Hyppää pääsisältöön

Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

Heikki Soini ja puhekupla: ...mutta perhejoulu rosolleilla on tuloillaan
Heikki Soini ja puhekupla: ...mutta perhejoulu rosolleilla on tuloillaan Kuva: Jussi Nahkuri / Hans Weckman heikki soini

Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

Joulu on minulle täysin yhdentekevä juhlapyhä. En kuulu kirkkoon eikä ehkä joskus eläneen historiallisen hahmon syntymä merkitse minulle itsessään yhtään mitään. Olen etunenässä liputtamassa kirkon ja valtion erottamista toisistaan, mutta en tietenkään kieltäydy kirkollisista pyhäpäivistä. Kiitos kaikki te passiiviset tapakristityt, jotka vielä maksatte kirkollisveroa. Te luotte jouluni, eli potentiaalisesti pari palkallista vapaapäivää.

Olen ollut viime vuodet lähes poikkeuksetta jouluna ulkomailla. Niiden parin vapaapäivän ympärille kun saa helposti rakennettua muutamilla lisävapaapäivillä hyvän piristysruiskeen vuoden synkimpään ajankohtaan.

Helsingissä joulu tuppaa olemaan musta ja loskainen.

Onnea vaan teille, jotka asutte lumivyöhykkeellä, mutta Helsingissä joulu tuppaa olemaan musta ja loskainen. Tropiikissa on, uskokaa pois, ollut paljon miellyttävämpää. Sen verran joulumieltä minullakin toki on, että kenialaisen Nakumatt-tavaratalon psykedeeliset jouluvalot yhdistettynä mustaan joulupukkiin saivat sisälläni aikaan lämpimän läikähdyksen kouluajoilta. Muistoni palautuivat siihen, kun minua sorrettiin joulunäytelmässä hiilinaamaisena murjaanien kuninkaana Herodeksen toimesta. Murjaanin piti rukoileman polvillaan eivätkä voimasuhteet ole juuri muuttuneet tähän päivään mennessä. Herodes vaan välillä vaihtuu.

Jouluaatto Abu Dhabissa oli mahtava kokemus, koska Yhdistyneissä Arabiemiraateissa ei joulua vietetä. Kävin aamupäivällä ajamassa maailman nopeimmalla vuoristoradalla ja sen jälkeen vietin ihan tavallista perjantai-iltaa kaupungilla. Tai no, hyvin epätavallista suomalaiseen viikonloppuun verrattuna. Vaikka oli kolmisenkymmentä astetta lämmintä, kukaan ei ollut kännissä eikä Abu Dhabin keskustassa siksi tarvinnut pelätä saavansa joltain rähjäävältä jurriapinalta turpaansa.

Koska saataisiin sellainen jouluaatto Suomeen, että poliisi ei saisi yhtään alkoholin laukaisemaa perheväkivaltahälytystä? Se se vasta olisi joulun ihme.

Pieni lapsi tuo taloon taas sen lapsuuden joulun.

Joulu on perhejuhlista tärkein. Minua perheenjäseneni eivät ole ihan välttämättä halunneet vuosiin jouluna nähdä, voimmehan tavata muulloinkin, mutta tyttäreni kaikki haluavat jouluna olevan läsnä. Pieni lapsi kun tuo taloon taas sen lapsuuden joulun, jossa jaetaan lahjoja ja joulupukkikin tulee taas vuosien tauon jälkeen.

Tämä sentimentaalisuuden puuska, joka ihmiset vuosittain valtaa, onkin loistava tilaisuus meille järkijoulun viettäjille. Tein pitkään jouluaatot joulupukkikeikkoja. Kun otti kitaran mukaan, saattoi helposti rahastaa viisikymppiä vartin käynnistä. Hyvällä suunnittelulla ja aikatauluttamisella sain huippuvuosina tehtyä keikkoja parikymmentä. Se oli verottomana käteen maksettuna sievoinen yhden päivän tienesti.

Tyttäreni valmistautuu juuri toiseen jouluunsa. Perhejoulu kaikilla rosolleilla on taas tuloillaan. Kaikilla on perinteiseen tapaan ollut hirveä hässäkkä ja stressi muutaman tunnin vuoksi ja ihan turhaan. Kynttilän valossa kukaan ei näe, onko nurkassa vähän pölyä.

Minä syön pari kinkkusiivua tumman joululimpun päällä ja käyn joulusaunassa. Tyttäreni tulee olemaan enemmän innoissaan lahjapapereista kuin pakettien sisällöstä. Olemme kuitenkin yhdessä - ja ainoastaan sillä on merkitystä.

Lisää ohjelmasta

Joulukuusi ja koristeineen.
Joulukuusi ja koristeineen. Kuva: Pixabay joulu
Pikkutytöt pyjamissaan jouluna
Pikkutytöt pyjamissaan jouluna Kuva: pixabay.com/CC0 Public Domain joulukysely
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta
Marja Hintikka riemuitsee Kultainen Venla -palkinnosta Kuva: Maria Ainamo kultainen venla
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio
Vapaus johtaa kansaa, kuvamanipulaatio Kuva: (c) Photograph by Erich Lessing Marja Hintikka Live
Kommentit

Uusimmat sisällöt - Marja Hintikka Live

 • Eineksiä, uhkailua, liikaa töitä – unohda turha syyllisyys vanhempana! MHL:n vieraat näyttävät esimerkkiä

  Syksyn vieraat avautuvat mistä eivät enää ota paineita.

  Vapaus, vanhemmuus, tasa-arvo. Marja Hintikka Live on puolentoista vuoden ajan ravistellut suomalaista perhekeskustelua, romuttanut turhia kulisseja ja nostanut pöydälle vaikeitakin keskustelunaiheita. Kaiken takana on tavoite vapauttaa vanhemmat turhista paineista ja jatkuvasta syyllisyydestä. Kiukuttelevia lapsia? Liikaa töitä? Unettomia öitä? Parisuhde rakoilee? Et ole yksin. Meillä on ihan samanlaista.

 • Lapset repivät parrasta ja nestehukka on lähellä - tällaista on joulupukkien karu todellisuus

  Joulupukit kertovat ammattinsa pahimmat puolet.

  Kuvittele itsesi joulupukiksi tai -muoriksi. Mielessäsi pyörii kuva piparintuoksuisista kodeista, joissa pukki istutetaan pehmeälle nojatuolille glögi kädessä ja suloiset punaposkiset pikku lapsoset laulavat heleällä äänellä sopivan lyhyen kappaleen. Kukaan ei itke, kukaan ei pelkää ja koko hommaan menee noin 10 minuuttia. Ulko-ovella sinulle annetaan sovittu summa rahaa ja poistut tyytyväisenä seuraavaan kohteeseen. No, se ei todellakaan mene ihan niin.

 • Pyjama on paras jouluasu, vinkkaavat MHL-vanhemmat

  Ei kiireelle, kyllä rennolle romantiikalle!

  Idyllisten puitteiden viilaaminen tekee erityisesti perheenäideistä helposti huumorintajuttomia piiskureita. Tonttulakki alkaa kiristää liikaa ja joulunalusviikoista tulee yhtä pitkää to-do -listaa.

 • Kestävyysliikunta lihottaa?!

  Timo Haikarainen ja kestävyysliikuntamyytti.

  Kuinka on - suosiako kovatehoista vai matalatehoista treeniä - ja miten kortisoli liittyy tähän? Personal trainerimme Timo Haikarainen vääntää myytin rautalangasta!

 • Heikki Soini: Kärsitään joulu ja jatketaan elämää!

  Ei joululla ole väliä, yhteinen aika on tärkeintä.

  Joulusuklaat ilmestyivät lähikauppaani lokakuussa. Se käynnisti kahden kuukauden kuumotuksen ja stressin, joka purkautuu monessa perheessä itkuun jo jouluaaton aamuna. Lapset juoksevat hysteerisinä pitkin seiniä ja vanhempien selkäranka katkeaa viimeistään silloin, kun kinkku kuivuu valvomisesta huolimatta. Kuulostaako tutulta, kysyy MHL:n Heikki Soini.

 • Vanessa Kurri: Olen tappavan tylsä joulunviettäjä

  Neljän lapsen äiti tekee joulun perinteiden mukaan.

  Kotiäiti ja juontaja Vanessa Kurri on jouluihminen, mutta valmistelut jäävät häneltäkin usein viime tippaan. Neljän lapsen koulu- ja harrastuskuljetusten välillä Kurri sompailee sitten ympäriinsä hakemassa jouluherkut juuri niistä oikeista ja perinteisestä paikoista. Kurrille on tärkeää tehdä joulu täsmälleen samojen askelmerkkien mukaan kuin hänen äitinsä aikanaan teki. Vanessa Kurri on MHL:n vieraana TV2:ssa maanantaina 19.12. klo 21, kun aiheena on Unelmien joulu.

 • Bloggari Anna-Kaisa Huurinainen: Tänä vuonna otamme joulun rennosti

  Liika suorittaminen on aiemmin pilannut Huurinaisen joulun.

  Viime jouluna 47 palasta -blogin Anna-Kaisa Huurinainen suunnitteli joulun tarkasti: laati menun ennakkoon ja kestitsi koko lähisuvun. Odotukset ja stressi olivat kuitenkin liian kovat, ja joulu meni mönkään. Kokemuksesta viisastuneena Huurinainen aikoo ottaa tämän joulun mahdollisimman rennosti.

 • Muusikko Stig: Henkinen valmistautuminen jouluun kannattaa aloittaa hyvissä ajoin

  Kahden lapsen isä nauttii valmiista joulupöydistä.

  Muusikko Stig tunnetaan hiteistään, mutta arkielämässä Pasi Siitonen ei puumia metsästä. Sen sijaan hän on kahden pienen pojan isä, joka odottaa joulua yhtä paljon kuin lapset. Erityisen tärkeää on nimenomaan jouluun virittäytyminen: jos sitä ei aloita ajoissa, joulu saattaa livahtaa huomaamatta ohi. Stigin jouluvalmisteluihin ei kuitenkaan kuulu stressi tai touhottaminen, vaan tärkeintä on rauhoittuminen.