Hyppää pääsisältöön

Liha ei päädy lautaselle tappamatta eläintä

Possun ruhon pinta poltetaan
Possun ruhon pinta poltetaan Kuva: Rami Moilanen teurastus

Voimakas lannan haju iskeytyy päin kasvoja, kun nousen kuvausautosta sikalan pihalla. Olen tilalla, jossa 900 emakkoa porsii porsaita suomalaisten syötäväksi. Ajattelen mielessäni millaisissa oloissa emakot ja porsaat joutuvat viettämään elämäänsä ennen teurastusta.

Tilallinen Martin Ylikännö muistuttaa kuvaajaa, että kameran jalusta kannattaa jättää autoon, sillä sikalan haju on niin voimakas, ettei haju lähde muovisesta jalustasta pois. Puemme suojapuvut yllemme, pesemme kädet ja laitamme saappaat jalkaamme. Kärpäsiä surisee ympärillä, kun astumme sikalaan jossa eri painoiset porsaat ja erilaisessa synnytysvaiheessa olevat emakot on jaoteltu hyvin järjestelmällisesti omiin tiloihinsa.

Kuukauden ikäiset porsaat karsinassa, Huittinen
Kuukauden ikäiset porsaat karsinassa, Huittinen Kuva: Jari Pussinen porsas,Porsas,porsastuotanto

Lihan hinnan kasvulla paremmat olot eläimille

Vaikka tiedän, että nämä vastasyntyneet porsaat siirtyvät vuoden päästä teurastamolle, niin en voi ajatella eläintä katsoessa sen tuovan rahaa tai olevan pian kaupan tiskillä. Pikemminkin tunteet nousevat pintaan. Pienet elämänalut lämpövalojen alla ovat sydäntä hellyyttäviä. Sikalan omistaja Martin Ylikännö nappaa yhden niistä syliini. Kuvitella, että porsaita tulee maailmaan pääosin yhtä paljon kuin emakolla on nisiä ja ne taistelevat ensimmäisten elinvuorokausiensa aikana siitä, ketkä saavat parhaimmat maitoa erittävät paikat kaulasta alaspäin.

Kuukauden ikäisenä porsaat siirretään emakon viereltä toiseen tilaan. Näiden huoneiden karsinoissa on ajoittain touhukas tunnelma. Porsailla on heinän ja rehun ohella vesipiste, josta ne saavat vettä janoonsa ja leikkimiseen. Osa porsaista viihtyy puutarhaletkujen parissa, joita on laitettu virikkeeksi karsinan keskelle. Liekö tämä syynä siihen, etteivät porsaat pureskele toistensa häntiä. Moni nukkuu vieretysten, tosin osa tökkii kärsimättömästi vieruskaveriaan kärsällään.

Jo 30 kilon kokoisiksi kasvaneet porsaat ovat omassa tilassaan, jossa ne odottavat autoa lihasikalaan. Possuilla on tilaa standardikokoisessa karsinassa ison kokonsa vuoksi jo vähemmän.

Emakot ovatkin porsivia porsaita pidempään sikalassa, pari vuotta. Ne keinosiemennetään neljästä viiteen kertaan. Porsitushäkit, joihin emakot tuodaan kuukausi ennen porsitusta, ovat karuja. Tuntuu pahalta, ettei emakko porsaineen voi kulkea vapaasti isommassa tilassa, jossa olisi runsaasti heinää. Tämän päivän lihantuotannon vaatimukset ovat kuitenkin kovat - ne eivät tunnu sallivan nykykustannusten valossa possujen hyvinvointiin pohjautuvaa ratkaisua.

Martin Ylikännö ja toimittaja Helena Lappeteläinen kävelevät porsitushuoneessa
Martin Ylikännö ja toimittaja Helena Lappeteläinen kävelevät porsitushuoneessa Kuva: Jari Pussinen porsitushäkki
"Siirrä kaikki korut lukolliseen kaappiin, laita suojavaatteet ja saappaat ylle. Sen jälkeen pestään ja desinfioidaan kädet."

Pelottava teurastamovierailu

"Siirrä kaikki korut lukolliseen kaappiin, laita suojavaatteet ja saappaat ylle. Sen jälkeen pestään ja desinfioidaan kädet." Näin minua ohjeistetaan Atrian teurastamon pukuhuoneessa. Pääsen pian näkemään possun teurastukseen liittyvät vaiheet. Kuoleman kohtaaminen sekä jännittää että pelottaa yhtä aikaa.

Teurastamon navetta ei juurikaan eroa sikalan navetasta. Mietin, mahtavatko eläimet ymmärtää, millainen kohtalo niitä odottaa. Possut otetaan tila kerrallaan käytävään, jossa puskurit kuljettavat niitä kohti hissiä. Ihmistyötä tähän ei enää tarvita ja sen ansiosta eläin kärsii vähemmän. Puskurit siirtävät rauhallisina pysyvät possut ryhmiin, jotka päätyvät hiilidioksidilla täytettyyn tilaan. Kestää puolisen minuuttia, kun toiselta puolelta hissin ovet avautuvat ja neljä possua putoaa tajuttomana hihnalle.

Teurastamon työntekijä kiinnittää eläinten jalat ketjuihin ja automatiikka nostaa ruhon katonrajaan, josta se kulkeutuu tapettavaksi. Possun rintakehään isketään nopealla vedolla iso viilto ja sitten se siirtyy puhdistettavaksi, suolistukseen, leikkaukseen ja jatkokäsittelyyn. Veitsen käsittelijän läpi kulkee muutamien sekuntien välein uusi eläin. Veren haju on voimakas. Se tunkeutuu syvälle sieraimiin halusin tai en.
Teurastus näyttää hyvin tehokkaalta, mekaaniselta ja kliiniseltä työltä. Kaikki vaiheet tapahtuvat nopeasti ja systemaattisesti.

Lihan arvostus kasvoi entisestään

Lihaa jää liian usein ruokailun jälkeen yli ja päätyy jätteisiin. Kokemus vahvisti käsitystäni siitä, kuinka tärkeää on arvostaa ja kunnioittaa kaupasta ostamaansa lihaa. Lautasillemme esimerkiksi pekonina päätyvä liha edellyttää, että possu kasvaa ja elää aivan tietynlaisissa oloissa. Lisäksi puhtaan lihan saavuttamiseksi tehdään valtavasti tarkastustyötä niin tiloilla kuin teurastamollakin.

Eviran lihantarkastajat käuvät läpi ruhoja
Eviran lihantarkastajat käuvät läpi ruhoja Kuva: Rami Moilanen teurastus

Olen tyytyväinen siihen, että minulle avattiin ovet näihin paikkoihin ja sain nähdä totuuden sellaisena kuin se on tämän päivän tuotannossa. Parannusta vuosikymmenien saatossa on tapahtunut, mutta edelleen parannettavaa olisi mm. porsituksen, kastraation jälkipuudutuksen ja hiilidioksiitainnutuksen osalta. Mielestäni jokaisen tulisi päästä possutilalle ja teurastamolle näkemään koko prosessi, jotta arvostus syömäänsä lihaa kohtaan kasvaisi.

Kommentit

Uusimmat sisällöt - Puoli Seitsemän