Hyppää pääsisältöön

Melkein joulumusiikkia! Avaruusromua 18.12.2016

joulukuusi, käsitelty kuva
joulukuusi, käsitelty kuva Kuva: Yle joulukuusi, käsitelty kuva

Mikä on se juhla, jota meitä kehotetaan "asiaankuuluvalla hartaudella viettämään sekä muutoin hiljaisesti ja rauhallisesti käyttäytymään"?

Joulusta ja rauhasta, hiljaisuudesta ja hartaasta mielestä puhutaan paljon, mutta monesti todellisuus on toisenlainen. Joulun pitäisi olla tietynlainen, mutta se onkin toisenlainen.

On kiire. Ei ole rauhaa. Ei ole hiljaisuutta. On liian paljon kaikkea, paitsi aikaa, rauhaa ja hiljaisuutta.

”Ihmisillä on aina vain vähemmän aikaa kullekin tiedonmurulle”, kirjoittaa Thomas Hylland Eriksen kirjassaan Hetken tyrannia. Hän sanoo, että kun ennen tiedosta oli pulaa, nyt sitä on aivan liikaa. Hän muistelee mennyttä maailmaa ja sanoo, että silloin kun televisiokanavia oli vähemmän, ihmiset katselivat televisiota rauhallisemmin ja pitkäkestoisemmin. Ennen lehtiä luettiin rauhallisemmin ja pitempään. Kun äänilevyhyllyssä oli vain vähän levyjä, niitä kuunneltiin useammin, niihin keskityttiin paremmin ja tarkemmin.

Robert Jürjendalin kiireetöntä musiikkia. Huokaise hetkinen!

Eriksen kirjoittaa siitä, kuinka me olemme vähitellen tottuneet uuteen rytmiin, tai uuteen vauhtiin. ”2000-lukua elävän ihmisen silmissä 1950-luvulta peräisin olevien elokuvien hätkähdyttävin piirre on niiden uskomattoman hidas tempo”, hän kirjoittaa Timo Haanpään suomentamassa kirjassaan Hetken tyrannia.

”Dialogi etenee verkkaisesti”, kirjoittaa Eriksen, ”kamera viipyilee rantaan murtuvissa aalloissa ja auringonlaskun kuvauksissa ja ihmiset toljottavat toisiaan sekuntikaupalla ikään kuin heillä ei olisi parempaa tekemistä”.

”Nopeus ei ole pelkästään tarttuvaa”, sanoo Eriksen, ”se aiheuttaa myös riippuvuutta”. Hän sanoo, että ihmisiä on helpompi yllyttää kuluttamaan entistä enemmän kuin vähentämään kulutustaan. Ja hän huomauttaa, että samoin on meidän mediankäyttömme laita: tiedonvälityksen tahtia on helpompi kiihdyttää kuin hidastaa. ”Nopeus on huume”, kirjoittaa Thomas Hylland Eriksen.

Lisää Robert Jürjendalin viipyilevää musiikkia. Mieti vielä, onko sinulla kiire!

Kirjassaan Hetken tyrannia Thomas Hylland Eriksen kirjoittaa, että viivytykset, tauot ja hitaus ovat uhanalaisia. Hän esittelee meille Eriksenin paradoksin: Kun aika jaotellaan riittävän pieniin osiin, se lakkaa olemasta. Aika muuttuu ”hetkiksi, jotka jäävät seuraavan hetken jalkoihin”.

Joulun alla monista saattaa tuntua juuri samalta, että aika on muuttunut hetkiksi, jotka jäävät seuraavan hetken jalkoihin.

Millaista on melkein joulumusiikki? Onko se musiikkia, joka ei varsinaisesti ole joulumusiikkia, mutta joka tunnelmaltaan ja otteeltaan sopii hyvin vaikka jouluun ja joulun odotukseen´? Jopa paremmin kuin se varsinainen joulumusiikki, tai se musiikki, jota meille

Philip Glassin orkesterisovitusta David Bowien musiikista, albumilta "Heroes" Symphony:

Tärkeitä asioita ei koskaan ehdi tehdä, koska aina on jotakin muuta, joka pitää tehdä ensin. Näin kuvailee Thomas Hylland Eriksen nykyajan olemusta. Hän sanoo, että kiireellisimpiin asioihin ryhdytään aina luonnollisesti ensin, joten hidas ja pitkäkestoinen tekeminen jää aina alakynteen. ”Kun nopea aika kohtaa hitaan, nopea voittaa”, hän sanoo kirjassaan Hetken tyrannia.

Hän puhuu nykyajasta ja siitä kuinka työn ja vapaa-ajan välinen ero on häviämässä ja tehokkuus tuntuu olevan talouden, politiikan ja tutkimuksen ainoa arvo. Hän sanoo, että tämä ei voi olla vaikuttamatta meidän työhömme, meidän harrastuksiimme ja meidän pitkäkestoisiin ihmissuhteisiimme.

Eriksen kirjoittaa siitä kuinka vapaat hetket ovat yhä lyhyempiä ja harvinaisempia, koska meidän odotetaan ja oletetaan sullovamme elämäämme yhä vain enemmän tavaraa, tietoa ja vaikutteita. ”Tämä hetki unohtuu”, hän sanoo, ”seuraavan rynnistäessä esiin aina vain nopeammin”.

Marsen Jules pohjoisen, lumisen maiseman tunnelmissa albumillaan The Empire of Silence:

Tekniset muutokset tutkimuksen, opetuksen ja liike-elämän eri aloilla perustellaan tehokkuudella, muiden, haasteellisempien tavoitteiden puuttuessa, sanoo Thomas Hylland Eriksen kirjassaan Hetken tyrannia. Hän kysyy, voimmeko me olla varmoja siitä, että entistä virtaviivaisemmat tiedonhallintamenetelmät ja laajamittainen tietokoneistaminen todella johtavat tehokkuuden kasvuun?

Hän antaa asiaan kolme vastausta. Ensimmäinen vastaus on myöntävä, ja siihen liittyy myös ajatus siitä, että tehokkuuden kasvun ajatellaan automaattisesti johtavan talouskasvuun. Toinen vastaus on niin ikään myöntävä, mutta Eriksen epäilee tehokkuuden palvonnan johtavan todellisten arvojen unohtumiseen. Kolmas vastaus on kieltävä. Tehokkuuden tavoittelu tekniikkaa lisäämällä ei toimi. Eriksen sanoo asian olevan paradoksaalinen: se tekniikka, jonka pitäisi lisätä tehokkuutta tuntuu pikemminkin vaikuttavan päinvastoin.

Amerikkalaisen Ken Elkinsonin rauhallista matkustusmusiikkia albumisarjalta Music for Commuting, vols 7-12:

Kännykällä ja sähköpostilla on mielenkiintoisia sivuvaikutuksia, sanoo Thomas Hylland Eriksen. Molemmat tekevät käyttäjästään entistä liikkuvamman ja joustavamman. Viestejä ja vastauksia voi ottaa vastaan ja lähettää missä ja milloin vain, mutta toisaalta tässä uudessa joustavuuden ilmapiirissä ihmisen pitää olla aina tavoitettavissa.

”Enää ei siis voi olla yksinkertaisesti poissa paikalta”, toteaa Eriksen ja sanoo, että jos puheluita ja sähköpostia tulee vähän, tekniikka on epäilemättä vapauttavaa. Ihminen hallitsee itse omaa työtään ja aikaansa. Mutta kun saapuvien puheluiden ja viestien määrä ylittää tietyn rajan, vaikutus kääntyykin päinvastaiseksi, sanoo Eriksen. Tekniikka alkaa orjuuttaa käyttäjää. Se täyttää kaiken ajan. Se tappaa näennäisen tyhjät ja hitaat hetket. Ne hetket, jotka olisivat tärkeitä vapaan ajatuksenjuoksun ja luovuuden kannalta.

Japanilaista kiireetöntä maalailua, Sawako albumillaan nu.it:


”Jos kävelee päiväsaikaan minkä tahansa kaupungin halki, voi tuskin välttyä huomaamasta lukemattomia ulkomainoksia ja kauppojen ilmoituksia, jotka kehottavat meitä toimimaan. Toimi heti! Heti aamulla tänne!” Näin kirjoittaa Tom Hodgkinson kirjassaan Joutilaisuuden ylistys. Hän kertoo kuinka televisiokanavat pommittavat meitä muodostelmahyppääjien, extremehyppääjien, rullalautailijoiden, lumilautailijoiden, moottorikelkkailijoiden, surffailijoiden, vuoristokiipeilijöiden ja maastopyöräilijöiden kuvilla, joiden viesti on selvä: Lähde liikkeelle! Kamalaa, et kai vain istu kotona! Tee jotakin! Tee mitä tahansa! Ole aktiivinen! Älä pysähdy. Älä ajattele.

Tom Hodgkinson näkee asian toisin. Älä lähde liikkeelle, hän sanoo. Älä mene. Pysähdy. Hän sanoo, että menemisen sijaan kannattaa jäädä ja yksinkertaisesti vain olla. ”Monet viisaimmista ajattelijoista”, hän kirjoittaa, ”ovat tosiaankin neuvoneet meitä jäämään paikoillemme”.

Englantilaisen Steve Dinsdalen musiikillinen visio arkitodellisuuden tuolta puolen:

Nopeus uhkaa ottaa yliotteen jopa pakollisen hitaista elämänalueista, sanoo Thomas Hylland Eriksen kirjassaan Hetken tyrannia. Tietotekniikan avulla pienimmätkin hetket voi käyttää hyväksi, hän toteaa. Silti yhä useammat ihmiset myöntävät, hän huomauttaa, että jos he haluavat saada jotakin tärkeää tehdyksi, heidän pitää hankkiutua tekemään töitä kotiin tai jopa jonnekin kauemmaksi, rauhalliseen ja etäiseen paikkaan.

Eriksen puhuu kirjoittamisesta, siitä kuinka vaikeaa se tuntuu nykyisin olevan. Kuinka vaikeaa on keskittyä kirjoittamaan. Hän kuvailee, kuinka kirjoittajan katse harhailee sähköpostin, Internet-selaimen, sähköisen kalenterin ja tekstinkäsittelyohjelman välillä ja sanoo että usein on mukana myös musiikkia ja pelejäkin. Sosiaalinen media vaatii oman jatkuvan huomionsa. ”Tulevaisuus häiritsee nykyisyyttä jatkuvasti”, sanoo Eriksen.

Sumuista musiikkia Kanadasta, Loscil albumillaan Sea Island:

Niin, mikä olikaan se aika vuodesta, jota meitä kaikkia kehotetaan viettämään asiaankuuluvalla hartaudella, hiljaisesti ja rauhallisesti?

AVARUUSROMUA 18.12.2016 - OHJELMAN MUSIIKKI:
ROBERT JÜRJENDAL: Simple Past (Simple Past)
PHILIP GLASS: Sons of the Silent Age (“Heroes” Symphony)
MARSEN JULES: Kayi (The Empire of Silence)
KEN ELKINSON: Next Steps (Music for Commuting, vols 7-12)
KEN ELKINSON: Ripple (Music for Commuting, vols 7-12)
SAWAKO: nemumel (nu.it)
SAWAKO: nostal.noz (nu.it)
STEVE DINSDALE: First Snow (Tomorrow)
LOSCIL: Angle of List (Sea Island)

BONUS: Ihan oikeaa joulumusiikkia! :-)


Youtube-lista
Youtube-lista
Youtube-lista