Hyppää pääsisältöön

Radio liitonarkin äärellä

"Oletteko koskaan tulleet ajatelleeksi, mihin liitonarkki on joutunut?" kysyy toimittaja Erkki Saarenheimo ohjelmassaan vuonna 1961. Kyse on Raamatun Vanhassa testamentissa kuvatusta juutalaisten pyhästä arkusta, jossa tarinan mukaan säilytettiin Jumalan Moosekselle antamia laintauluja eli kymmentä käskyä. Radio-ohjelmassa Saarenheimo puhuu liitonarkin legendasta ja kertoo omasta vierailustaan Etiopiassa, jossa arkin oli väitetty nykyisin olevan.

Raamatun mukaan liitonarkki tehtiin Siinainvuorella. Arkin on esitetty olevan merkki Jumalan ja israelilaisten välisestä pyhästä liitosta. Juudan kuninkaan Daavidin aikana arkki vietiin Siioniin eli Jerusalemiin. Kuningas Salomonin aikana arkkia säilytetiin kuninkaan itsensä mukaan nimetyssä temppelissä. Eri legendojen mukaan arkin on kerrottu tullen myöhemmin ryöstetyksi joko babylonialaisten tai egyptiläisten toimesta.

Etiopialaisen tarukokoelman mukaan arkki olisi sijoitettu Etiopiaan Aksumin kaupunkiin, jossa sitä vartioi tehtävälleen pyhittäytynyt munkki.

Toimittaja Erkki Saarenheimo matkusti Etiopian pohjoisosaan, Adoua-vuorten juurella sijaitsevaan kaupunkiin etsimään mystistä reliikkiä. Aksumiin pääsi vain hallituksen erikoisluvalla. Lisäksi toimittajalle määrättiin santarmi mukaan vierailun ajaksi. Mitään nauhoituksia Aksumissa ei olisi saanut tehdä, mutta Saarenheimo teeskenteli vilustumista, joten hän otti päällystakin mukaansa. Takin alla mukana kulkeutui magnetofoni ja ohjelmassa kuultavat äänet onkin nauhoitettu paikan päällä Etiopiassa.

Kun kerran olin päässyt näin lähelle kristikunnan kalleinta aarretta, en aikonut luopua tästä viimeisestä taipaleesta.― Erkki Saarenheimo muistelee matkaansa

Aksumissa asui ohjelmavuonna noin 10 000 asukasta, pääasiassa pappeja ja munkkeja. Aikoinaan se oli kukoistavan valtakunnan pääkaupunki. Etiopian kuningaskunta kääntyi kristinuskoon jo 300-luvulla ja se on maailman vanhimpia kristinuskoon kääntyneitä valtioita. Aksumin kulttuurista ennen kristinuskoa muistuttavat kaupungissa kohoavat suuret obeliskit. Nähtävyys on myös vuonna 1665 rakennettu Pyhän Siionin Marian kirkko, jossa liitonarkin väitetään olevan.

Kirkoon astuttaessa on kengät riisuttava. Saarenheimo kuvailee ohjelmassa miten valkopukuiset papit liikkuivat ja puhuivat palvontaseremonian aikana. Käytetty kieli oli muinaista etiopiaa eli ge’ezin kieltä, jota Etiopiassa ei enää puhuta, vaan se on käytössä vain seremoniakielenä kuten latina roomalaiskatolisilla.

Saarenheimo kertoo, että 1800-luvun lopulla väitetty liitonarkki oli näytetty eräälle eurooppalaiselle papille. Sittemmin arkkia ei ole enää esitelty, vaan se pidetään koko ajan piilossa verhojen takana. Palvontaseremonia on kuitenkin itsessään niin vaikuttava, että Saarenheimo soisi niiden jatkuvan vastedeskin, vaikkei verhon takana todellista liitonarkkia olisikaan.

Liitonarkin legenda on tullut myöhemmin tunnetuksi myös populaarikulttuurista. Steven Spielbergin vuonna 1981 ohjaamassa Kadonneen arteen metsästäjät -elokuvassa arkelogiseikkailija Indiana Jones löysi maagisen arkin Egyptistä. Tutkijat ovat arvelleet liitonarkin olleen todellisuudessa israelilaisten jumalankuva, jota olisi palvottu ja kuljetettu mukana esimerkiksi taistelukentille. Raamatun tarinoiden mukaan arkilla olisi ollut suuri merkitys israelilaisten sotamenestyksessä naapurikansoja vastaan.

Näytä kartalla (Google)

Kommentit