Hyppää pääsisältöön

Haaveiden kehä – lempeä komedia ihanteista, pettymyksistä ja toivosta

Petteri Summanen ja Mikko Alanko ovat nyrkkeilevät veljekset elokuvassa Haaveiden kehä.
Petteri Summanen ja Mikko Alanko ovat nyrkkeilevät veljekset. Petteri Summanen ja Mikko Alanko ovat nyrkkeilevät veljekset elokuvassa Haaveiden kehä. Kuva: Yle Kuvapalvelu Haaveiden kehä,Matti Ijäs,Petteri Summanen,Mikko Alanko

Yksinhuoltajaisä yrittää kasvattaa ja kouluttaa pojistaan nyrkkeilijöitä, mutta kehään tulee kaikenlaista ylimääräistä, kuten esimerkiksi rakkaus. Matti Ijäksen tragikoomisessa elokuvassa on lempeätä huumoria.

Matti Ijäs on tunnettu pitkästä televisio-ohjaajan urastaan: ensimmäiset tv-ohjelmat valmistuivat 1970-luvun alkupuolella, tuorein on tältä vuodelta. Ijäs on ohjannut päivätyönsä ohella myös kuusi teatterielokuvaa, joista ensimmäinen on Koomikko (1983) ja viimeisin Kaikella rakkaudella (2013).

Haaveiden kehä (2002) on perusvireeltään helposti tunnistettavissa Matti Ijäksen tuotannoksi: sen henkilögalleria on vaitelias mutta täynnä vivahteita, ihmisiin puutteineen ja vikoineen suhtaudutaan lämpimästi ja ymmärtävästi ja dialogi on täynnä nokkelanrentoa heittelyä. Käsikirjoituskumppanina Haaveiden kehässä on ollut Heikki Reivilä, kuten muutamassa muussakin Ijäksen tuotannossa.

Elokuva kertoo yksinhuoltajaisästä, työväen urheiluseuran aktiivista, joka toivoo pojistaan nyrkkeilijöitä. Vanhempi poika Jamppa on jo ulkomailla muka menestynytkin, pikkuveli Kusti on vasta koululainen. Jampan ulkomaanmenestys paljastuu lähinnä rötöskierteeksi, ja Kustillekin maistuu ehkä munkki paremmin kuin harjoittelu. Isää puolestaan alkaa vanha suola janottaa, kun vanha heila osuu reitille.

Sulevi Peltola elokuvassa Haaveiden kehä.
Sulevi Peltola on yksinhuoltajaisä PK. Sulevi Peltola elokuvassa Haaveiden kehä. Kuva: Yle Kuvapalvelu Haaveiden kehä,Matti Ijäs,Sulevi Peltola

Sulevi Peltola, joka on tehnyt monta unohtumatonta roolia Ijäksen tuotannoissa, on Haaveiden kehässä yksinhuoltaja PK. Rooli on sangen antoisa ja kiitollinen, ja Peltola tekeekin yhden parhaista suorituksistaan. Ansaitusti Peltola palkittiin Jussi-patsaalla.

Paha poika Jamppa on Petteri Summasen käsittelyssä vakuuttava ja mukavalla tavalla hauras kovis. Kustin roolissa on 13-vuotias Mikko Alanko, joka valikoitui nyrkkeilytaitonsa ansiosta koekuvauksista elokuvatähdeksi. Urheiluseuran rötöspiiriä johtavaa Hanhijokea esittää Antti Litja.

Naisrooleissa nähdään aina vaikuttava Rea Mauranen isän vanhana heilana, Anna-Leena Sipilä ja Maria Järvenhelmi Jampan naisina ja Jaana Järvinen Hanhijoen Hilkka-vaimona. Sivuosa-Jussin roolisuorituksestaan sai Järvinen.

Elokuvan kolmas Jussi-palkinto meni säveltäjä Eero Ojaselle.

  • Haaveiden kehä (2002). Rooleissa Sulevi Peltola, Petteri Summanen, Mikko Alanko, Rea Mauranen, Antti Litja, Jaana Järvinen, Maria Järvenhelmi, Anna-Leena Sipilä, Jussi Lampi. Kuvaus Kari Sohlberg. Musiikki Eero Ojanen. Käsikirjoitus Heikki Reivilä ja Matti Ijäs. Ohjaus Matti Ijäs. Tuotanto Dada-Filmi Oy.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa