyin kuuntelemaan, kun hän kertoi itkevänsä eniten juuri jouluisin. Joka toinen vuosi täydellistä yksinäisyyttään lapsen ollessa joulunvietossa toisaalla ja joka toinen vuosi sitä, miten hän on epäonnistunut perhe-elämässään. Tiedän, ettei hän ole tunteineen yksin.

Tykkään todella paljon joulusta, mutta joululla on tämä toinenkin puolensa. Unelmien joulussa kiteytyvät onnellisen perhe-elämän ylimitoitetut odotukset, velvollisuudet ja onnistumisen paineet.

Jouluna kovimmastakin anarkistista kuoriutuu helposti kummallinen suorittaja ja keinotekoinen juhlaihminen. Hän yrittää miellyttää niin vimmatusti kaikkia, että kadottaa matkalla itsensä.

Sosiaalisen median postaukset kertovat hänelle, että kaikki muut ovat kyllä onnistuneet jouluissaan täydellisesti: pelanneet lautapelejä takkatulen ääressä, reippailleet ja levänneet sopivassa suhteessa, nauttineet läheisten seurasta ja ladanneet akkuja. Samaan aikaan hänestä itsestään on kuoriutunut lähinnä sukuvihaan vajonnut ihmisraunio.

Suvun perinteitä hän noudattaa hampaat irvessä.

Ja niitä suvun perinteitä hän noudattaa hampaat irvessä, vaikka oikeasti tekisi mieli syödä hampurilaisia. Aikuiset lapset alistuvat perhejoulusysteemiin, jossa aattoa vietetään vuorotellen molempien vanhempien luona, vaikka kaikkia ahdistaa jatkuva karavaanina kulkeminen.

Luulen, että “lapsuuden joulut” on vähän samanlainen sanapari kuin “lapsuuden kesät”. Silloin kaikki oli aina täydellistä. Tietenkään niin ei oikeasti ollut. Me emme vain muista riitojen kiristämiä jouluiltoja tai pieleen menneitä lahjoja. Siksi kannattaisi vanhempanakin vähän hellittää: eivät lapset kaipaa täydellistä joulua, vähempikin riittää.

Mitä sitten, jos koti ei kimmellä kuin kiiltäväpaperisessa sisustuslehdessä, perunalaatikko ei imelly, kiittämättömät lapset tappelevat tauotta, pukki on kännissä ja kuusi rapisee jo aatonaattona? Mitä sitten?

Olisiko tämä se joulu, kun uskallamme tehdä toisin? Sanoa, että jäämmekin kotiin ja teemme ihan omat, leppoisat jouluperinteet. Niin, olisiko?

Kuunnelkaa sydäntänne, antakaa armoa.

Kuka uskaltaisi sanoa, että vihaa joulua, koska se menee aina kuitenkin jotenkin pieleen? Joulu saa myös v****taa, koska odotukset sitä kohtaan ovat meidän kaikkien mielissä välillä yksinkertaisesti kohtuuttomat.

Olisiko aika puhua joulusta niin kuin se oikeasti on?

Kuunnelkaa sydäntänne, antakaa armoa. Yritetään tänä jouluna suorittaa edes hieman vähemmän. Vapaudutaan porukalla joulupaineista!

Rakkaudella,

Marja Hintikka live, Marjan allekirjoitus
Marja Hintikka live, Marjan allekirjoitus marja hintikka live

PS. Joulujakso on Marja Hintikka Liven päätösshow. Suuri kiitos kuluneista kolmesta MHL-kaudesta - ne ovat olleet täynnä intohimoa, syviä kohtaamisia ja tekemisen meininkiä.

Paras palaute, jonka olen MHL:n aikana saanut, on kuulunut kutakuinkin näin: “MHL on uudistanut suomalaista kulttuuria! Vanhemmuudesta käytävä keskustelu on noussut uudelle rehellisyyden tasolle ja tarinat suljettujen kotiovien takaa on nostettu koko kansan kuuluville.”

Haluankin kiittää teitä kaikkia tästä rehellisyydestä, heittäytyvästä keskustelusta ja elämäntarinoidenne jakamisesta. Ilman niitä ja teitä MHL ei olisi olemassa.

Pian joulun jälkeen lähden synnyttämään, mutta ette te unohdu. Rämpimistäni ruuhkavuosissa voi seurata Instagramissa ja Twitterissä - toivon, että olette yhteydessä!

Ja muistakaa: Et ole yksin ❤️.

MHL: Unelmien joulu
Yle TV2 maanantaina 19.12. klo 21 - vieraina juontaja Vanessa Kurri ja muusikko Stig.
Yle Puhe tiistaina 20.12. klo 16
yle.fi/mhl

Liity meihin:

Facebook
Twitter
Instagram
Osallistu keskusteluun: #yleMHL

Lisää ohjelmasta

Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu
Pikkutytöt pyjamissaan jouluna
Pikkutytöt pyjamissaan jouluna Kuva: pixabay.com/CC0 Public Domain joulukysely
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Kommentit

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.