Hyppää pääsisältöön

Ylen Neiti Etiketti -lastensarja on Vuoden Tapateko 2016

Vaaleanpunaiseen pukeutunut nainen, Neiti Etiketti, seisoo vaatekaupassa vaaterekkien välissä kahden lapsen, vaaleatukkaisen, raitapaitaisen pojan ja tummahiuksisen silmälasipäisen tytön kanssa.
Neiti Etiketti -sarja sai Tapaseuran Vuoden tapateko -tunnustuksen. Vaaleanpunaiseen pukeutunut nainen, Neiti Etiketti, seisoo vaatekaupassa vaaterekkien välissä kahden lapsen, vaaleatukkaisen, raitapaitaisen pojan ja tummahiuksisen silmälasipäisen tytön kanssa. Kuva: Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu, kuvapalvelu@yle.fi neiti etiketti

Tapaseura Ry nostaa vuosittain esille esimerkillisesti hyviin tapoihin vaikuttavan teon tai henkilön. Tänä vuonna palkinnon sai Pikku Kakkosen Neiti Etiketti -sarja, jossa päähenkilö lapset apunaan opettaa huonosti käyttäytyviä aikuisia huumorin keinoin. Sarjassa korostetaan avuliaisuutta, kohteliaisuutta, toisten huomioimista, esimerkkinä toimimista sekä kiltteyttä.

Sarjan idean ja alkuperäishahmon on keksinyt pääosaa näyttelevä ja toisena käsikirjoittajana ohjelmassa toimiva näyttelijä Karoliina Blackburn. Sarjan toisena käsikirjoittajana ja ohjaajana toimi Ville Rissanen. Neiti Etiketin apureita Siiriä ja Sakaria näyttelevät Helka Raitolehto ja Aapo Salonen. Sarjan on tuottanut Obscure Entertainment.

Ylen tuottaja Juuso Räsänen iloitsee ohjelman saamasta tunnustuksesta: "Kun Karoliina Blackburn ja Ville Rissanen lähestyivät minua ajatuksella tehdä lastenohjelma, joka opettaisi lapsille käytöstapoja komedian ja taianomaisuuden keinoin, pidin sitä heti hyvänä ideana. Neiti Etiketti on loistava esimerkki ohjelmasta, jonka lopputulos on yhtä vahva kuin sen alkuperäisidea. Sarja yhdistää vanhan ajan tapakulttuurin kekseliääseen lastenfiktioon, ja sen värikäs keskushahmo eräänlaisena modernina Maija Poppasena on samaan aikaan raikas ja perinteinen.”

”Käytöstavat koskevat niin valtion ylintä johtoa, eduskuntaa kuin kansalaisia. Ne ovat enemmän kuin pelkkiä yksittäisiä koodeja ja toimintoja. Hyvät käytöstavat heijastavat isompia arvoja niiden takana; toisten ihmisten kunnioittamista, arvostusta, rehellisyyttä ja oikeudenmukaisuutta", Blackburn puolestaan kommentoi.

Tapaseuran puheenjohtaja Kaarina Suonperän mielestä ohjelma tuo esille juuri niitä hyviä arvoja, joita Tapaseura haluaa edistää. "On arvokasta, että hyviä tapoja nostetaan esille mahdollisimman aikaisessa kasvun vaiheessa ja Pikku Kakkonenhan on kaikkien taaperoiden suosikki”, perustelee Suonperä valintaa.

Neiti Etiketti esitettiin Pikku Kakkosessa Yle TV2:lla maaliskuussa 2016. Sarjan kaikki kymmenen jaksoa ovat katsottavissa Lasten Areenassa.

Vuoden Tapateko julkistettiin torstaina 15.12. Helsingissä pidetyssä tilaisuudessa. Tapaseura on vuonna 1996 perustettu yhdistys, jonka tavoitteena on vahvistaa hyvien tapojen tuntemusta ja herättää kiinnostusta käytöskulttuurin alalla tapahtuvaan kehitykseen niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa. Tapaseura ry:n vuoden 2016 teema on ”STOP kiroilulle. Hyvä käytös – kiroilematta paras”. Lisätietoa: www.tapaseura.fi.