Hyppää pääsisältöön

Barokkinen rekiretki

Folkbarokkia ennenkin tehnyt Kreeta-Maria Kentala panee nyt spelaten Vivaldin parissa. Pohjalaisten muusikoiden Barocco Boreale -yhtyen fraseerauksessa on merkkejä yhteisestä kansanperinteestä, ja mukana on niin kukkopillejä kuin kaksoislehdykköjen rosoisia urkuäänikertoja ja espanjalaista viuhelaa. Näin syntyy jälleen uusi, värikäs versio Vivaldin Vuodenajoista.

cd-levyn kansi
cd-levyn kansi CD-levyt

Kreeta-Maria Kentalan edellinen folkbarokkilevy Side by Side oli tämän vuoden parhaita levyjä: J.S. Bachin Viulupartitoja ja Kaustisten kansanmusiikkia sekoittanut Kentalan sooloalbumi osui kaikin puolin nappiin! Niinpä odotukset The Folk Seasons -levynkin suhteen ovat korkealla.

Pääosin korkeat odotukset lunastuvatkin. Rosoinen ote menee barokin piikkiin: sanatarkastihan Barocco tarkoittaa epämuodostunutta helmeä tai helmikoristelua. Eikä se ole niin justiinsa, ja hyvinhän paljon yhdessä soittaneet muusikot soittavat.

Mukana on efektisoittimien lisäksi rohkeasti ulos metriikasta loikkaavaa rytmiikkaa, herkullisia yksilösuorituksia muiltakin kuin Kentalalta ja oikein kunnon vanhanaikaisen runsas continuo-ryhmä harppuineen, kanteleineen, luuttuineen, kitaroineen ja cembaloineen. Lopputulos on välillä aika rock, välillä hyvinkin herkkä: talven hyinen viima puree ja hangessa tarpominen on raskasta, mutta jäähileiden ja pakkasen kauneus tekee kaiken sen arvoiseksi. (Talvi-konserton voi kuunnella Barocco Borealen esittämänä kokonaisuudessaan tämän viikon tiistaina lähetetyssä ja huomenna lauantaina uusittavassa Klassikkoparatiisi-ohjelmassa.)

Vuodenaikojen lisäksi mukana on kolme muutakin konserttoa, nekin tunnetummasta päästä Vivaldin monisataisesta konserttotuotannosta. Vuodenaikojen hulluttelusta hieman vakavoidutaan, keksinnän ja värikkään otteen säilyessä. Harpisti Andrew Lawrence-King on Kreeta-Maria Kentalan ohella toinen voimakas vaikuttaja tällä levyllä. Ensinnäkin hänen tähdittämänsä continuo-ryhmät ovat aina olleet mieleeni; toiseksi levyllä kuullaan Lawrence-Kingin nautinnollinen improvisaatio C-duurikonserton RV 114 hitaassa osassa; ja lopulta harpputaiteilija on kynäillyt myös levytekstit, jotka hakevat vertaistaan yhdistäessään oppineisuutta ja hyvää tunnelmaa.

Rohkean folkin, persoonallisen ja luontevan barokkisen soiton sekä ansiokkaan albumitekstin lisäksi Super Audio CD-levyn äänimaailmakin on luonnollisen runsas ja läsnäoleva niin stereona kuin surroundina. Kyllähän tätä pohjoista folkbarokkia kelpaisi vaikka joululahjaksi suositella!

“Vivaldi—The Folk Seasons”. - Antonio Vivaldi: Neljä vuodenaikaa; Konsertot C-duuri RV 114, a-molli RV 522 ja D-duuri RV511. - Barocco Boreale, joht. Kreeta-Maria Kentala, viulu. (Alba, ABCD 402)

Kuuntele Uudet levyt 16.12.2016, toimittajana Ville Komppa.