Hyppää pääsisältöön

Höyrylaiva Park Victoryn turma oli jouluyön tragedia 1947

Utön saaristoa vuonna 2016.
Näkymä Utön saarelta vuonna 2016. Utön saaristoa vuonna 2016. Kuva: Petteri Riikonen/ Yle Utö,saaristot,saaret,2016

Amerikkalaisen höyrylaiva Park Victoryn onnettomuus jouluyönä vuonna 1947 oli osoitus meren armottomasta voimasta, mutta myös Utön saaren asukkaiden uhrautuvaisuudesta ja rohkeudesta. Vuonna 1960 lähetetty radio-ohjelma palasi kolmentoista vuoden takaisiin traagisiin tapahtumiin, jossa menehtyi kymmenen amerikkalaista merimiestä.

Yhdysvalloista, Virginian Newportista Helsinkiin hiililastissa seilannut höyrylaiva Park Victory ankkuroitui viettämään jouluyötä ja odottamaan tuulen tyyntymistä Utön edustalle. Yön jälkeen aluksella oli tarkoitus matkata läpi saariston vaikeakulkuisten väylien ja ohittaa sodan aikana merimiinoitetut alueet.

Lumimyrskyssä laiva ankkuroitui Utön eteläpuolella sijatsevan Lillharu-saaren läheisyyteen.

Onnettomuuden vaiheet hyvin tunteva upseeri ja meriaiheista tunnettu kirjailija Veikko Hannuniemi kertoo radio-ohjelmassa onnettomuuden sattuessa näkyvyyden olleen alle 100 metriä ja tuulen puhaltaneen puuskissa jopa kymmenen Bofourin (24,5–28,4 m/s) voimakkuudella. "Tuhoisimmat haaksirikot ovat tapahtuneet Utön vesillä juuri joulu-tammikuun tienoilla ennen meren jäätymistä", toteaa Hannuniemi.

Joulu ei ole valonjuhla ainakaan merenkulkijoille.― Yliluutnantti Veikko Hannuniemi

Raivoisan myrskyn silmässä laivan ankkuriketjut eivät kuitenkaan kestäneet, jonka seurauksena alus ajelehti karille. Miehistö sai irrotettua Park Victoryn omien koneidensa avulla, mutta alus ajautui karille pian uudestaan. Monien karilleajojen jälkeen laiva ei enää selvinnyt. Lopulta Park Victoryn runko katkesi ja se vajosi merenpohjaan. Aluksen 48-henkinen miehistö ehti jättää laivan, mutta joutui hyytävän meren armoille. Moni miehistön jäsen oli ehtinyt pukeutumaan vain housuihin ja ohuehkoihin paitoihin, kertoo ohjelmassa pelastustöissä mukana ollut Torvald Sjöberg.

Tiedon saapuessa Utön saarelta pelastustoimiin lähtivät Meripelastusseuran ja Utön linnakkeen veneet. Labyrinttimaiset karikot sekä myrskyisät ja pimeät olosuhteet vaikeuttivat kuitenkin pelastustoimenpiteitä niin että pelastettavia oli hankala paikallistaa. Moni merimies oli päätynyt pienille luodoille, joissa he koittivat selvitä hengissä meren vyöryessä heidän ylitseen.

Vääpeli Toivo Varjus oli turman aikana päivystysvuorossa. "Laitoimme saunan lämpiämään ja keittiöhenkilökunta hälytettiin töihin, jotta pelastuneille oli lämmintä vettä ja ruokaa", muistelee Varjus.

Tuntikausien kamppailun jälkeen hyytävästä merestä saatiin pelastettua 38 merimiestä. Hypotermian partaalla olleet merimiehet pääsivät lämmittelemään Utön asukkaiden koteihin, joiden pyyteetön toiminta teki suuren vaikutuksen amerikkalaismiehistöön. Saarelaiset saivatkin toiminnasta kiitosta Yhdysvaltojen viranomaisilta. Saarelle lähetettiin kiitoksena lahjapaketteja, jotka sisälsivät muun muassa kahvia ja muita elintarvikkeita.

Park Victoryn menehtyneiden merimiesten muistoa kunnioittaa 10-haarainen kynttelikkö Utön rukoushuoneessa.

Utön rukoushuone kuvattuna kesällä 2016.
Utön rukoushuone, jossa sijaitsee turmassa menehtyneiden muistomerkki. Utön rukoushuone kuvattuna kesällä 2016. Kuva: Petteri Riikonen/ Yle Utö,rukoushuoneet,saaristot
Kiitoskirje Utön asukkaille pelastustoimista S/S Park Victoryn haaksirikossa 1947.
Yhdysvaltalaisten viranomaisten kiitoskirje Utölaisille, jotka auttoivat rohkeasti onnettomuuden pelastustöissä. Kiitoskirje Utön asukkaille pelastustoimista S/S Park Victoryn haaksirikossa 1947. Kuva: Petteri Riikonen/ Yle kirjeet,Utö,ss park victory,1948

Höyrylaiva Park Victory -hylyn sijainti:

Katso kartta

Keskustele