Hyppää pääsisältöön

Älä sorru joulupainajaiseen!

Joulumuori-nukke.
Joulumuori-nukke. Kuva: Pixabay marja hintikka live,joulu

Oletko sinä sitä joukkoa, jolle tulevat juhlapyhät ovat totista työtä? Monet meistä haluavat suorittaa ne mahdollisimman täydellisesti, vaikka pidemmän päälle suorittaminen tekee elämästä raskasta ja hävittää ilon tunteet arjesta. Kannattaakin pysähtyä miettimään, mitä juuri sinä ja perheesi juhlapyhiltä haluatte, kirjoittaa Väestöliiton asiantuntija Riikka Riihonen.

Jouluun ja juhannukseen - perinteisiin juhlapyhiin - liittyy usein älytön määrä odotuksia. Pitäisi olla laatuaikaa, kun koko perhe on vihdoin yhdessä ja vapaalla. Mielikuvissa kiltit lapset leikkivät sopuisasti suvun aikuisten keskustellessa henkeviä monen ruokalajin illallisen ääressä. Koti kiiltää puhtaana ja pöytä notkuu herkkuja – tietysti itse tehtyjä. Someen lisäillään sitten ihania valokuvia yhteisistä onnenhetkistä.

Kuinkahan realistisia nämä mielikuvat ovat? Kuinka paljon voi odottaa yhdeltä päivältä vuodessa? Mitä kaikkea on tehtävä ja suoritettava, jotta nuo odotukset täyttyvät?

Mitä kaikkea on tehtävä ja suoritettava, jotta nuo odotukset täyttyvät?

Tunnustatko olevasi sitä joukkoa, jolle juhlapäivään valmistautuminen on totista työtä, suorastaan painajainen? Ota askel taaksepäin ja katso itseäsi ulkopuolisen silmin. Monet meistä ovat taipuvaisia suorittamaan kaikenlaista, muun muassa näitä vähän erityisempiä juhlia. Suorittaminen tekee elämästä pitkän päälle raskasta ja hävittää ilon tunteet arjesta.

Antaako sinulle onnen tunteen, jos olet pyyhkinyt ovenkarmit ja järjestänyt kaikki piironginlaatikot ennen joulunviettoon ryhtymistä? Tuntuuko juhannus juhlalta vain, jos leivot kakut koko suvulle ja hyörit muiden vuoksi keittiössä koko päivän?

Jos vastaat näihin kysymyksiin ”kyllä”, olet hyvässä asemassa, koska nautit tekemisestä sinänsä ja lisäksi tunnistat sinulle tärkeät asiat. Jos vastasit ”ei”, on ehkä aika miettiä, mikä tekisi sinut tyytyväisemmäksi ja iloisemmaksi.

Uskalla ajatella toisin.

Ehkäpä olet raahannut lapsuudenkodistasi mukanasi perinteitä, joilla ei kuitenkaan ole sinulle itsellesi arvoa. Ehkä vertaat jaksamistasi Facebookin huikeisiin postauksiin perhejuhlista, joissa on ihan eri tason järjestelyresurssit.

Pieni rimanlasku voisi tehdä hyvää.

Toisinaan teemme asioita vain miellyttääksemme muita, esimerkiksi omia vanhempiamme tai puolisoamme. Jotkut meistä näkevät itsensä ylipäätään arvokkaina vain, jos hoitavat kaiken täydellisesti. Silloin pieni rimanlasku voisi tehdä hyvää.

Suorittamalla vain muille tärkeitä asioita voi pidemmän päälle kadottaa yhteyden itseensä.

Onkin tärkeää pohtia, minkälaisia asioita sinä ja perheesi itse toivotte ja tarvitsette juhlapäivinä. Joskus toiveet voivat olla vähän hullujakin tai tuntuvat mahdottomilta, mutta onko osa niistä silti mahdollista toteuttaa? Jokainen perhe on erilainen ja näin jokaisen perheen traditiot voivat myös olla omanlaisiaan.

Sinulla on lupa tehdä itsesi tyytyväiseksi.

Aikuisen ihmisen pitäisi saada viettää juhlapäivänsä sillä tyylillä, mitä itse toivoo. Muutoksen aikaansaaminen voi kuitenkin vaatia aikaa ja kanttia pitää oman päänsä.

Maailma ei romahda, vaikka traditioita muutetaan. Joskus läheisesi joutuvat hetken nieleskelemään hyväksyäkseen uudenlaisen tapasi ajatella. Pidä kuitenkin kiinni siitä, että sinulla on lupa tehdä itsesi tyytyväiseksi.

Kuinka ollakaan, kun teet itsesi onnellisemmaksi, samalla ehkä saavutat jotain mielikuviesi ja toiveidesi ihanista juhlahetkistä.

Kirjoittaja: Riikka Riihonen, LT, lastenpsykiatriaan erikoistuva lääkäri, Väestöliitto ry

Lisää ohjelmasta

Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu
Pikkutytöt pyjamissaan jouluna
Pikkutytöt pyjamissaan jouluna Kuva: pixabay.com/CC0 Public Domain joulukysely
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.