Hyppää pääsisältöön

Star Warsin Rogue One - legendaarisia hahmoja vai kertakäyttötavaraa?

Rogue One
Rogue One Kuva: Lucas Film 2016 Darth Vader

Star Wars –universumi haarautuu nyt valkokankaalla erillisiksi spin-off-elokuviksi eli ”antologiaelokuviksi”. Rogue One: A Star Wars Story –elokuva sijoittuu ajassa episodien 3 ja 4 väliin, aikaan jolloin planeettoja tuhoavaa Kuolemantähteä rakennettiin. Rogue One on hektinen avaruusseikkailu, mutta nostalgiapitoisuus tukahduttaa uudet keksinnöt. Hahmoja ei ole kirjoitettu jatkettaviksi pääsarjassa. Löytyykö Rogue Onesta silti aikaa kestäviä legendan aineksia? Syntyykö uusia hansoloja ja bobafetteja?

Jyn
Jyn Kuva: Lucas Film Rogue One

1. Karismaton päähenkilö Jyn Erso

Rogue Onen Jyn Erso (Felicity Jones) on perheensä menettänyt tyttö, joka ajautuu kapinallisten puolelle. Jyn etsii kadonnutta isäänsä. Viime vuosina on nähty Hollywood-elokuvissa nuorien naistoimintasankarien vyöry Nälkäpelistä Force Awakensiin. Jyn muistuttaa paljon ellei liikaakin edellisen Star Wars - Force Awakensin sankaritarta Reyta (Daisy Ridley), mutta hahmolle kirjoitetut tilanteet ovat yksiulotteisia ja totisia: ryppyotsaista temmellystä ja sentimentaalisia tilanteita. Laimea romanssin tynkä kapteeni Andorin kanssa jatkaa Star Warsin esipuberteettisia perinteitä. Huumori putosi avaruuteen ja Jyn-hahmosta tuli pahvinen.

Cassian
Cassian Kuva: Copyright: 2015 Lucasfilm Ltd. & ™, All Rights Reserved. Rogue One

2. Kapteeni Cassian Andor ei ole Han Solon veroinen

Harrison Fordin läpimurtorooliksi muodostunut Han Solo oli yhdistelmä veijarimaista lurjusta ja sääntöjä halveksivaa roistoa. Ja hänellä oli iso, hellyttävä, karvainen kaveri Chewbacca. Kapteenilla Andorillakin on kyllä sympaattinen sidekick-robotti K-2SO, mutta robotti on karismaattisempi kuin isäntänsä (kts. kohta 4).

Cassian Andoria on muovattu Han Solon mallin mukaan. Kapteeni Andor (Diego Luna) nähdään elokuvan alkupuolella moraalisesti kyseenalaisessa vakoojan työssä. Raakoja tekoja on vaikea antaa anteeksi, vaikka Cassianin lapsuus on kulunut keskellä raakaa sotaa (tätä ei ole edes dramatisoitu). Sympatiamittari ei ehdi nousta ylös punaiselta, kun onkin jo aika jättää hahmolle hyvästit.

Krennic
Krennic Kuva: Lucas Film Rogue One

3. Pahis Orson Krennic

Imperiumin insinöörijoukkojen kenraali Orson Krennic (Ben Mendelsohn) on kunnianhimon riivaama mies, joka haluaa saada Kuolemantähden valmiiksi ja todistaa keisarille arvonsa. Tämän takia hän on valmis kiristämään sankari Jynin keksijäisää.

Pahiksen ainekset ovat lupaavat. Krennic joutuu jatkuvasti ylempiensä nöyryyttämäksi ja manipuloimaksi, ja hän yrittää epätoivon vimmalla onnistua. Tässä mielessä Krennic on monien harmaan alueelta pimeän puolelle vaeltavien Star Wars -hahmojen sukulaissielu, ei vähiten Darth Vaderin. Rogue One -elokuva ei kuitenkaan tarjoa tälle piinatulle hahmolle tarpeeksi temmellyskenttää, ja hänen tähtien sotansa jää vaisuksi.

Robo
Robo Kuva: Copyright: 2016 Lucasfilm Ltd. & ™, All Rights Reserved. Rogue One

4. K-2SO-robotti korjaa potin

Star Warsin robotit C-3PO ja R2-D2 ovat jo populaarikulttuurin ikonisia hahmoja. Rogue Onessa K-2SO nousee Star Wars –kaluston keskitason paremmalle puolelle. C-3PO:n tavoin robotti tuntee olevansa paremmin ohjelmoitu kuin mihin sille annetut vaatimattomat palvelijan tehtävät tarjoavat haastetta. Humoristisesta K-2SO:Sta tuleekin mielenkiintoisempi peltihahmo kuin hänen isännästään kapteeni Andorista. K-2SO:n honkkelo design on selvästi saanut vaikutteita animaatioklassikoista Rautajätti ja Kikin lähettipalvelu.

Warriors
Warriors Kuva: Copyright: 2015 Lucasfilm Ltd. & ™, All Rights Reserved. Rogue One

5. Sivuosataistelijat ovat äijiä

Rogue Onessa on kaksi kiinnostavaa taistelijahahmoa, sokea taistelijamunkki Chirrut Imwe (Donnie Yen) ja hänen selustaansa turvaava tulivoimainen Baze Malbus (Jaiang Wen). Voimaloitsuja jatkuvasti manaava Imwe vaikuttaa olevan epävarma alemman tason jedi, mutta taistelee kung fu –mestarin tyylillä. Nämä ovat sympaattisia tyyppejä, joita olisi katsonut enemmänkin. Kuin etäinen kaiku Kurosawan Seitsemän samuraita -elokuvasta.

Mads Mikkelsen
Mads Mikkelsen Kuva: Lucas Film Rogue One

6. Mads Mikkelsen liian vähäpätöisenä

Sankaritar Jynin isä, keksijä Galen Erso (Mads Mikkelsen) on pakotettu suunnittelemaan Kuolemantähteä, planeettoja tuhoavaa superasetta imperiumin armeijalle. Jo useasti poikkeuksellisen karismansa näyttänyt (mm. Casino Royale) Mads Mikkelsen ei pääse tarpeeksi esille Rogue Onessa. Hän on mukana elokuvassa kuin käyttämätön luonnonvara.

Forest Whitaker
Forest Whitaker Kuva: Lucas Film Rogue One

7. Forest Whitaker: kaikuja skientologiasta

Forest Whitaker on kieltämättä laatunäyttelijä, mutta tässä hänen kapinallisten äärilaitaa edustava hahmonsa Saw Gerrera tuo liikaa mieleen Whitakerin nolon roolityön kammottavan huonossa skientologisessa scifi-elokuvassa Taistelukenttä Maa.

Tarkin Cushing
Tarkin Cushing Kuva: Lucas Film Rogue One

8. Vanhat elokuvatähdet palaavat animoituina

Rogue One -elokuvassa nähdään kaksi alkuperäisen Star Warsin (1977) tähteä cgi-animoituina. Carrie Fisher palaa nuorennettuna prinsessa Leian hahmossa valkokankaalle, ja jo manan majoille 1994 vaeltanut brittikauhun legenda Peter Cushing yllättää kuolemantähden kuvernöörinä. Teko-Cushingilla repliikkejä on useampia, ja hahmo on ihan onnistunut, joskin kuitenkin ujo testi. Onko tässä elokuvan tulevaisuus? Palaavatko Bogart, Brando ja Marilyn vielä valkokankaalle?

Troopers
Troopers Kuva: Copyright: 2015 Lucasfilm Ltd. & ™, All Rights Reserved. Rogue One

Artikkeliin lisätty linkityksiä samaa aihepiiriä käistteleviin sisältöihin 28.12.2016 klo 11:42.

Kommentit