Hyppää pääsisältöön

Hyvä DJ ei tarvitse hyvää tekniikkaa – pohdimme suomalaisten konemusa-ammattilaisten kanssa, millaista on olla DJ vuonna 2016

DJ:t voi jakaa raa’asti kahteen koulukuntaan: musaa tekeviin DJ-tuottajiin ja niihin, jotka soittavat keikoillaan muiden artistien musaa. Mutta voiko kukaan sanoa, kumman tyylisuunnan tiskijukat ovat parempia?

Alex Mattson (ylh. vas.), Rony Rex, Rico Tubbs ja Lenno pitävät DJ:n tärkeimpänä ominaisuutena on kyky luoda hyvä tunnelma ja soittaa hyvää musiikkia. // Kuva: Alex Mattsonin kuva: Sony, Rony Rexin kuva: Sami Hakala / SKM Photo.

Kun kysytään, kuka on maailman paras DJ, vastauksia haetaan yleensä kahdesta eri paikasta. Maailmalla on kaksi arvostettua DJ-listausta, DJ Mag ja Resident Advisor. Vaikka molemmat ovat DJ-listoja, ne poikkeavat toisistaan yhtä paljon kuin valssi breakdancesta.

DJ Magin listaa voi kutsua mainstream-listaksi. Listalla ovat populaarin elektronisen musiikin isoimmat nimet, kuten Martin Garrix, Dimitri Vegas & Like Mike ja Hardwell. DJ Magin Top 100 -listalla on pääasiassa sellaisia DJ:tä ja tuottajia, jotka keikkailun lisäksi julkaisevat paljon tai jonkin verran omaa musiikkia.

Resident Advisorin listausta voi taas sanoa underground-DJ-listaksi. Listalla on lähinnä klubikeikkoja tekeviä DJ:tä, joille oman musan tekeminen on toissijaista. He ovat vanhan liiton tiskijukkia, joiden tarkoitus on soittaa yleisölle muiden tekemää musiikkia. He pitävät DJ-perinnettä yllä sellaisena kuin se alun perin oli.

Resident Advisorin DJ:t ovat perusjampalle tuntemattomia. Kärkisijoilla ovat sellaiset nimet kuin Dixon, Jackmaster ja Tale Of Us. Ne ovat isoja nimiä oman lajinsa sisällä, eivät mainstream-piireissä.

Viime kesän Weekend Festivalilla esiintyi viisi valtavirtaa mukailevan DJ Magin listauksen suosituinta DJ:tä. Tuolloin YleX:n perjantai-iltojen tanssittaja DJ Orion sanoi, että moni heistä voidaan laskea pop-artistiksi. Heitä tullaan lähtökohtaisesti katsomaan heidän oman musiikkinsa vuoksi, ei niinkään DJ-taitojen vuoksi. On veteen piirretty viiva, pitäisikö näitä artisteja kutsua tuottajiksi vai DJ:ksi. He ovat tuottajia siinä mielessä, että julkaisevat omaa musaa. DJ:tä toisaalta siksi, että he soittavat konemusiikkia yleisölle käyttämättä mitään instrumentteja.

Resident Advisorin listauksen DJ:llä on yleensä vain muutama julkaistu biisi, mutta ne eivät ole listahittejä. Tämän listan DJ:tä ei viime kesän Weekend Festarilla nähty.

Kumpi listaus on se oikeampi ja millainen on oikea, paras mahdollinen DJ?

Pitkän linjan DJ Rico Tubbs näkee nämä kaksi eri koulukuntaa jopa eri ammatteina, jotka on painettu DJ-nimikkeen alle.

"DJ on etenkin nykyään aika monimuotoinen nimike, vähän niin kuin medianomi."― Rico Tubbs

- DJ on etenkin nykyään aika monimuotoinen nimike, vähän niin kuin medianomi, Tubbs sanoo YleX:lle.

Vertaus on ymmärrettävä: on yökerho-DJ:tä, klubi-DJ:tä, DJ:tä, jotka soittavat hard dancea, ravea, deep housea tai esimerkiksi junglea ja DJ-tuottajia, jotka julkaisevat omia biisejä. Medianomi taas voi olla esimerkiksi kirjoittava toimittaja, tv-toimittaja, graafikko, valokuvaaja tai mediatuottaja.

Erinomaisella DJ:llä ja erinomaisella medianomeilla on kuitenkin oltava jokin taito, jotta heidät huomataan ja joka erottaa heidät muista. Jokin, joka tuo heille työpaikan kilpailussa, jossa osallistujia on enemmän kuin onnistujia.

DJ, tee biisi, niin pääset helpommin kohti huippua

Jo pari vuosikymmentä sitten valtaosa DJ:istä julkaisi omia kappaleita. Ne eivät kuitenkaan yleensä nousseet musalistojen kärkisijoille muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Poikkeuksia ovat olleet esimerkiksi The Chemical Brothers, Darude ja Fatboy Slim.

Viime vuosina iskeneen EDM-buumin myötä DJ on aiempaa enemmän omaa musiikkia tekevä artisti. Nykyään listojen kärjistä löytyy esimerkiksi David Guetta, Calvin Harris ja Avicii – eli DJ:t, jotka julkaisevat paljon omaa musiikkia.

Vuonna 2013 Suomen vuoden nousevaksi DJ:ksi valittu Rony Rex kertoo YleX:lle, että vielä 1990-luvulla DJ:n ei ollut pakko julkaista omaa musaa – siitä huolimatta hän saattoi olla maailmankuulu

- Nykyään koko bisnes pyörii sen [biisien] ympärillä. On hyvin vaikeaa ellei mahdotonta nousta kansainväliseen suosioon ilman omia kappaleita, Rony Rex sanoo.

Rony Rex on tälle ajalle harvinainen DJ, sillä hän on noussut yhdeksi Suomen johtavista tiskijukista julkaisematta omia biisejä. Rony Rex on keikkaillut jonkin verran Suomen rajojen ulkopuolella, mutta iso kansainvälinen läpimurto on jäänyt toistaiseksi tekemättä. Alkuvuodesta 2017 hän julkaisee ensimmäistä kertaa omia kappaleitaan. Omien biisien tekemisellä on Rexin mukaan kaksi funktiota: itsensä toteuttaminen ja ulkomaille päin suuntautuminen.

- Tämän se vaatii. Jengi aina kyselee, että milloin biisejä tulee, Rex sanoo.

Tämä kertoo paljon tämän päivän DJ-kulttuurista: fanit kysyvät DJ:ltä, milloin tämä julkaisee omia biisejä.

Monilla 2010-luvun DJ:illä on omia julkaisuja jo ennen kuin heistä varsinaisesti tuli DJ:tä. Kovassa nosteessa olevat suomalaiset nuoret DJ-tuottajat Alex Mattson ja Lenno julkaisivat ensin omia kappaleita ja siirtyivät vasta sen jälkeen DJ-dekkien taakse.

"On hyvin vaikeaa ellei mahdotonta nousta kansainväliseen suosioon ilman omia kappaleita."― Rony Rex

- Uran alussa DJ-homma oli mulle ainoa tapa esittää mun musaa. Niinpä se oli luontevin keino esittää sitä livenä, Alex Mattson sanoo YleX:lle.

Mattson pitääkin itseään pääasiassa tuottajana. Hänellä ei käytännössä ollut DJ-kokemusta ennen itse tuottamiensa biisien julkaisua ja niiden esittämistä. Nyt 19-vuotiasta Mattsonia mainostetaan muun muassa tittelillä huippu-DJ.

- Ei se huonolta tunnu. Sinänsä mä menen ihan DJ:stä, kun soitan DJ-laitteilla. Minusta tuntuu, että DJ-kulttuuri ei ole Suomessa vielä kasvanut kovin isoksi, joten on helpompi yhdistää artisti elektroniseen musaan puhumalla DJ:stä, Mattson kertoo.

Myös undergroundimmat Resident Advisorin DJ-listan kärkinimet ovat julkaisseet vähintään erilaisia remixejä, joista kuulee heidän soittotyylinsä – paitsi listan kakkosnimi Jackmaster, jolta ei löydy lainkaan julkaisuja Spotifysta. Hän on noussut maailman kovimpien ug-DJ:den joukkoon yhdistelemällä monia eri genrejä musiikissaan ja olemalla äärimmäisen hyvä tunnelmanluoja.

Soita hyviä biisejä, lue tilannetta ja tee omaa juttua – siten menestyt

Rico Tubbsin mukaan 90-luvun lopussa ja 2000-luvun alussa DJ:nä oleminen vaati vankkaa teknistä osaamista. Biittimiksausta hiottin, jotta kappaleet yhdistyvät toisiinsa soljuvasti.

Nykyään musiikin valitsemisella on Tubbsin ja Rony Rexin mukaan tekniikkaa suurempi rooli.

- On taito valikoida musiikkia. Hyvä, että on siirrytty oleellisempaan asiaan, joka on nimenomaan se musiikki, Tubbs sanoo.

Rico Tubbs, Alex Mattson, Rony Rex ja Lenno ovat kaikki sitä mieltä, että DJ:n tärkein ominaisuus on saada luotua hyvä tunnelma ja soittaa hyvää musiikkia.

Jos DJ ei tarvitse kovin ihmeellistä teknistä osaamista, niin eikö kuka tahansa meistä voisi alkaa tiskijukaksi? Tubbsin mukaan voi – ihan yhtä hyvin kuin kuka tahansa voisi alkaa vaikka maalaamaan taulua. Lopputulema vaihtelee sen mukaan, onko alaan lahjoja tai osaamista vai ei.

- Sulla pitää olla tilanteenlukutaitoa. Vaikka olisit kuinka iso superartisti, niin pitää osata ottaa tilanne haltuun ja vetää sillä meiningillä, Rony Rex sanoo.

Tällaista tilanteenlukua löytyy esimerkiksi Lennolta, joka on viime vuosina noussut suosituimpien suomalaisten DJ-tuottajien joukkoon. Lennolla on Spotify-hittejä, joita hän ei välttämättä kuitenkaan soita keikoilla lainkaan. Syy on perusteltu.

- Keikoilla kysytään, että voisinko soittaa enemmän omia biisejä. Mun oma musa on kuitenkin nykyään hidasta ja chilliä. Jos rupean soittamaan sellaista musiikkia väärässä paikassa, niin se ei ole hyvä veto, vaikka paikalla olisi faneja, jotka ovat tulleet kuulemaan juuri sitä biisiä, Lenno sanoo YleX:lle.

Toisaalta jos ne omat megahitit ovat kovia tykityksiä, jotka sopivat lähes tilanteeseen kuin tilanteeseen, niin tilanteenlukukyvyllä ei ole niin suurta merkitystä.

Tämä nähtiin esimerkiksi viime kesänä Weekend Festivalilla, jossa DJ Magin listauksen huippu-DJ:t soittivat noin tunnin mittaisia settejä, jotka sisälsivät pääasiassa vain DJ:den omat listahitit. Tällaisilla keikoilla DJ-työskentelyn merkitys ei välttämättä korostu, sillä ihmiset ovat tulleet kuuntelemaan tiettyjä hittejä, jotka sopivat juuri siihen hetkeen ja paikkaan.

EDM-musasta deep houseen tai junglesta teknoon – kaikki käy

On makuasia, pitääkö parempana mainstream-DJ-tuottajia, jotka keskittyvät paljolti oman musiikin tekoon vai puritaani-DJ:tä, joille tärkeämpää on soittaa muiden biisejä kuuden tunnin mittaisilla keikoilla.

Tavallisen musiikinkuluttajan käsitys DJ-kulttuurista voi kuitenkin helposti jäädä varsin kapeaksi. Hän kuulee radiosta Calvin Harrisia ja käy Weekend Festivalilla katsomassa Martin Garrixia. Hän huomaa, että yökerhossa on DJ, joka soittaa listahittejä toisensa perään. He eivät välttämättä tiedä diskoluolista, joissa Dj ei edes yritä miellyttää kaikkia koko ajan, vaan luottaa omaan visioonsa, toimii sen mukaisesti – ja saa sitä kautta yhteyden yleisöön.

Tämä ei ole YleX:n haastattelemien DJ:den mukaan mikään ongelma. He pitävät vain ja ainoastaan positiivisena asiana sitä, että valtavirtayleisö löytää DJ-kulttuurin esimerkiksi radion tai festarien kautta. Ne voivat toimia porttina syvemmälle skenen saloihin.

"Tuntuu, että nykyään oletetaan helposti, että DJ on myös automaattisesti tuottaja."― Rony Rex

- Ne tuovat enemmän ihmisiä klubikulttuurin pariin. Toki toivon, että DJ-taitoja nostettaisiin enemmän esiin, Rony Rex sanoo.

Weekend Festivalitakin voi löytää pienemmiltä lavoilta underground-meininkiä, joka voi viedä mukanaan.

- Se, että on kiinnostunut yhdestä elektronisen musiikin suunnasta johtaa yleensä siihen, että alkaa löytää juttuja siitä ympäriltä ja kiinnostuu skenestä vielä enemmän, Lenno sanoo.

- Tekee hyvää koko skenelle, että tulee uusia tyyppejä, jotka kiinnostuu.

Mitä DJ:t itse ajattelevat siitä, että DJ:n käsite on laaja? Onko koulukuntien välillä närää: pitävätkö omaa musaa tekevät DJ-tuottajat itseään parempina kuin muiden biisejä soittavat DJ:t? Vai pitävätkö DJ-puritaanit mainstream-biisejä DJ-tuottajina alempiarvoisina?

- Ei siinä ole sen enempää vastakkainasettelua kuin hevillä ja iskelmälläkään. Ne elää rinnakkain. Kun EDM-buumi räjäht näin isoksi, niin alkuun oli monenlaista debattia aiheesta. Nyt ne ovat kuitenkin loksahtaneet omille raiteilleen. Ne ovat niin eri asioita, että on turhaa vängätä vastaan tai puolesta, Rico Tubbs sanoo.

- Tuntuu, että nykyään oletetaan helposti, että DJ on myös automaattisesti tuottaja. Kumpikin polku on ok, voi myös olla niin sanottu DJ-DJ. Se riippuu ihan siitä, minkä asettaa tavoitteeksi, Rony Rex sanoo.

Suomessakin on monia harrastelija-DJ:tä, jotka soittavat levyjä baareissa ja yökerhoissa. Monet heistä soittavat saumattomasti ja harkiten. He eivät kuitenkaan edes tavoittele sen suurempaa menestystä. Mutta kuka tietää, ehkä joku heistä julkaisee SoundCloudissa biisin, josta tulee nettihitti – ja lopulta tie vie Amsterdamin teknoluoliin tai Weekendin päälavalle.

Loppujen lopuksi ei ole mitään merkitystä, millä tyylillä DJ esittää musiikkia. Eikä sillä, tekeekö hän omaa musiikkia vai ei. Eikä edes sillä, mitä biisejä hän soittaa. Loppujen lopuksi vain yhdellä asialla on merkitystä.

- Jos keikoilla on hyvä meininki, niin kuka siihen on mitään sanomaan, Lenno sanoo.

_YleX järjesti syksyn aikana sata suurta suomalaista konemusiikkikappaletta -äänestyksen, jossa äänestettiin Suomen suurinta konemusiikkibiisiä lähes 400 vaihtoehdon joukosta. Yleisö äänesti kärkisijalleDaruden Sandstorm-biisin._

Lue myös:

Tiësto on hallinnut DJ-skeneä jo vuosia – mutta nuoremman sukupolven stara Martin Garrix järjestää paremmat bileet

Dimitri Vegas & Like Mike on maailman suosituin DJ – eikö heidän siis olisi pitänyt loistaa Weekend Festivalilla?

Weekend Festivalilla nähdään maailman suurimmat DJ-nimet – mutta mikä tekee heistä muita suositumpia?

Maailman kuuluisin DJ-kaksikko on keikalla törkeän kova – vaikka rokkipoliisit vihaavat Skrillexiä, ja Diplo on somessa hyypiö