Hyppää pääsisältöön

Ylen Neiti Etiketti -lastensarja on Vuoden Tapateko 2016

Vaaleanpunaiseen pukeutunut nainen, Neiti Etiketti, seisoo vaatekaupassa vaaterekkien välissä kahden lapsen, vaaleatukkaisen, raitapaitaisen pojan ja tummahiuksisen silmälasipäisen tytön kanssa.
Neiti Etiketti -sarja sai Tapaseuran Vuoden tapateko -tunnustuksen. Vaaleanpunaiseen pukeutunut nainen, Neiti Etiketti, seisoo vaatekaupassa vaaterekkien välissä kahden lapsen, vaaleatukkaisen, raitapaitaisen pojan ja tummahiuksisen silmälasipäisen tytön kanssa. Kuva: Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu, kuvapalvelu@yle.fi neiti etiketti

Tapaseura Ry nostaa vuosittain esille esimerkillisesti hyviin tapoihin vaikuttavan teon tai henkilön. Tänä vuonna palkinnon sai Pikku Kakkosen Neiti Etiketti -sarja, jossa päähenkilö lapset apunaan opettaa huonosti käyttäytyviä aikuisia huumorin keinoin. Sarjassa korostetaan avuliaisuutta, kohteliaisuutta, toisten huomioimista, esimerkkinä toimimista sekä kiltteyttä.

Sarjan idean ja alkuperäishahmon on keksinyt pääosaa näyttelevä ja toisena käsikirjoittajana ohjelmassa toimiva näyttelijä Karoliina Blackburn. Sarjan toisena käsikirjoittajana ja ohjaajana toimi Ville Rissanen. Neiti Etiketin apureita Siiriä ja Sakaria näyttelevät Helka Raitolehto ja Aapo Salonen. Sarjan on tuottanut Obscure Entertainment.

Ylen tuottaja Juuso Räsänen iloitsee ohjelman saamasta tunnustuksesta: "Kun Karoliina Blackburn ja Ville Rissanen lähestyivät minua ajatuksella tehdä lastenohjelma, joka opettaisi lapsille käytöstapoja komedian ja taianomaisuuden keinoin, pidin sitä heti hyvänä ideana. Neiti Etiketti on loistava esimerkki ohjelmasta, jonka lopputulos on yhtä vahva kuin sen alkuperäisidea. Sarja yhdistää vanhan ajan tapakulttuurin kekseliääseen lastenfiktioon, ja sen värikäs keskushahmo eräänlaisena modernina Maija Poppasena on samaan aikaan raikas ja perinteinen.”

”Käytöstavat koskevat niin valtion ylintä johtoa, eduskuntaa kuin kansalaisia. Ne ovat enemmän kuin pelkkiä yksittäisiä koodeja ja toimintoja. Hyvät käytöstavat heijastavat isompia arvoja niiden takana; toisten ihmisten kunnioittamista, arvostusta, rehellisyyttä ja oikeudenmukaisuutta", Blackburn puolestaan kommentoi.

Tapaseuran puheenjohtaja Kaarina Suonperän mielestä ohjelma tuo esille juuri niitä hyviä arvoja, joita Tapaseura haluaa edistää. "On arvokasta, että hyviä tapoja nostetaan esille mahdollisimman aikaisessa kasvun vaiheessa ja Pikku Kakkonenhan on kaikkien taaperoiden suosikki”, perustelee Suonperä valintaa.

Neiti Etiketti esitettiin Pikku Kakkosessa Yle TV2:lla maaliskuussa 2016. Sarjan kaikki kymmenen jaksoa ovat katsottavissa Lasten Areenassa.

Vuoden Tapateko julkistettiin torstaina 15.12. Helsingissä pidetyssä tilaisuudessa. Tapaseura on vuonna 1996 perustettu yhdistys, jonka tavoitteena on vahvistaa hyvien tapojen tuntemusta ja herättää kiinnostusta käytöskulttuurin alalla tapahtuvaan kehitykseen niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Tapaseura ry:n vuoden 2016 teema on ”STOP kiroilulle. Hyvä käytös – kiroilematta paras”. Lisätietoa: www.tapaseura.fi.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Kun avaruuden sivilisaatio soittaa, älä vastaa

  Kiinan suosituin scifikirjailija Cixin Liu Worldcon75:ssa

  Kiinalainen tieteiskirjallisuus tekee samaan aikaan näyttävää esiinmarssia kuin Kiinan suurvalta-asema vahvistuu. Insinööri-kirjailija Cixin Liu voitti vuonna 2015 Hugon, yhden maailman suurista scifi-kirjallisuuspalkinnoista teoksellaan Three-Body Problem. Cixin Liun kekseliäs ja megalomaaninen scifi-eepos varoittaa avaruuden sivilisaatioista.

 • Pitkä sähkökatko saisi yhteiskunnan polvilleen 48 tunnissa - tiedätkö miten varautua?

  48 tunnissa sähkökatkos lamaannuttaisi arkielämän.

  Suomi toimii nykyään täysin sähkön varassa. Lyhyetkin sähkökatkot hankaloittavat elämää, mutta jo 48 tunnissa hankaluudet muuttuvat vakaviksi ongelmiksi: veden tulo lakkaa, ruoat pilaantuvat, pakkasella kotien lämpötila laskee. Nykyisten suositusten mukaan ihmisten kannattaisi varautua ns. kotivaralla selviytymään 72 tunnin ajan.

 • Tiesitkö tämän mustikasta?

  Säännöllinen mustikan syöminen voi lieventää tulehdustilaa.

  Mustikka on metsien kultakimpale. Jo muutama desi mustikoita päivässä auttaa kattamaan hyvän osan esimerkiksi päivän kuitumäärästä ja E-vitamiinitarpeesta. Säännöllinen mustikoiden syöminen voi myös lieventää esimerkiksi diabetekseen ja sepelvaltimotautiin liittyvää matala-asteista tulehdustilaa.

 • Mikko “Peltsi” Peltola haastaa itsensä äärirajoille extreme-lajeissa

  Luvassa on vauhtia, hikeä, tuskaa ja euforisia hetkiä.

  Uudessa sarjassa Mikko “Peltsi” Peltola haastaa itsensä äärirajoille jokamiehen extreme-lajeissa. Ensimmäiset, syksyllä 2017 suoritettavat lajit ovat 150 kilometrin merimelonta ja 130 kilometrin polkujuoksu. Luvassa on vauhtia, hikeä, tuskaa ja – toivottavasti – itsensä ylittämisen euforisia hetkiä.