Hyppää pääsisältöön

Talent-finalisti Heikki Helastinen järjesti hämmentävän spektaakkelin Tavastialla

Keskiviikkona Helsingin Tavastia-klubilla koettiin jotain todella ennennäkemätöntä. Talentista tutut Heikki Helastinen ja Musta-Pekkaruuska järjestivät show’n, joka oli yhdistelmä musiikkia, näytelmää ja performanssia.

Heikki Helastinen ja Musta-Pekkaruuska järjestivät hullun show'n Tavastialla. // Kuva: Promokuva

Illan avaa juhlallisesti Tavastian isä Juhani Merimaa, joka toivottaa vieraat tervetulleeksi.

- Tervetuloa poikkeukselliseen iltaan. On kunnia esitellä yksi kohutuimmista viihdetaiteilijoista. Heikki Helastinen on kokonaisvaltainen taideteos. Viihdemaailma tarvitsee aina uuden Pelastisen, Merimaa veistelee.

Era-yhtyeen _Ameno-_kappale aloittaa show’n mahtipontisesti, kuten Talentissakin nähtiin.

Ensin lavalle saapuu taustabändi, joka koostuu rautaisista ammattilaisista. Hela Big Bandissä soittaa Ellinooran taustabändistä, Scandinavian Music Groupista ja Kauriinmetsästäjistä tuttuja muusikoita.

Heikki Helastisen ja Musta-Pekkaruuskan performanssit jakoivat yleisön kahtia jo Talentissa. Osa ei voinut ymmärtää kaksikon sekoilua tv:ssä, toiset taas rakastivat hämmentävää show’ta.

Artistit tuovat sen esille myös Tavastian lavalla, jossa he lukevat ihmisten negatiivisia twiittejä ääneen.

- Siitä pitää ottaa kaikki ilo irti, kun jämsäläinen ja jämsänkoskelainen pääsevät kerrankin telkkariin, Helastinen spiikkaa.

Kaiken muun häröilyn lisäksi musiikilla on yllättävän merkittävä rooli esityksessä.

- Tämä kappale on toisen isäni tekemä, Helastinen spiikkaa viitaten siihen, että hänen taiteilijanimensä on yhdistelmä Heikki Helaa ja Elastista.

Helastinen avaa illan laulaen Heikki Helan Uneton yö -hitin soittaen samalla akustista kitaraa.

Tuhansien vitsien mies

Heikki Helastinen oikealta nimeltään Heikki Häkkinen tuli suuren yleisön tietoon vasta Talentin myötä, mutta hän on ollut tunnettu hahmo Suomen musiikkipiireissä jo pitkään. 32-vuotias Helastinen on julkaissut kaksi musiikkivideota, joita tähdittävät myös Musta-Pekkaruusta ja Koditonmies. Hän on tehnyt pitkän uran ohjelmatoimisto Fullsteamilla ja päätynyt Seiskaan persoonallisten tatuointiensa takia. Helastinen on muun muassa tatuoinut Juhani Merimaan kasvot ja Alexander Stubbin “good sleep, good coffee, good morning” -twiitin ihoonsa. Hän ei siis ole aivan kuka tahansa tyyppi, joka tulee kadulla vastaan. Hän on persoona.

Tämä ilta Tavastialla todella on tuhansien toiveiden yö niin kuin laulussa sanotaan. Moni varmasti mietti jo Talentin pyöriessä tv:ssä, kantavatko Helastisen vitsit pidemmälle. Kuinka pitkään hänen tuhansien toiveiden yönsä voi kestää?

Ainakin Tavastialle saapunut yleisö nauttii Helastisen performanssitaiteesta.

- Talent on nyt käsitelty. Olemme siitä kiitollisia, mutta nyt meillä on aivan oma kykykilpailu. Feniks Willamon sisko, tervetuloa lavalle, Helastinen spiikkaa viitaten Jussi-palkittuun näyttelijään Mimosa Willamoon, jonka veli on helsinkiläinen DJ-promoottori Feniks Willamo.

Muun muassa elokuvissa Teit meistä kauniin ja Bodom näytellyt Willamo liihottaa lavalle siivet selässään. Hänen talenttinsa on nokkahuilun soitto. Mimosa Willamo esittää nokkahuilulla My Heart Will Go Onin.

Kilpailun tuomareina toimivat bändin jäsenet kyseenalaistavat Talent-tyyliin, oliko Willamo aivan tosissaan esittäessään kyseisen kappaleen Tavastia-klubin yleisölle nokkahuilulla.

Mimosa Willamo vastaa muina heikkihelastisina, ettei olisi tullut Töölöstä Kamppiin asti sitä esittämään, ellei olisi tosissaan. Tuomaristo hyväksyy perustelun, ja Willamo pääsee jatkoon.

Tämän jälkeen Helastinen kaivaa kohutun Rubikin kuutionsa esille. Ja kaikkien yllätykseksi vielä ratkaisee sen.

Talent-teema jatkuu Tavastian lavalla, kun ohjelman voittaja nahkatrumpetisti Anton Puonti saapuu stagelle aplodien saattelemana.

Hän esittää ensin You Raise Me Up -kappaleen, jonka jälkeen tulee vielä encorena Village People -yhtyeen Y.M.C.A.-hitti.

Ilta jatkuu Helastisen oman tuotannon parissa, kun artisti pääsee esittämään Tavastialla ensimmäistä kertaa livenä Ikuinen viikonloppu -biisinsä. Kyseisen kappaleen musavideossa artistit esittävät kappaleen tyhjälle Tavastialle.

Keikkatunnelma vaihtuu nopeasti erikoiseen joulunäytelmään, jonka päänäyttelijät ovat Heikki Helastinen ja Musta-Pekkaruuska, mutta lavalle saapuu myös Saatanaa esittävä Pasilan Pavarotti ja Jeesukseksi pukeutunut Stam1nan kitaristi Pexi. Jumalaa esittää Tommi Läntinen ihan omissa vaatteissaan.

Joulunäytelmän keskeinen teema on ei-toivottu joululahja, sillä Helastinen ei halunnut lahjaksi käytettyä iPhonea.

Tommi Läntinen esittää näytelmän päätteeksi Via Dolorosa -hittinsä, johon Helastinen toteaa Läntisen olevan Jumala.

Tämän jälkeen Helastinen palaa oman tuotantonsa pariin, mutta jouluteema jatkuu, kun Joulu sinkkuna -kappale kajahtaa ilmoille.

Tavastian lavalla ei välttämättä tulla enää koskaan näkemään mitään hämärämpää kuin tämä show, joka on kummallinen yhdistelmä musiikkikeikkaa ja jotain aivan muuta.

Lopuksi kuullaan vielä suomenkielinen versio Hallelujah-hitistä, jonka edesmennyt Leonard Cohen teki tunnetuksi ja Helastisen versio _You Raise Me Up -_biisistä, jota Anton Puonti saapuu säestämään.

Keikan päätteeksi illan tähti Heikki Helastinen poseeraa kuvausseinän edessä ja hänen kanssaan voi mennä yhteiskuviin.

Aika harvan kaveriporukan ironinen vitsi päätyy ensin tv:n kykykilpailun finaaliin ja sen jälkeen Tavastialle suuren maailman elkein.

- Tämä ilta on ollut osoitus siitä, että tyhjästäkin voi nyhjäistä, Helastinen kommentoi.

Lue myös:

Heikki Helastinen: Tulevan sunnuntain juttua ei ole koskaan yritetty televisiossa

Talentin pieleen menneestä Rubikin kuutio -esityksestä tuli nettihitti – nyt Heikki Helastinen kertoo, mitä onnistuneelta show’lta vaaditaan

Räppäri Heikki Helastinen otti tatuoinnin Stubbin hehkutustwiitistä: Muistutus siitä, että kaikki on leikkauksista huolimatta hyvin