Hyppää pääsisältöön

Höyrylaiva Park Victoryn turma oli jouluyön tragedia 1947

Amerikkalaisen höyrylaiva Park Victoryn onnettomuus jouluyönä vuonna 1947 oli osoitus meren armottomasta voimasta, mutta myös Utön saaren asukkaiden uhrautuvaisuudesta ja rohkeudesta. Vuonna 1960 lähetetty radio-ohjelma palasi kolmentoista vuoden takaisiin traagisiin tapahtumiin, jossa menehtyi kymmenen amerikkalaista merimiestä.

Yhdysvalloista, Virginian Newportista Helsinkiin hiililastissa seilannut höyrylaiva Park Victory ankkuroitui viettämään jouluyötä ja odottamaan tuulen tyyntymistä Utön edustalle. Yön jälkeen aluksella oli tarkoitus matkata läpi saariston vaikeakulkuisten väylien ja ohittaa sodan aikana merimiinoitetut alueet.

Lumimyrskyssä laiva ankkuroitui Utön eteläpuolella sijatsevan Lillharu-saaren läheisyyteen.

Onnettomuuden vaiheet hyvin tunteva upseeri ja meriaiheista tunnettu kirjailija Veikko Hannuniemi kertoo radio-ohjelmassa onnettomuuden sattuessa näkyvyyden olleen alle 100 metriä ja tuulen puhaltaneen puuskissa jopa kymmenen Bofourin (24,5–28,4 m/s) voimakkuudella. "Tuhoisimmat haaksirikot ovat tapahtuneet Utön vesillä juuri joulu-tammikuun tienoilla ennen meren jäätymistä", toteaa Hannuniemi.

Joulu ei ole valonjuhla ainakaan merenkulkijoille.― Yliluutnantti Veikko Hannuniemi

Raivoisan myrksyn silmässä laivan ankkuriketjut eivät kuitenkaan kestäneet, jonka seurauksena alus ajelehti karille. Miehistö sai irrotettua Park Victoryn omien koneidensa avulla, mutta alus ajautui karille pian uudestaan. Monien karilleajojen jälkeen laiva ei enää selvinnyt. Lopulta Park Victoryn runko katkesi ja se vajosi merenpohjaan. Aluksen 48-henkinen miehistö ehti jättää laivan, mutta joutui hyytävän meren armoille. Moni miehistön jäsen oli ehtinyt pukeutumaan vain housuihin ja ohuehkoihin paitoihin, kertoo ohjelmassa pelastustöissä mukana ollut Torvald Sjöberg.

Tiedon saapuessa Utön saarelta pelastustoimiin lähtivät Meripelastusseuran ja Utön linnakkeen veneet. Labyrinttimaiset karikot sekä myrskyisät ja pimeät olosuhteet vaikeuttivat kuitenkin pelastustoimenpiteitä niin että pelastettavia oli hankala paikallistaa. Moni merimies oli päätynyt pienille luodoille, joissa he koittivat selvitä hengissä meren vyöryessä heidän ylitseen.

Vääpeli Toivo Varjus oli turman aikana päivystysvuorossa. "Laitoimme saunan lämpiämään ja keittiöhenkilökunta hälytettiin töihin, jotta pelastuneille oli lämmintä vettä ja ruokaa", muistelee Varjus.

Tuntikausien kamppailun jälkeen hyytävästä merestä saatiin pelastettua 38 merimiestä. Hypotermian partaalla olleet merimiehet pääsivät lämmittelemään Utön asukkaiden koteihin, joiden pyyteetön toiminta teki suuren vaikutuksen amerikkalaismiehistöön. Saarelaiset saivatkin toiminnasta kiitosta Yhdysvaltojen viranomaisilta. Saarelle lähetettiin kiitoksena lahjapaketteja, jotka sisälsivät muun muassa kahvia ja muita elintarvikkeita.

Park Victoryn menehtyneiden merimiesten muistoa kunnioittaa 10-haarainen kynttelikkö Utön rukoushuoneessa.

Utön rukoushuone kuvattuna kesällä 2016.
Utön rukoushuone, jossa sijaitsee turmassa menehtyneiden muistomerkki. Utön rukoushuone kuvattuna kesällä 2016. Kuva: Petteri Riikonen/ Yle Utö,rukoushuoneet,saaristot
Kiitoskirje Utön asukkaille pelastustoimista S/S Park Victoryn haaksirikossa 1947.
Yhdysvaltalaisten viranomaisten kiitoskirje Utölaisille, jotka auttoivat rohkeasti onnettomuuden pelastustöissä. Kiitoskirje Utön asukkaille pelastustoimista S/S Park Victoryn haaksirikossa 1947. Kuva: Petteri Riikonen/ Yle kirjeet,Utö,ss park victory,1948

Höyrylaiva Park Victory -hylyn sijainti:

Kommentit
 • Luonas kai olla saan – Juice Leskisen hitit Elävässä arkistossa

  Valikoima Juicen kappaleita Elävän arkiston kokoelmista.

  Juice Leskinen (1950 – 2006) on kuulunut suomalaisen rockin kärkikaartiin esikoislevystään Juice Leskinen & Coitus Int lähtien vuodesta 1973. Mittava tuotanto käsitti kolmisenkymmentä albumia, päälle kokoelmat ja lukuisa määrä singlejä. Oheiseen artikkeliin on koottu osa Juicen ikimuistoisimmista kappaleista ja muutama vähän harvinaisempikin.

 • Antti Holma selvitti työharjoittelussaan Ylen työntekijöiden alkoholinkäyttöä

  Holma tutustui Ylen arkeen Extra Largessa vuonna 2007.

  Muistatko Ylen Extra Large ohjelmasta tutun toimitusharjoittelija-Antin? Jos et muista, niin ei hätää! Areenasta pääset nyt katsomaan, miten Antti Holma pohtii niin yleläisten raudanlujia vatsalaukkuja kuin lastenohjelmien tekijöiden lapsellisuutta. Varoitus: luvassa on kiusallisia tilanteita, puisevaa huumoria ja omintakeisia kysymyksiä ketään kumartelematta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Tauno Hannikainen on Taiteilijakukkulan ainoa klassinen kapellimestari – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 26. helmikuuta.

  Helmikuun 26. päivänä syntynyt kapellimestareiden reissumieheksi kutsuttu Tauno Hannikainen (1896–1968) ehti johtaa orkestereita yli 60 maassa. Jyväskyläläiseen Hannikaisen musiikkiperheeseen syntynyt Tauno oli alkujaan sellisti ja pianisti. Amerikan-vuosinaan hän otti Yhdysvaltain kansalaisuuden, mutta viimeiset vuotensa hän toimi Helsingissä.

 • Luonas kai olla saan – Juice Leskisen hitit Elävässä arkistossa

  Valikoima Juicen kappaleita Elävän arkiston kokoelmista.

  Juice Leskinen (1950 – 2006) on kuulunut suomalaisen rockin kärkikaartiin esikoislevystään Juice Leskinen & Coitus Int lähtien vuodesta 1973. Mittava tuotanto käsitti kolmisenkymmentä albumia, päälle kokoelmat ja lukuisa määrä singlejä. Oheiseen artikkeliin on koottu osa Juicen ikimuistoisimmista kappaleista ja muutama vähän harvinaisempikin.

 • Antti Holma selvitti työharjoittelussaan Ylen työntekijöiden alkoholinkäyttöä

  Holma tutustui Ylen arkeen Extra Largessa vuonna 2007.

  Muistatko Ylen Extra Large ohjelmasta tutun toimitusharjoittelija-Antin? Jos et muista, niin ei hätää! Areenasta pääset nyt katsomaan, miten Antti Holma pohtii niin yleläisten raudanlujia vatsalaukkuja kuin lastenohjelmien tekijöiden lapsellisuutta. Varoitus: luvassa on kiusallisia tilanteita, puisevaa huumoria ja omintakeisia kysymyksiä ketään kumartelematta.

 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.