Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Kaksi askelta kuolemaan

Niklas Meltio kuvasi kurdisotilaita Irakissa etulinjassa.
Kurditaistelijat etenevät Tis Kherabin kylästä uusille alueille. Niklas Meltio kuvasi kurdisotilaita Irakissa etulinjassa. Kuva: ©Niklas Meltio yle tv1

TV1 torstaina 22.12.2016 klo 22.00 - 22.30, uusinta keskiviikkona 28.12. klo 22.50
Katsottavissa Yle Areenassa

Isis-järjestö on ahtaalla Irakissa. Kylvetyt miinat aiheuttavat ongelmia sotilaille ja siviileille. Kuvajournalisti Niklas Meltio kuvasi kurdisotilaita etulinjassa ja oli paikalla, kun arvostettu kurdisotilas purki viimeisen miinansa.

Niklas Meltio kuvasi kurdisotilaita Irakissa etulinjassa.
Haavoittunutta Dr. Suleymania siirretään sairaalaan. Niklas Meltio kuvasi kurdisotilaita Irakissa etulinjassa. Kuva: ©Niklas Meltio yle tv1
Niklas Meltio kuvasi kurdisotilaita Irakissa etulinjassa.
Tarkka-ampujien ja kranaatti-iskujen ristitulessa. Niklas Meltio kuvasi kurdisotilaita Irakissa etulinjassa. Kuva: ©Niklas Meltio ulkolinja: kaksi askelta kuolemaan
Niklas Meltio kuvasi kurdisotilaita Irakissa etulinjassa.
Tarkka-ampuja etsii vastapuolen tulittajaa. Niklas Meltio kuvasi kurdisotilaita Irakissa etulinjassa. Kuva: ©Niklas Meltio yle tv1

Kohtalokas operaatio

Irakin armeija yrittää parhaillaan vallata Pohjois-Irakissa sijaitsevaa Mosulia takaisin terroristijärjestö Isisiltä, joka valtasi kaupungin vuonna 2014. Seurauksena oli hirmuhallinto ja väkivaltaisuuksia.

Niklas Meltio oli mukana kun operaatio aloitettiin ja Mosul sekä lähellä sijaitseva Bashiqan kaupunki piiritettiin. Eteneminen ei ole ollut helppoa. Vastarinta on kovaa ja tiet ja kylät ovat ansoitettuja.

Meltio kuvasi kun kurdijoukot tunkeutuivat kyliin ensimmäistä kertaa. Vastassa oli Isisin taistelijoita, ansalankoja ja miinoja. Yksikin väärä liike tai muutama askel sivuun voi niissä oloissa merkitä kuolemaa.

Sen sai kokea myös kurdijoukkojen parhaimpana miinanraivaajana ja kouluttajana tunnettu Dr. Suleyman. Meltio oli mukana kun Dr. Suleyman purki viimeisen miinansa. ”Hän ehti purkaa neljä miinaa, mutta viides oli kohtalokas. Miinan räjähdyksessä kuoli välittömästi Dr. Suleymanin oppipoika ja hän itse loukaantui vakavasti. Dr. Suleyman lennätettiin ensin Erbiliin ja sieltä edelleen Saksaan, jossa hän lopulta menehtyi", Meltio kertoo.

Niklas Meltio kuvasi kurdisotilaita Irakissa etulinjassa.
Vapautetun kylän naiset surevat Isisin surmaamia läheisiään. Niklas Meltio kuvasi kurdisotilaita Irakissa etulinjassa. Kuva: ©Niklas Meltio yle tv1
Niklas Meltio kuvasi kurdisotilaita Irakissa etulinjassa.
Kyläläiset tervehtivät kaduilla kurditaistelijoita. Niklas Meltio kuvasi kurdisotilaita Irakissa etulinjassa. Kuva: ©Niklas Meltio yle tv1
Niklas Meltio kuvasi kurdisotilaita Irakissa etulinjassa.
5000 asukkaan kaupunki odotti pitkään vapautumista. Niklas Meltio kuvasi kurdisotilaita Irakissa etulinjassa. Kuva: ©Niklas Meltio yle tv1

Mitä Mosulin valtauksen jälkeen?

Niklas Meltiosta on selvää, että Isis tulee pakenemaan Mosulista.

”Tämän jälkeen syntyykin kysymys Kurdistanin ja Irakin alueiden rajoista. Mihin tämä raja vedetään? On selvää, että kurdijoukot valmistautuvat puolustamaan nyt omia rajojaan ja näkevät historiallisen hetkensä koittaneen. He ovat unelmoineet itsenäisestä Kurdistanista vuosikymmeniä.”

Ongelmat eivät poistu, vaikka Isis saadaan ajetuksi Irakista. Yksi asia on myös varma. Pelko jää senkin jälkeen kun Isis on lyöty.

Ohjaus: Niklas Meltio ja Ari Lehikoinen. Tuotanto: Yle, 2016.

Niklas Meltio kuvasi kurdisotilaita Irakissa etulinjassa.
Perhe on paennut läheisestä kylästä Tis Kherabiin. Niklas Meltio kuvasi kurdisotilaita Irakissa etulinjassa. Kuva: ©Niklas Meltio yle tv1

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.