Hyppää pääsisältöön

Miljoonan linnunpöntön joulu

Miljoona linnunpönttö -kampanja kokosi jouluspesiaalin, josta löydät ohjeet joulupöntön tekoon, printattavan joulukortin ja tekemistä joululomalle.

Tämän joulun ehdoton toivelahja on linnunpönttö. Pönttö on erinomainen joululahja, sillä se on lahja sekä saajalleen että luonnolle.

Linnunpönttö on myös loistava lahjan paketointitapa, sillä sen sisälle voi piilottaa mitä vain. Näillä ohjeilla voit tuunata itsellesi erityisen joulupöntön. Muista käydä rekisteröimässä pönttösi.

Voit myös ilahduttaa läheisiäsi Miljoona linnunpönttöä -joulukortilla. Kortin voi printata ja värittää mieleisekseen. Lataa joulukortti kuvaa klikkaamalla.

joulukortti
joulukortti Kuva: Saara Paasikivi / Yle miljoona linnunpönttöä

Joululomalla on aikaa myös puhdistaa pönttöjä ja tarkkailla lintulaudan lintuja. Pesämateriaaleista voit päätellä, kuka pöntössä on pesinyt. Täältä löydät aloittelijalle oppaan lintujen tarkkailuun.

Jos sinulla ei ole mahdollista itse nikkaroida linnunpönttöä, pönttölahjan voi hankkia esimerkiksi BirdLifen kautta. BirdLife rekisteröi heidän kauttaan lahjoitetut pöntöt valmiiksi Miljoona linnunpönttöä -kampanjaan.

Hyvää joulunodotusta!

 • Kuka pöntössäni asuu?: Uuttukyyhky

  Koiraan soidinääni on kaksitavuinen ”huu-uh huu-uh…”.

  Kesykyyhkyn kokoinen uuttukyyhky on sinertäväharmaa. Rinta on viininpunertava, ja siivellä on kaksi mustaa poikkijuovaa. Koiraan soidinääni on kaksitavuinen ”huu-uh huu-uh…”.

 • Lintumaailman vähenevä "aatelisto": Käki

  Kukkuva soidinääni ”kuk-kuu, kuk-kuu”.

  Käki on naakan kokoinen mutta paljon hoikempi, haukkamaisen pitkäpyrstöinen mutta lyhytjalkainen. Selkä on siniharmaa (naaraalla joskus punaruskea), vatsa tummaraitaisen valkoinen. Piilottelevan ja varovaisen käen huomaa helpoiten koiraan kukkuvasta soidinäänestä ”kuk-kuu, kuk-kuu”.

 • Äänestä parhaat nimet viirupöllökaksosille!

  Ranuan viirupöllönpoikaset saavat nimensä sunnuntaina 21.5.

  Ranuan viirupöllönpoikaset saavat nimensä suorassa lähetyksessä sunnuntaina 21.5. Pöllönpoikasille tuli yli 500 nimipariehdotusta, joiden joukosta raati valitsi viisi suosikkiaan. Nyt te pääsette äänestämään lopullisesta valinnasta!

Uusimmat sisällöt - Miljoona linnunpönttöä