Hyppää pääsisältöön

Analyysissä JVG:n Mist sä tuut part 2 – biisi on suomiräpin kutsubileet, johon pääsevät vain harvat ja valitut

Mist sä tuut part 2 -biisillä ovat mukana samat nimet kuin alkuperäisbiisillä vuonna 2014: JVG, Gracias, Paperi T, Juno, Stepa, Särre, Gasellit ja Kube.

JVG otti tutun räppiköörin mukaan Mist sä tuut part 2 -biisille. // Kuva: Promokuva / Warner Music

JVG julkaisi tänään 16. joulukuuta fanien yllätykseksi neljä biisiä sisältävän EP:n, jolta löytyy päivitetty versio vuoden 2014 hitistä Mist sä tuut. Biisin nimi on Mist sä tuut part 2.

Mist sä tuut on yksi viime vuosien merkittävimmistä suomirap-biiseistä, sillä siinä pääsevät suositun suomiräpin kaikki puolet JVG:stä Paperi T:hen ja Särrestä Kubeen. Biisi oli kiinnostava lisä JVG:n bileräppikatalogiin, ja sitä fiilistelivät myös ne räppipäät, jotka muuten nyrpistivät nenäänsä bändin tuotannolle.

Kun vertaillee pari vuotta sitten julkaistua kappaletta ja sen jatko-osaa, huomaa, että kaikkien biisillä mukana olevien räppäreiden urat ovat menneet eteenpäin vuoden 2014 alun jälkeen – toisten suurin hyppäyksin, toisten maltillisimmin.

Millaisia räppäreitä JVG, Paperi T, Kube, Särre, Gracias, Juno, Stepa ja Gasellit olivat silloin ja millaisia he ovat nyt? Analysoimme jokaisen räppärin versen pääsanoman muutoksen alkuperäisversion ja part 2:n välillä.

VilleGallesta on tullut koko kansan suosikki

Mist sä tuut

Mut mul oli aina kuumin mimmi
Olin ylivoimanen Ogelin UJ-kingi

Mist sä tuut part 2

Mun kengänpohjan jälki löytyy sun naamast ja tiest
Nyt seinällä kultaa, kierretty pari maakuntaa

Alkuperäisellä biisillä VilleGalle keskittyy räppäämään nuoruusvuosistaan. Räppiskenelle tyypillisesti hän mainitsee, että viereltä on aina löytynyt kaunis nainen. Sitä tärkeämpää on kuitenkin se, että Jokereiden A-junioreihin asti jääkiekkoa pelannut räppäri oli kotinurkkiensa kovin lätkäjäbä eli UJ-kingi eli ulkojääkingi

Mist sä tuut -biisin jälkeen VilleGalle on nostanut profiiliaan merkittävästi. Vain elämää teki hänestä Cheekin ja Mikael Gabrielin tavoin koko kansan suosikin. Samalla JVG on kasvanut entistä suuremmaksi yhtyeeksi. Siitä kertoo se, että Cheek on myöntänyt JVG:n menneen “tässä hommassa” hänen ohitseen. VilleGallen lainit part 2:ssa kuvastavat sitä, että hän tietää, kuinka iso juttu JVG on.

Jare on sporttiräppäri, joka nauttii elämästä

Mist sä tuut

Se on Roihuvuori
Ku pommit tippuu
(Mitä vittuu)
Räjäyttää ne monnit nippuu
Snadisti kitkuis, skidit on itkuis

Mist sä tuut part 2

Ei viitti nostaa tai liikaa korostaa,
et ainaku tuun himaa tuntuu, et mä voitin lotosta

Jare on kotoisin Itä-Helsingin Roihuvuoresta. Hän lainaa vuoden 2014 biisin lyriikoissa Avainta eli Asaa, joka julkaisi Roihuvuori-biisin vuonna 2001. Kappale ei anna hääppöistä kuvaa asuinalueesta – ei myöskään Jaren versio Mist sä tuut -biisillä.

Parissa vuodessa JVG on noussut suomiräpin kärkinimeksi, ja se näkyy myös Jaren elämässä. Snapchatissa räppäri on aina hyvällä tuulella, onpa hän keikkareissulla tai hankkimassa uusia hokkareita aamujäitä varten. Ei ihme, että hän tuntee olonsa lottovoittajaksi.

JVG.

Gracias, missä suomenkielinen albumisi oikein luuraa?

Mist sä tuut

Syväjääs syväl kakskyt vuotta
Vielki iha vitun mamuna
En tiiä mis on Barona

Mist sä tuut part 2

Sun on aika kerätä sun aivot taikka herää,
mun championibuumi sai Nokian värisemään

Kongolaistaustainen Gracias tuli Suomeen neljän vuoden ikäisenä perheensä kanssa, joka pakeni Kongon sisällissotaa. Hän korosti monissa 2010-luvun alussa antamissaan haastatteluissa, ettei halua profiloitua maahanmuuttomaskotiksi, vaan ihan tavalliseksi muusikoksi. Sen vuoksi – ehkä osittain itseironisesti – Gracias koki Me ollaan ne -biisin laineissa olevansa iha vitun mamu.

Part 2:ssa Gracias ei viittaa sanallakaan maahanmuuttotaustaansa. Nyt hän on keskittynyt hyvään meininkiin ja positiiviseen asenteeseen – Ylen artikkelissa Gracias kertoo, että hänen päätavoitteensa on olla onnellinen.

Musiikillisesti Gracias on viettänyt hiljaiseloa vuosi sitten Reino Nordinin kanssa tehdyn nuorten MM-lätkän tunnusbiisin jälkeen. Mist sä tuut -biisin jälkeen Graciakselta odotettiin suomenkielistä sooloalbumia, mutta sellaista ei ole näkynyt.

Paperi T todisti olevansa sanojensa mittainen mies

Mist sä tuut

Iha sama mistä perseest tullaan
Mitä suomirap-levy ois ilman versee multa?

Mist sä tuut part 2

Se on se runopoika, joka räppää sua paremmin
nyt joka fuckboy haluu biisilleensä Paperii

Paperi T:n riimittelytaidot ja flow olivat tiedossa ja vuonna 2014, vuosi ennen debyyttialbumi Malarian pelon julkaisua. Ruger Hauerissa vaikuttanut räppäri tiesi kuitenkin jo tuolloin asemansa yhtenä suomiräpin kärkinimistä, joka kuuluu hyvälle suomirap-levylle – vaikka jättimenestys alkoi vasta vuosi Mist sä tuut -biisin julkaisun jälkeen.

Nyt, puolitoista vuotta Malarian pelon julkaisusta, Paperi T on todistanut, että alkuperäisen biisin laini ei ollut huumoria, vaan totista totta. Edelleen suomirap-levy on hyvä myös ilman Paperi T:tä, mutta hän on artisti, joka saa kenen tahansa biisin kuulostamaan paremmalta – kysykää vaikka Sannilta.

On mielenkiintoista, että Paperi T:n läppä ei ole muuttunut miksikään kuluneen lähes kolmen aikana.

Paperi T työstää parhaillaan uutta albumia, jonka on tarkoitus ilmestyä ensi vuonna.

Paperi T. // Kuva: YleX

Junolla on ainakin yksi suhde, joka kestää läpi elämän

Mist sä tuut

Täs on poistunu keskuudest frendi
Seki oli tääl jossai vaiheessa trendi

Mist sä tuut part 2

Ja kontakilaji, ku yleisö parit läpät vaa heittää,
räppi elinikänen kumppani mul on suhde siihen

Juno vietti rankan lapsuuden Helsingin Pihlajamäellä, jonka ostoskeskusta pidettiin aikanaan yhtenä Helsingin vaarallisimmista paikoista. Juno on kertonut muun muassa nähneensä vierestä, kun tuntemattomalta mieheltä viillettiin kurkku auki.

Junon part 2 -biisissä oleva laini räppi elinikänen kumppani mul on suhde siihen voi tulkita viittaavan itseironisesti Junon yksityiselämään, josta on revitty tukuttain uutisia. Räppäri on ollut kihloissa Amanda Harkimon kanssa ja naimisissa Janna Hurmerinnan kanssa. Väitteiden mukaan avioliiton purkamiseen olisi liittynyt Missa Suomi 2015 -perintöprinsessa Cheyenne Järvinen, johon Juno yhdistettiin.

Mutta räppi – se sentään on sellainen asia, johon Junolla on elinikäinen suhde. Tai ainakin siihen asti, kun hän tekee sitä vain rahasta, kuten hän vuoden 2015 julkaistulla Sinä päivänä lopetan -kappaleella laulaa.

Juno tuorein julkaisu on syyskuussa ulos tullut Aitoo ysärii -kappale, joka kumartaa 1990-luvut hip hopin suuntaan.

Stepa on letkeä kaveri, joka antaa itsestään nyt enemmän kuin koskaan

Mist sä tuut

Mut nyt herään siskonpedistä
Oon asunu monta vuotta tienristeyksissä

Mist sä tuut part 2

Se mikä ei oo tärkeet, jätä se pois, se mikä ei oo tärkeet, jätä se pois
Näin muutetaan systeemiä, tehdään musaa ja ystäviä

Sodankylästä kotoisin oleva Stepa on kulkenut maantieteellisesti pisimmän matkan kaikista suomiräppäreistä. Stepa on aina tehnyt leppoisaa musaa, mutta on etenkin kesällä julkaistun Muksut-biisin perusteella aikuistunut. Kappaleella Stepa kannustaa lapsia nauttimaan elämästä ja tähtäämään kohti unelmia.

Ensi vuonna Stepa julkaiseen Henget-nimisen albumin, joka kertoo hänen sielustaan. Sielukkuus kuuluu myös Stepan laineissa part 2:lla.

Särre – se koripalloisukki, joka räppää nuorempien kanssa

Mist sä tuut

Älä nostalgikoks ala, mul oli hyvä olla
UL 00150

Mist sä tuut part 2

Ne vielki miettii, onks mun tester hifi,
se on se Eiran esteettisin best wester isi
Aah shit mist se iskä rollaa
tulin kertoo mist me ollaan

Eiran Jordani! Suomirapin konkari ja setämäinen kahden lapsen isä on aina vaikuttanut hyvin tasapainoiselta mieheltä, jolla oli ja on hyvä olla.

Loost Koost -yhtyeessäkin vaikuttava Särre on kolmen viime vuoden aikana noussut etenkin Leikkaa sukkaa ja Hesan naiset -biiseillä yhä enemmän suuren yleisön tietoon. Hän on myös mukana Mustan Barbaarin, Prinssi Jusufin, Seksikäs-Suklaan ja Ruudolfin Lihamyrsky-possessa. Iskä rollaa Eirasta ja näyttää mallia nuoremmilleen.

Särre. // Kuva: Teemu Saarinen/YleX

Missä on Gasellien vihoviimeinen iso läpimurto?

Mist sä tuut

Mitä mä Malagas
Viihdyn hiton hyvin himas (näin o!)

Mist sä tuut part 2

Mä oon silkka hupi-ukko, elän nykysin öistä,
pitkään aikaan en oo unelmoinu oikeista töistä

Käsittelemme Gasellit eli Thube Hefnerin, Päkän ja Hätä-Miikkan yhtenä kokonaisuutena.

Gasellit osaa yhdistää underground-rapin ja iskevät popkoukut. Gasellien tyypit ovat luonteidensa puolesta huolettomia kotipoikia, jotka eivät turhia höntyile. Sama hyvä ja letkeä meininki on jatkunut vuodesta toiseen – aivan kuten lyriikoista voi päätellä.

Vuonna 2014 Gasellit oli yhtye, jonka odotettiin olevan seuraava aivan eturivin yhtye. Vaikka bändi on kasvanut tasaisesti isommaksi vuosi vuodelta, niin Gaselleilta on odotettu tätäkin enemmän. Hätä-Miikka julkaisi vuonna 2015 sooloalbumin, joka otettiin hyvin vastaan. Hype on ollut kova, mutta läpimurto räppigeimien ihan terävimpään kärkeen on vielä tekemättä – vaikka syksyllä julkaistu Liimaa-kappale on ollut esimerkiksi YleX:n ahkerassa soitossa.

Kubesta on tullut yksi suomiräpin keulakuvista – vaikkei hän sitä edes halunnut

Mist sä tuut

Se mitä kävin läpi
Se mitä mä näin
On syy siihen, et on nyt dänkkii täyn säkit
On syy siihen, et on nyt cräkkii nää räpit

Mist sä tuut part 2

Tuskin sun broot ees riittää, astu mun pallil
Viel lähiö, mut silti mies meni Hakunilast Hartwallil

Kuben räpit ovat olleet cräkkii jo vuositolkulla, mutta homma lähti ylös vasta vuoden 2014 Homma menee alas -biisillä. Pari vuotta myöhemmin Kube on yksi arvostetuimmista suomiräppäreistä ja on esiintynyt Hartwall Arenalla Elastisen ja JVG:n areenakeikoilla.

Kuben käyrä kohti suomirapin kuuminta kärkeä on siinä mielessä jännittävää, että YleX:n haastattelussa viime keväänä hän sanoi, ettei edes haluaisi olla mikään iso nimi.

Sitä hän kuitenkin on. Kube oli mukana hiljattain julkaistulla Redraman Pelkkää lovee biisillä. Redrama kommentoi biisin musavideon julkaisun yhteydessä YleX:lle, että Kube on yksi mielenkiintoisimmista suomiräppäreistä koskaan.

Katso alta Mist sä tuut part 2 -musavideo.

Lue myös:

Analyysi: Cheek ja Elastinen ovat itse asiassa yllättävän erilaisia lavalla – tällaiset räppärit Profeetat-yhteiskonsertissa nähdään

YleX Ensinäyttö: Kuben Plug-video on niin härö, että se on pakko katsoa kahteen kertaan

JVG järjesti lupaamansa bileet – jassot heiluivat Hartwallin viimeistä penkkiriviä myöten

Cheekin uudella biisillä kokoontuu suomiräpin kerma – mukana muun muassa JVG, Elastinen ja Nikke Ankara