Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Kysyimme teiltä hulluinta saamaanne joululahjaa – Tässä parhaat vastaukset!

Keräsimme marraskuussa Kuningaskuluttajan katsojilta kokemuksia oudoista joululahjoista. Kiitokseksi niistä teimme videon, jolla kerromme, miten oudosta lahjasta tehdään paras lahja. Saimme vastaukseksi kymmeniä puhuttelevia tarinoita lahjoista - ja niiden antajista.

Lähettämistänne tarinoista nousi esille joitakin yhdistäviä tekijöitä. Suomalaisilla näyttäisi usein olevan taipumus antaa liian käytännöllisiä lahjoja. Useampi kyselyyn vastannut oli löytänyt kuusen alta saippuavillaa. Hämmentäviin tilanteisiin päädyttiin myös silloin, kun lahjan antaja ei ollut juuri ajatellut lahjan saajaa. Pojalle, jolla parrankasvu ei ole vielä alkanut, partakone saattaa tuntua hieman ajattelemattomalta lahjalta.

Toisinaan outo lahja koettiin jopa loukkaavana. Esimerkiksi lahjat, joilla yritetään vihjailla, että vastaanottajan tulisi tehdä jotain ulkomuodolleen eivät välttämättä hymyilytä aattoiltana. Usein outo lahja kuitenkin ilahduttaa saajaa juuri outoutensa vuoksi. Lyttääntynyt kääretorttu hymyilyttää, koska se tuo mieleen sen antajan erityislaatuisuuden.

Lahja väärälle ihmiselle

"Sain poikaystävän äidiltä joululahjaksi tyynyliinan, jossa oli hevosen kuva. Lahja oli outo, koska en mitenkään erityisesti pidä hevosista. Anoppi oli valinnut tämän kuva-aiheen, koska minun SISARELLANI oli hevonen. Annoin tyynyliinan sisarelleni."

"Hopeinen pizzaleikkuri. Mitä ihminen tekee hopeisella pizzaleikkurilla? Erikoisen valinnasta tekee sen, että sain lahjan kummitädiltäni, joka on kotitalouden opettaja. Lahja pölyttyy lapsuuteni kodissa avaamattomana ja käyttämättömänä."

"Tyttöystäväni osti akkupartakoneen joululahjaksi, mutta ennen parranajon alkamista, johon kului jokunen vuosi eteenpäin. Koneen akku kerkesi hajota, kun en ladannut sitä säännöllisesti. Akunvaihdon hinnalla olisin ostanut uuden koneen."

"Kirja, joka käsitteli äidin ja tyttären välisiä kommunikaatio-ongelmia. Tädilläni oli selkeästi viesti, että kommunikaatiomme ei pelaa. Tietysti tämä hienovarainen viesti oli pikkasen ontuva, koska olen kumminkin mies. No en tätä kirjaakaan lukenut, annoin sen äidilleni, joka kommentoi että olipa outo kirja."

Liian käytännöllistä


"Purkillinen viemärinavausrakeita. Käytännölliset lahjat voivat periaatteessa olla ihan kivojakin, mutta ei kuitenkaan ihan näin käytännölliset. Lahja päätyi tietenkin siivouskomeroon ja varmasti lopulta myös sinne minne se kuuluikin – siis viemäriin. Kaiketi niistä rakeista sitte lopulta, eli seuraavan kerran tukkoista viemäriä avatessa, iloakin oli, enemmän kuitenkin hämmennystä. Jotkut asiat vaan on kivempi ostaa itse kuin saada lahjapaketista. (Ensi jouluksi tiedossa on varmaan vessaharja?)"

"Hotellista varastettu pyyhe. Se oli varastettu selvästi hotellista, logoineen päivineen. Pyyhe päätyi käyttöön kaikesta huolimatta."

"Kuukautissuojapakkaus hienossa paketissa. Todella hämmentävä hyötylahja, joka tuli ilman muuta käytettyä kuukauden sisään."

"Pakastemustikoita. Huonosti kävi mustikoiden. Olimme joululoman matkoilla ja ne olivat sulaneet tietenkin. Se ei ollut lähettäjältään mitenkään kyllä erikoista. Sama täti on antanut lahjaksi parsitut Pirkka-sukkahousut. Postiluukusta väkisin työnnetty kääretorttu oli myös muuttanut muotoaan ja hauskuutti sillä tavalla vastaanottajaa."

Kummallinen lahja voi myös loukata

"Olin 12 tai 13 kun äiti päätti ostaa mulle joululahjaksi ladyshaverin. Olin tallilla viihtyvä poikatyttö ja säärten ajelu, muista intiimialueista nyt puhumattakaan, kiinnosti suurin piirtein saman verran kuin vedettömään kaivoon hyppääminen. Olin niin järkyttynyt ja loukkaantunut lahjasta, että pidin mykkäkoulua koko aaton. Äitini puolestaan loukkaantui mykkäkoulusta ja siitä, etten osannut arvostaa hänen anteliaisuuttaan. Ei ollut niitä ihan parhaita jouluja tämä, vaikkakin ikimuistoinen."

"Poikaystävätyyny. Tyyny on miehen hartia-kainalo-käsivarsi -muotoinen. Olihan siinä hyviä ajatuksia taustalla, mutta epäitsevarmana sinkkuna se ei tuntunut hyvältä. Nyt vain naurattaa mutta silloin kyllä loukkasi."

"Kortti, jossa minulle luvattiin oma poni. En koskaan saanut ponia. Lahjan antaja, isäni, on sentyyppinen ihminen, että jo tuolloin 9-vuotiaana tajusin heti kortin avattuani, ettei mitään ponia tule. Mutta yritin esittää riehakkaan ilostunutta asianmukaisesti."

"Määräaikainen lahja. Erityisesti on mieleeni jäänyt kaunis nukke. Lastenkotilapsena ei monia lahjoja tule mieleen. Tuon nuken muistan, koska seuraavana jouluna toinen tyttö sai sen. Talon tapaan lahjat kierrätettiin, lapsen ei oletettu ajattelevan mitään."

Joskus outous kuitenkin ilahduttaa

"Käytetyt karvanopat. Se oli joululahja lapsilta ja pyysivät laittamaan sen autoon, jotta auto vaikuttaisi nuorekkaammalta. Olivat ostaneet kirpparilta. Nopat ovat siirtynet autosta toiseen. Niissä on tunnearvoa. Löytyvät autotallista, ehkä."

"Koivuhalko ja käytetty virsikirja. Ollessani varhaisteini-iässä, jekkuileva isoveljeni oli eräänä jouluna käärinyt koivuhalon komeaan pakettiin, jonka sitten pukinkontista löysin. En oikein silloin vielä osannut ottaa sitä huumorin kannalta, vaan olin todella vihainen.

Olisiko ollut seuraava joulu, kun samainen rakas veljeni oli laittanut minulle joulupakettiin käytetyn virsikirjan. Silloin osasin jo nauraa asialle. Nyt jälkeenpäin olen jouluisin muistellut hymyssä suin jo edesmennyttä veljeäni ja hänen keppostelujaan."

"Patapata -saippuavilla. Sain lahjan pojaltani. Lahja oli niin liikuttava. Käytännöllinen lahja tuli käytettyä itse ja on sellainen muistikuva, että hän oli ajatellut myös itseään. Eli käytti villaa perhoja sitoessaan. En muista minkä ikäinen hän silloin oli, ehkä 11-12 v."

"Miehen tekemät bikinit. Bikinit oli tehty antiikkikuparista, messingistä ja nahasta.
Kyllä niitä muutaman kerran käytin "diivailemiseen" miehelle kotona."

Erikoisesta lahjasta syntyy ainakin hienoja tarinoita


"Olen liki 80-vuotias, silloin sotien jälkeen 8-9-vuotias, pieni Viipurissa syntynyt, Lappeenrannassa kasvava tyttönen. Poliittinen tilanne suhteessa Saksaan ja naapurimaahamme olivat niin kuin olivat. Joululahjaksi sain yllättäen tavaran, jota en ollut ikinä nähnyt ennen. Se oli ehkä n. 30cm korkea nuken WC.

Enoni, joka on minua 5 vuotta vanhempi, oli sen jostain saanut ja ajatteli lahjan ehkä humoristiseksikin. Mutta se oli myöhemmän ajan näkökulmasta katsottuna ihan oikea vesivessa. Siis ylhäällä vesisäiliö ja siitä roikkui naru ja siitä pystyi vessan pöntön vetämään, jos vettä laittoi.

En tiedä, mistä esine oli peräisin, ehkä saksalaista tuotantoa, mutta minulle se oli ihme. Asuinhan työläiskorttelissa vanhoissa puutaloissa, joissa oli pihan perällä koko talon väelle ulkohuone ja pihan perällä kasvatimme kaupunkioloissa niin kovin tärkeää elintarviketta kuin sikaa.

Joka tapauksessa en ikinä ollut nähnyt tuollaista ylellistä ”ulkohuonetta”. Olen usein vielä nykyäänkin, kun asia on tullut mieleeni, miettinyt, mitenkähän tuollainen esine on ylipäätään ilmestynyt sodan jälkeiseen pikkukaupunkiin."

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.