Hyppää pääsisältöön

Havaintoja ja iloja ja muutama miete.

Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko
Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko Kuva: Yle / Annukka Palmén-Väisänen ajatusten miljoonalaatikko

Havaintoja ja iloja ja muutama miete.

Monilla on nykyään hirmu kalliit kengät. Mutta monet (erit) joutuvat käyttämään halpia jäljitelmiä, vaikka ne olisivat kuinka terveettömät jaloille.

Joidenkin graafisten merkkien nimitykset voisivat olla jonkun ihmisen nimi.
Esim. Tilde Guillemet ( ˜ » ) kuulostaa aivan sveitsiläiseltä feministitaiteilijalta, joka tekee lasiveistoksia sulattamalla ja liimailemalla lasipulloja betonilattiaisessa työtilassaan. Hän on läheisen apteekin paras laastariasiakas.

Ei voi älytä, miten jotkut voivat ymmärtää omaa kieltään. Oli esim. netissä sellainen kuin:
"இது புலப்பாட்டு முரண்பாட்டிலிருந்து தோன்றுவதாக அறியப்படுகிறது, குறிப்பாக முடிவெடுத்த பின் வரும் முரண்பாடுகளால் ஏற்படுகிறது. அதிமுதலீடுகளில் ஈடுபடும்போது, இரண்டு ஒத்த மாற்றுக்கள் (மாற்று வழிகள், பொருள்கள்) இருக்கும்போது, இக்கழிவிரக்கம் ஏற்படுகிறது". -
Niin eihän normaalit tajua mitään siittä, mutta niille kielisilleen se on selvää kuin pasmat!

Luulin, että kahvilassa istui näyttelijä Bill Nighy. Ei istunut. Olikin joku muu, luult. entinen hippi, tai kaidalta polulta suistunut agronomi. (Suist! ..#@£!!!)

Onkohan paholaisella kavereita?

Mitä matalammalta rapina kuuluu, sen parempi!
(Kun, jos pensaikossa rapisee, niin se voi olla salamurhaaja, tai siili.)

Ulla-nimisillä on usein hienoja villaisia juttuja, jotka joku on tehnyt.

Monet eivät tiedä mitä pasmat ovat, vaan sen vain, että ne menivä sekaisin siltä! (...#@£!!!)

On aivan älytöntä käydä tai lietsoa nettisotaa siitä, kumpi on parempi, Batman vai Tarzan.

Linux on parempi kuin Mac tai Windows!!

Sana pasma tarkoittaa lautanauhan teossa tietyn kierrosmäärän, tavallisesti 60 kierrosta, sisältäviä lankavyyhden osia. Lankaa vyyhdettäessä kukin pasma erotetaan omaksi nipukseen pasmalangalla. Kun vyyhti on jaettu pasmoihin, se myös pysyy paremmin selvänä, ja siitä on helppo ottaa yksittäinen lanka erilleen. Jos pasmat menevät sekaisin, edessä on ikävä selvitystyö. (Urbaanisanakirja.com)

Urbaani Kaupunkilainen, tulee Latinankielisestä sanasta urbs, joka tarkoittaa kaupunkia. (Urbaanisanakirja.com)

.com (commercial, suom. kaupallinen) on kansainvälinen ylätason verkkotunnus. Se on yksi alkuperäisistä ja ensimmäisistä ylätason verkkotunnuksista, jotka otettiin käyttöön tammikuussa 1985. Internetin kasvaessa siitä on tullut suosituin ylätason verkkotunnus. .com-verkkopäätettä hallinnoi Verisign ja se yhdessä .net-verkkopäätteen kanssa muodosti vuonna 2005 yli puolet kaikista verkkopäätteistä. (Wikipedia)

Wiki on verkkosivusto, jonka sisältöä käyttäjät voivat itse muokata haluamallaan tavalla.
Ensimmäisen wikiohjelmiston (WikiWikiWeb) kehittänyt Ward Cunningham määritteli wikin "yksinkertaisimmaksi verkossa olevaksi tietokannaksi, jonka olisi mahdollista toimia."[1]
Nimi juontuu ilmaisusta "wiki wiki", joka tarkoittaa nopeaa havaijin kielellä. (Wikipedia)
Alkujaan .com-verkkopäätteet suunniteltiin kaupallisiin tarkoituksiin, mutta niitä on voinut rekisteröidä kuka tahansa 1990-luvun puolivälin jälkeen.

Havaiji on Havaijin saariryhmän alkuperäisväestön alkuperäinen kieli.
Havaijissa on viisi lyhyttä vokaalia /u, i, o, e, a/ ja viisi pitkää vokaalia /u: i: o: e: a:/. Havaijissa on vain kahdeksan konsonanttia, h l k p n m w ', ' tarkoittaa glottaaliklusiilia. Konsonantti /t/ puuttuu havaijista, mikä on erittäin harvinaista maailman kielissä.
Englannin kielestä havaijiin lainatuissa sanoissa konsonantit korvataan havaijin äänteillä seuraavasti: p b f > p, v w > w, hw > hu tai w tai u, h sh > h, l r > l, m > m, n ng > n, t d th s sh z ch j k g > k, j > i
Esimerkki havaijiin lainatuista sanoista: englannin George > havaijin Keoki, Finland > Pinilana (Suomi), brush > palaki, beer > pia. Englannin sh voi lainautua havaijiin joko h:na tai k:na. Havaijin /k/-äänne vastaa peräti kymmentä englannin konsonanttia. (Wikipedia)

Millaisiahan työtovereita paholaisella on? Jos niillä on työpaikalla kahvikassa, niin jättääkö jotkut maksamatta vaikka juovat kahvia? Eivätpä jättäisi! Se on väärin paholaista, ja toisia sen kavereita kohtaan!

Hauskoja asioita, sanoja, nimiä jne ovat:

Tulsa, Magdeburgin puolipallot, suona (eräs kiinalainen torvi), retroperitoneaalitila, puosu, (al-)mumäththilä (ال-(ممثّلة, näyttelijätär arabiaksi, jankki eli leipäressu, rientää, Hatsaturjan, polyptoton, polysyndeton, asyndeton, kimrööki, pulska, räähkä (eli syntinen, Karjalan kieltä), kuoma, Jänis, sadettaja, hupakko, tuk-tuk, duduk, Faruk, tapuli, Taras Bulba, hittiitit, hopliitti, kuona, växtextraktdryck, Tiepolo (italialainen sukunimi), ja luunappi.

Ja englanninkielisiä umpteen, fifty-eleven, yolk, eggnogg, reek, dapper, dilapidated, Bible thumper, skedaddle, ilk, aardvark, dreich ("viheliäinen, kurja synkkäsadekeli", skottimurretta), "Sunakku" (Snack-bar, perustuu sanaan "snack" japaninenglanniksi äännettynä) ja glitch hop & Turtle-wax.

Tosin paljon muitakin hyviä sanoja jne on, mutta tuossa tuli joitain, aluksenne.

Sähköjohtopasmasekasotku
Sähköjohtopasmasekasotku Kuva: MK: Pasmat melkein kunnossa! sähköturvallisuus

Sitten luontohavaintoja:

Jos kuljetetaan kahdessa kuorma-auton kattoon hitsatussa, u-kirjaimen muotoisessa telineessä jäykkää, kymmeniä metrejä pitkää pitkää, jäykkää ja paksua jousea kahdella kuorma-autolla, siten että ekassa kuorma-autossa on katolla jousen alku- ja toisen auton katolla sen loppupää, niin pitää olla ihan sikana vahva kuski kummankin auton ratissa, että jaksaa vääntää rattea ja pitää auton tiellä, kun mutkassa se jousi yrittää kammeta ne autot hatelikkoon. Kertoo siitä ajosta kuskit illalla kotona varmasti ehkä! Ja on hauikset kipeänä niillä kuin merijalkaväen punnertajimmilla!

Jos on iso näkkileivän "muru" tai timantinkovaksi kuivanut leivän murtopalamurunen lattialla ja astuu siihen paljaalla jalalla yöllä, niin voi parkaista jumalisinkin ihminen kirouksen. (Mutta sitä ei lasketa, koska se olisi jo kohtuutonta!)

Jyväskylässä on hienot iltavalot. On oikeasti onnistuttu siinä. Kelpaa niiden elellä siellä!

Mahan pohjasta tahattoman rentona tuleva hörötys on jotenkin outo, jos se höröttäjä on viimeisen päälle meikattu nuori nainen, jonka jokainen tyylin jne. yksityiskohta on tarkkaan mietitty. Ja sitten tulee sellainen hörötys, joka oikeasti kuuluu terassien kaljaukoille toisen päivän kännissä.
Röhöhöhöhöhö! (Ja koko kahvilassa kaikki ensin vaikenevat ja sitten sanovat itsekseen kielellä etuhampaisiin natskuttaen "Nt! nt! nt! nt! nt!"

Ja jos oltaisiin Japanissa, se höröttäjä-tyttö menisi nelinkontin ja kumartaisi päänsä lattiaan, ostaisi häpeä-tuhkan hätätila-automaatista häpeätuhkapaketin, sirottelisi sitä ylleen, ja katuisi, ja samassa se olisikin jo ohi, ja tavallinen puheensorina palaisi siihen Sunakkuun.

Jos joutuisi yksinäiselle saarelle vuosikausiksi viettämään, ja saisi ottaa mukaan kolme asiaa, niin minä ehkä ottaisin infrastruktuurin, kirjaston ja kynsisakset.

Tuomiokapituli on liian pelottava sana.

Allu on kiva kutsumanimi.

Mutta tuomiokapituli on liian pelottava sana; niiden siellä kannattaisi palkata imagokonsultti.

Yksi äänenavausharjoitus on sellainen, että "niipm naapm niipm naapm". Missä järki! Ei kenenkään pitämässä puheessa ole sellaista osaa että "niipm", tai "naapm" tai "niipm-naapm". Mitä vasten sitä harjoittelisi, kovassa kiireessä vielä. Olisi mielekkäämpää vaikka harjoitella sitä että "öööö... tuota.." koska melkein joka puheessa esiintyy se, mutta ei naapm!

Kahvilan ikkunasta näin, kun asemalta päin tuli paljon jalankulkijoita, jotka marssivat tasaista tahtia ikkunan ohi, kaikki samaan suuntaan. Tuli sellainen tunne, että kuin myyttiset sopulit, ne kävelevat yhtenäisenä ihmismattona maapallon reunalle, ja humpsahtavat reunan yli tyhjyyteen. Ja jos joukossa on englanninkielisiä, niin ne huutavat reunan yli mulahtaessaan, että "Weeeeeeeeeeeee!"

Toivoo:

Yksi monten puolesta.

Kommentit
 • Markus Kajo: Ennen kuin oli "mitään", oli jo sentään jotain.

  Mikä toimi nettitrivian esiasteena, miettii M. Kajo.

  ...Emme jääneet odottamaan, kirjoittaako täti vastaan, että on saanut tiedon matkastani, ja että olisiko hän ylipäätään edes kotona tuolloin. Ei näet ollut mitään syytä, miksi täti ei olisi ollut maisemissa. Hänhän asui kotonaan. Miksei hän siis olisi siellä! Ja sitäpaitsi minä en halunnut odotella korttien postittumista päiväkaupalla.

 • Markus Kajo: Asiaa naisten pulista

  Hyvyys, pahuus palkitaan vain saduissa?

  "...Ja luonto uhkaa kostolla, jos vielä sitä hiilletään, tai vaikka ei edes lisää hiillettäisi! Luulisi, että edes luonto on meidän puolella, ilmasto ihmisten ilona ilmaiseksi, mutta ei."

 • Ennen, nyt ja kohta!

  Markus Kajo miettii 40 vuottaan Ylessä, ja ensi vuotea, mm.

  Muistaakseni oli maanantai kun aloitin Ylen palveluksessa 80-luvun alussa, joten on ihan soveliasta, että lopetan perjantaina. Ei tule keskeneräisiä työviikkoja uralle suotta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Näkökulmat

 • Markus Kajo: Ennen kuin oli "mitään", oli jo sentään jotain.

  Mikä toimi nettitrivian esiasteena, miettii M. Kajo.

  ...Emme jääneet odottamaan, kirjoittaako täti vastaan, että on saanut tiedon matkastani, ja että olisiko hän ylipäätään edes kotona tuolloin. Ei näet ollut mitään syytä, miksi täti ei olisi ollut maisemissa. Hänhän asui kotonaan. Miksei hän siis olisi siellä! Ja sitäpaitsi minä en halunnut odotella korttien postittumista päiväkaupalla.

 • Markus Kajo: Asiaa naisten pulista

  Hyvyys, pahuus palkitaan vain saduissa?

  "...Ja luonto uhkaa kostolla, jos vielä sitä hiilletään, tai vaikka ei edes lisää hiillettäisi! Luulisi, että edes luonto on meidän puolella, ilmasto ihmisten ilona ilmaiseksi, mutta ei."

 • Ennen, nyt ja kohta!

  Markus Kajo miettii 40 vuottaan Ylessä, ja ensi vuotea, mm.

  Muistaakseni oli maanantai kun aloitin Ylen palveluksessa 80-luvun alussa, joten on ihan soveliasta, että lopetan perjantaina. Ei tule keskeneräisiä työviikkoja uralle suotta.

 • Kultainen noutaja

  Opettavaisen tarinan kansalle nosti esiin Kajo.

  "...Ahneuksissaan mies saunoi itsensä henkihieveriin. Liian kova konsti se selvästi oli, pakkosaunonta, mietti hän..."

 • Käynti pienenä

  Soittoa ja tapahtumia mielen sisällä, pääasiassa.

  Olo on kuin koira murisisi jossain. Tai murisisi jokin paljon pahemepi. Paholainen, seitinohuen ulottuvuuksienvälisen suihkuverhon takana murisisi vaikka.

 • Kelluessaan

  Mielihavaintoja veden piirissä ollessa

  Vesi oli suolatonta, ja siksi välillä kirveli nenässä. Paradoksaalista oli se, että kirveli juuri suolattomuus, eikä -lallisuus, kuten maallikko helposti luulisi.

 • Tyhmä jo pienenä

  Toistuvan yksinkertaisuutensa lamentaatioasialla on Kajo.

  "Jos ei lasketa sitä, että aikuisessa ihmisessä on lihaa ja luuta enemmän kuin lapsessa, ja laajempi nahka-osa hänellä kuin silkohapsena oli, niin melko vähän muuttuu ihminen elämänsä aikana..."